Мед Атлант

Статки прикарпатських суддів. Частина 3

ГО “Центр Політичних Студій” проаналізували відповідність стилю життя до задекларованих доходів суддів БогородчанськогоНадвірнянськогоВерховинськогоКосівського районних судів та тимчасово призначеного судді Яремчанського міського суду.

Богородчанський районний суд налічує 4 судді. Очолює його Любомир Битківський.  Суддя у 2016 році купив квартиру у селі Крихівці поблизу Франківська там же ще будується гараж. Крім того має ¼ квартири та право користування батьківським будинком в Богородчанах. Дружина володіє квартирою в Івано-Франкіську. У 2015 році набув у власність 0,1 га землі у Богородчанах, проте вартості землі суддя не вказав.

Я звернувся до сесії селищної ради з проханням надання земельної ділянки під будівництво і отримав позитивне рішення. Відповідно я тоді і набув її у власність, – коментує голова суду – Тобто це за умовами безоплатної приватизації – я її не купував, тому вартості і не міг вказати. А оцінка при приватизації не робиться.

Дані, вказані в декларації співпадають з даними реєстру нерухомого майна.

Леся Рибка суддею стала лише наприкінці жовтня 2016 року. До того працювала в органах прокуратури. У неї є ⅓ квартири в місті Долина. Ці дані підтверджуються витягом з реєстру речових прав на нерухоме майно. Чоловік судді Олександр Рибка володіє двома земельними ділянками в Полтавській області.

У сім’ї є об’єкт незавершеного будівництва – квартира в Івано-Франківську. Також чоловік судді користується автомобілем Ford Transit який належить Ярославу Іваночку – лікарю Долинської ЦРЛ та екс-депутат Долинської районної ради від “Нашої України”.

Олег Шишко з 2010 року працює в Богородчанському райсуді. До того працював на Івано-Франківській митниці. Володіє чвертю квартири в Івано-Франківську, у спільній власності з дружиною є земельна ділянка та будинок в Підпечарах.  Будинок родина набула у власність у 2016 році, однак ціну на нерухомість в декларацію не внесли. Дружина має право на користування на житловий будинок у тих же Підпечарах.

Справа в тому, що почав будівництво 10 років тому. Будинок будував сам, інформації про те, скільки я витрачав не фіксував, не записував і відобразити її не можна. А у технічному паспорті на новостворені будинки – там вартість не вказують, – коментує суддя Шишко, – “Так що не можу вказати вартість. Хіба робити якусь грошову оцінку, але для декларації не потрібно, тому я це не робив”.

Дані, вказані в декларації судді збігаються з даними витягу з реєстру нерухомого майна.

У сім’ї судді два авто – HYUNDAI Tucson та HYUNDAI Sonata. Останнє авто належить брату судді Євгену Шишко. Брат є першим заступником Тисменицької місцевої прокуратури. Доречі, автомобіль HYUNDAI Tucson декларації брата судді також є у праві користування.

Машина HYUNDAI Sonata зареєстрована на дружину, і є сумісна наша власність”, – зазначає Шишко, – “Але є ще одна машина – мій рідний брат має HYUNDAI Sonata. Оскільки його дружина на машині не їздить – колись була така можливість вписати ще одну людину в техпаспорт, він мене вказав у техпаспорті і я зазначаю, що маю право користування в декларації.

Суддя Ірина Круль має 27-річний досвід роботи в Богородчанському районному суді. У її власності є земельна ділянка та житловий будинок у селі Манява. Нерухомість набута у 2012 та 2013 роках, однак ціни за неї суддя в декларацію не внесла.

Я з того села родом. Землю мені сільська рада виділяла. А будинок побудований нами. Я навіть не знаю, будинок 6 на 8 скільки може коштувати. Ми ж його своїми силами будували, ті витрати не записували, – коментує суддя.

Дані з реєстру нерухомого майна співпадають з даними, вказаними суддею в декларації.

Чоловік судді Михайло Круль працює в КП “Богородчанське виробниче управління” У власності має дві земельні ділянки та житловий будинок в Богородчанах. Також ділянку та будинок в селі Середній Майдан в Надвірнянському районі.

Суддя Круль їздить на позашляховику Subaru XL. У її чоловіка седан Nissan Primera. У декларації 2015 року фігурував ще Volkwagen Passat. Однак, у декларації 16-го року отриманого прибутку від його продажу немає.

Не вказували автомобль, бо він проданий по дорученню дуже давно, і ми не могли знайти особу, якій дали по дорученню цю машину”, – зазначає суддя. – “То старий автомобіль і вказували в декларацію його. Потім сказали в поліції, що його вже переєрестрували.

Надвірнянський районний суд з лютого 2016 року очолює Михайло Гураш. Суддя немає власного житла. У нього є лише земельна ділянка у Надвірній. Дружина має дві земельні ділянки – у Надвірній та селі Бистриця на Надвірнянщині. У судді є об’єкт незавершеного будівництва – будинок в Надвірній.

