Мед Атлант

Кожен четвертий прикарпатець має вищу освіту

 Наприкінці минулого року органами державної статистики в рамках проведення обстеження умов життя домогосподарств здійснено дослідження щодо освітнього рівня населення Івано-Франківщини.

За одержаною інформацією головного управління статистики в області, у поточному році серед осіб, вік яких передбачає наявність освіти (6 років і старші), майже кожен четвертий прикарпатець має вищу (повну чи базову) освіту. Кожен шостий житель області повідомив про отримання неповної вищої освіти та здобуття кваліфікації «молодшого спеціаліста». Професійно-технічну освіту отримали 17,3% прикарпатців. Про наявність повної загальної середньої освіти повідомили 16% опитаних, кожен десятий мешканець області має базову загальну освіту.

Слід зазначити, що в цілому в державі серед мешканців міст частка осіб з повною, базовою та неповною вищою освітою значно вища, ніж серед сільських жителів. У сільській місцевості переважає населення із професійно-технічною, повною та базовою загальною середньою освітою. Питома вага осіб з вищою освітою більша серед жінок, ніж серед чоловіків (46,2% проти 38,2%).

Серед областей держави найбільша питома вага осіб із повною вищою освітою у м. Києві (45,3%), повною загальною середньою – у Закарпатській області (28,8%), в той же час, наша область посіла п’яте місце за часткою осіб, які мають базову вищу освіту та сьоме місце – повну вищу освіту.

Система освіти області представлена освітніми закладами різних видів і включає в себе загальноосвітні навчальні заклади, професійно-технічні, а також вищі навчальні заклади. На початок 2016/17 навчального року в області функціонували 718 денних загальноосвітніх навчальних закладів, у тому числі 171 заклад нового типу: 153 навчально-виховних комплексів, 11 гімназій та 7 ліцеїв. Крім того, діяло 9 вечірніх шкіл, а також організовані класи (групи) з вечірньою та заочною формами навчання при трьох денних загальноосвітніх навчальних закладах.

Професійно-технічну освіту надавали 20 навчальних закладів. Підготовку фахівців з вищою освітою здійснювали 11 коледжів, технікумів, училищ та п’ять університетів, інститутів. Також в області діє ряд філій навчальних закладів, головні організації яких знаходяться в інших регіонах держави. Підготовку аспірантів в області здійснюють чотири вищі навчальні заклади та одна наукова установа.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...