Слід зазначити, що судді повинні вказувати все нерухоме майно, яким користуються. Навіть на безоплатній основі. Про це йдеться в Роз’ясненні НАЗК щодо заповнення електронних декларацій.

Дружина судді Марія Гураш керує відділом РАЦС в м. Надвірна. Син судді Віталій Гураш працює в прокуратурі Івано-Франківської області.

У 2015 році дружина судді продала позашляховик Nissan X-Trail за 148 тис грн. На сайтах продажу вживаних авто мінімальна ціна такої машини складає 234 тис грн.

Зазвичай при продажі вживаного авто вказують суму до 150 тис грн для того, аби зменшити оподаткування.

У 2016 році син судді Гураша придбав Shkoda Superb за 148 тис грн, хоча ціна на аналогічне авто розпочинається з 312 тис грн.

У декларації 2015 року в Гураша була вказана пенсія, однак у 2016-му такої статті доходів уже немає.

Дарія Флоряк працює суддею з 2001 року. Членів сім’ї в деклараціях останніх трьох років не вказувала. Володіє квартирою в Надвірній, доходів, окрім заробітньої плати у судді немає. Задекларована нерухомість збігається з даними реєстру нерухомого майна.

Суддя з 23-річним стажем Іван Мужик також володіє лише однією квартирою в Надвірній. Щоправда спільно з дружиною та дітьми.

Дружина судді Любов Мужик має ще заробітню плату та пенсію .Син судді Любомир Мужик має адвокатську практику в Надвірній однак доходів сина у декларації немає.

В нього є свідоцтво, але він не працює адвокатом. Він працює в Києві, в приватній компанії”, – коментує суддя,-  “Я його питав про заробітну плату, він сказав, що це конфіденційна інформація. Сказав, що це його право мені не сказати. Працює по трудовій книжці, але він не хоче мати проблем з керівництвом.

Проте доходи сина – не єдине, чого не вказав у декларації суддя Мужик. Згідно із реєстром прав на нерухоме майно – у судді є квартира в Львові, набута ним ще у 2006 році.

Коли я брав кредит, то мені казали, що у мене є такий же однофамілець. Тому це квартира цієї людини. Вся моя нерухомість вказана в декларації, – зазначає суддя Мужик.

Також 23 роки працює у Надвірнянському райсуді Мирослава Вінтоняк. Суддя володіє квартирою та земельною ділянкою в Надвірній. Ці дані співпадають з реєстром нерухомого майна. Їздить на Volkswagen Polo.

Судячи з декларації, Вінтоняк щороку платить сама собі аліменти.

Дочка судді Вероніка Вінтоняк навчається у в КНУ ім. Шевченка.

Суддя Олександра Міськевич власної нерухомості не має. Проте користується квартирою, гаражем та стайнею в Надвірній, які належать Казюці Ірині Іванівній. Остання – місцевий адвокат, у 2010 році була затримана СБУ в приміщенні Надвірнянського районного суду при передачі частини хабаря. Казюка вимагала 3,5 тис доларів США за допомогу у вирішенні справи.

Чоловік судді Ярослав Міськевич орендує в Яремчі частину приміщення пральні та земельну ділянку. У 2016 році він продав автомобіль Shkoda Octavia Combi за 98 тис грн. На сайтах продажу аналогічні авто продають за середньою вартістю у 169 тис грн.

Даних з реєстру нерухомого майна стосовно судді Міськевич отримати не вдалось. Як тільки вони з’являться – інформація буде оприлюднена на сайті проекту.

Роман Грещук працює в Надвірнянському суді з 2005 року. В декларацію вніс дружину, двох дітей і батьків. У родини три квартири – батько і мати мають по квартирі в Івано-Франківську, а дружина має право власності на 20% квартири в селищі Мала Тур’я на Долинщині. Суддя Грещук та його мати мають по будинку в селі Білі Ослави Надвірнянського району. Також мати судді володіє чотирма ділянками у тому ж селі, і там же у судді Грещука є дві ділянки. Слід зауважити, що мати судді набула у власність нерухомість у 2015 році. При цьому жінка з прибутків задекларувала лише пенсію у 21 тис.

Це я порадив батькам приватизувати будинок і землю. Це зараз такий час. Будинок маминих батьків, 1962 року побудови, мамі його подарували, коли вона одружувалась”, – коментує суддя Грещук,- “Тепер приватизували. Землі так само – одна під обслуговування будинку, згідно будівельного паспорта, а решта – землі під ОСГ. То подавались заяви на сесію сільської ради і виділялась земля.

Вся родина живе на заробітню плату судді Грещука, його пенсію, пенсії батьків та допомогу при народженні дитини.

Верховинский районний суд з жовтня минулого року очолює Роман Атаманюк. Родина судді складається з дружини та доньки. Задекларували 6 земельних ділянок у Верховині. Дружині належить житловий будинок та право користування на інший будинок у Верховині. Окрім того, родина Атаманюків зводить у Верховині ще один будинок.

Суддя Атаманюк їздить на автомобілі Opel Astra. Дружина Марта Атаманюк працює у Верховинській школі-інтернаті.

Андрій Бучинський став суддею лише в жовтні 2016 року. До того працював помічником голови Личаківського районного суду у Львові. Сім’я судді складається з дружини і двох доньок. У дружини є квартира у Львові, суддя орендує житло у Верховині.

Родина має право на користування двома авто, які належать третім особам.

Нажаль, так і не вдалось отримати дані з реєстру речових прав на нерухоме майно стосовно суддів Атаманюка та Бучинського. Як тільки вдасться отримати інформацію – вона зразу ж буде опублікована на сайті проекту.

Косівським районним судом керує суддя Броніслав Сабадах. Суддею працює ще з 1982 року. Разом з дружиною він володієземельними ділянками в Косові та Шешорах на Косівщині. У тих же Шешорах у дружини є житловий будинок, набутий у 2014 році, щоправда вартість житла в декларації не вказана. Також сім’я володіє половиною квартири в Косові. Дані співпадають з витягом з реєстру нерухомого майна.

Їздить судя на Audi A6. Живуть з дружиною на заробітні плати та пенсію судді.

Ігор Турянський також є суддею-довгожителем. Його стаж роботи – майже 20 років. У його родини є квартира в Косові. У 2014 році суддя набув у власність земельну ділянку в Косові Дані в декларації відповідають даним з реєстру нерухомого майна.

Дочка судді Тетяна Турянська працює в Косівському райсуді діловодом.

Марія Крилюк як і попередні судді в Косові має значний стаж роботи – 19 років. Сім’я має у власності квартиру та земельну ділянку в Косові, а також земельну ділянку та житловий будинок в Шешорах. Чоловік судді орендує кімнату у Косові. Там же має у власності частину квартири. У 2012 році придбав позашляховик Mitsubishi Outlander. Ціна, за яку придбане авто не вказана.

Чоловік судді, Олексій Бельмега працює адвокатом в Косові. Проте дохід від діяльності за рік склав лише 2 тис грн. Це може свідчити про ухиляння від сплати податків. Дочка судді Христина Лабачук працює в генуправлінні поліції Львівської області.

Дані з реєстру нерухомого майна співпадають з декларацією судді.

Володимир Гордій  володіє двома земельними ділянками, житловим будинком та квартирою в Косові. Їздить на автомобілі ВАЗ 21099.

Живе родина на зарплату та пенсію судді. Син судді Назар Гордій вчиться в ЛНУ ім. Франка. Дочка Ольга Антоненкопрацює в місцевій Косівській газету “Гуцульський край”. За 5 останніх років у сім’ї накопичилось 15 кредитних зобов’язань на суму у понад 341 тис грн.

Згідно з даних реєстру нерухомого майна – у судді, окрім задекларованого, є ще право власності на половину будинку в селі Вербовець на Косівщині.

Яремчанський міський суд з вересня минулого року залишався без жодного судді. Лише цьогоріч, 7 серпня тимчасово призначений суддею Яремчанського суду Андрій Іванов. До того працював у Перевальському районному суді Луганської області. Народився 1972 року, суддею став у 2009 році до того, з 2005 року працював на різних посадах у тому ж Перевальському суді. До недавнього часу проживав у місті Київ.

Згідно декларації суддя власного житла не має. В Перевальську він має право користування житловим будинком на підставі реєстрації, дружина має право на користування житловим будинком в селищі Ящикове Перевальського району на Луганщині. Окрім того, подружжя має право користування на квартиру в Києві.

“Немає нічого, а те що було – лишилось в Перевальську. Я все життя прожив з батьками в будинку”, – коментує суддя Іванов, – “Перед війною, разом з дружиною, купив квартиру в Алчевську. Але з дружиною шлюб розірвано, так що квартира залишилась в її власності. Батьки також залишились там”

У судді є два автомобіля Daewoo – один власний іншим користується за довіреністю.

В мене все майно – це мій “Ланос” і меблі”, – зазначає Андрій Іванов, – “Один з автомобілів залишився на території Луганської області. То не “Ланос”, то “Сенс”. Я його віддав рідному брату. В нього така ситуація в родині, що він йому був потрібніший.

Нагадаємо, що активісти “Центру Політичних Студій” уже проаналізували відповідність стилю життя до задекларованих доходів суддів  РогатинськогоГалицькогоРожнятівськогоДолинського та Болехівського судів.

Аналіз декларацій Прикарпатських суддів здійснюється в рамках проекту «Громадський моніторинг суддів Івано-Франківської області як механізм протидії корупції в судах та сприяння судовій реформі в Україні». Проект реалізовується в рамках програми «Посилення спроможності громадянського суспільства в регіонах України впливати на органи Державної влади та місцевого самоврядування з метою прискорення реформ», міністерства закордонних справ Нідерландів та Центру політико-правових реформ.

Автори:

Віталій Світлик – керівник проекту

Михайло Джогола – аналітик проекту

До теми: Квартири, земельні ділянки в курортних містах, автомобілі: що ще є в деклараціях прикарпатських суддів

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...