Мед Атлант

На центральній дорозі в Яремче реорганізують рух транспорту для уникнення заторів і зручності пішоходів. ФОТО

Триває процес нанесення нової розмітки в центральній частині міста Яремча (вул.Свободи) – від автостанції до аптеки. Нова схема руху має вирішити болючі питання заторів, хаотичне паркування та низький рівень безпеки.

Про схему руху, яка планується тут, розповів у фейсбук ініціатор змін на цій ділянці дороги, громадський активіст Віктор Загреба.
Що вже зроблено?
Мешканці і гості міста вже бачать нові лінії, які можуть здаватись незрозумілими. Осьова смуга йде не по центру вулиці, якісь розгалуження і діагональні лінії. Це все тому, що розмітка реалізована на близько 30% – решта 70% ще будуть дороблені і тоді все стане зрозуміло. Хочу відзначити високу якість нанесення розмітки за технологією термопластику, що означає, що ця розмітка протримається принаймні декілька років без потреби щорічного оновлення. Раніше в Яремче, та й в усій Україні, дорожники знали лише три типи розмітки – суцільна лінія, переривчаста лінія та “зебра”. Насправді ж в ПДР та ДСТУ є значно ширший асортимент розмітки, яка робить рух зрозумілим, безпечним, інформативним, а вигляд вулиці – сучасним. Тому яремчанцям треба вчити нову розмітку і звикати до цього більш щирокого “меню”.
Що ще потрібно зробити?
Давайте пройдемось по цілій вулиці і поглянемо, як тепер треба їздити в центрі Яремча і що ще потрібно зробити, аби все запрацювало. Певні дії вимагаються від мерії міста Яремча, я їх також виділю.
Нова розмітка розпочинається після автостанції. Першим ми бачимо пішохідний перехід і два трикутники зі штриховкою 1.16.1. (дивіться ПДР). Така штриховка буде і в інших місцях. На цю розмітку не можна заїжджати, і тим більше не можна на ній паркуватись. Так само не можна заїжджати на суцільні лінії. Якщо після нанесення нової розмітки ви не зможете проїхати центр Яремче, не заїжджаючи на суцільні лінії, то або ви їдете занадто швидко, або ви просто поганий водій і вам краще взагалі не сідати за кермо.

Початок нової розмітки в центрі Яремча, біля автостанції, одразу за містком
Чому перехід має червоні лінії? Це розмітка 1.14.4, якою позначається місце переходу сліпих пішоходів. Чи вони тут справді є – невідомо, але під знаками “перехід” висить відповідна табличка з “окулярами”, тому проектувальники привели розмітку у відповідність до знаків, які стоять тут віддавна.

Табличка “перехід для сліпих” під знаком і відповідна розмітка
Тепер про “штриховку”. Частина праворуч “захисний буфер” перед смугою для паркування, яка в цьому місці розташована по парній стороні паралельно до бордюру. Клин посередині означає острівець безпеки, який у майбутньому буде реалізований в бордюрі, а поки що – лише в розмітці. Одна з ключових функцій цих “клинів” – зламати пряму лінію і таким чином знизити швидкість руху автомобілів. Розрахункова швидкість руху по центру Яремче – 40 км/год. Прошу яремчанців звикнути їздити по центру міста саме з цією швидкістю, тоді ви не будете відчувати дискомфорт і заїжджати на суцільні лінії.
Місця для паркування в Яремче тепер позначені розміткою. СРСР і ЄС мають кардинально протилежні погляди на паркування. В нашому колишньому союзі паркуватись можна було всюди, де це не було заборонено, то в новому союзі паркуватись можна лише там, де це дозволено і де є відповідна розмітка. Центр Яремче тепер перейшов на євростандарт – паркуватись можна лише там, де дозволено. Всього по центру буде створено близько сотні паркомісць (пізніше уточню). Тому якщо місця для парковки немає, не треба вставати на тротуарі чи на “штриховці” – просто проїдьтесь трохи далі, припаркуйтесь, і пройдіться назад пішки. Це корисно, недовго, приємно, і по-європейськи.
На цій конкретній ділянці вулиці довжиною близько 100 метрів є проблема паркування на тротуарі. Це фактично променада, по якій люди йдуть в центр міста, в т.ч. від автостанції, але тротуари тут запарковані в хаотичному порядку (на фото цього непомітно, оскільки воно зроблено у вихідний день). На цьому місці я пропоную місту виставити штучні перешкоди для паркування – стовпці, а поки що можна перенести сюди клумби, які без будь-якої потреби стоять біля міської ради (бл.50 штук), і встановити на тротуарі вздовж проїзної частини. Це звільнить тротуар для пішоходів і створить красивий естетичний вигляд центральної вулиці. Паркуватись можна буде на спеціальних місцях на проїзній частині.

Часто тут стоять довгі мікроавтобуси, і фактично люди змушені обходити їх по дорозі. Тепер має стати все на місця – машини на дорозі, люди на тротуарі.
Паркувальна смуга по парній стороні тягнеться аж до повороту на “поліцію”. Там знову “клини” зі штриховкою, і надалі розміщена там, де є об’єкти тяжіння – аптека, кафе, офіси. Тут також не буде потреби стояти на тротуарі, тротуар можна звільнити для того, для чого він існує – для проходу людей. Щоб відучити людей від паркування на тротуарі, на ньому також треба розмістити клумби, а в майбутньому – стовпці.

Ліворуч – поворот до відділення поліції і нового житлового комплексу “Крайобраз”
Найпроблемніше місце – біля супермаркету “Вопак”. Тут можна стояти зі сторони самого супермаркету, парковка на протилежній стороні є забороненою. Навіть з частковим виїздом на тротуар. Якщо ви їдете з цього боку, у вас є кілька можливостей: розвернутися на розриві і припаркуватись біля маркету або повернути в провулок до музичної школи і припаркуватись там.
Біля самого “Вопака” облаштовано дуже потрібний там перехід, якого раніше не існувало. Надалі тут також має бути острівець безпеки.

Новий перехід між аптекою і школою мистецтв
Трохи далі, біля пам’ятника, буде організовано паркомісця великого розміру, розраховані на туристичні автобуси. Звідси смуга паркування знову переходить на парну сторону, і йде там далі по всьому центру міста, аж до фонтану.

Ліворуч будуть місця для паркування туристичних автобусів
Надалі місця для паркування йдуть біля кафе “Ганок”. Далі – зупинка гомадського транспорту, на якій, згідно з ПДР, стоянка заборонена. Потрібно відучуватись паркуватись на цьому місці і прибрати з нього рекламні “джипи”.

Автомобілі вже стоять за новою схемою, хоча ще навіть немає розмітки.
Місця для паркування будуть розмічені вздовж старого “будинку побуту”, міської ради, вокзалу та каштанової алеї, тому осьова лінія зміщена. Автомобілі там вже стоять так, як потрібно. До речі, зараз таку стоянку забороняють дорожні знаки – фактично, стоянка з будь-якого боку дороги була заборонена, хоча цю заборону ніхто ніколи не дотримувався через її абсурдність. Нова схема руху кладе край цій абсурдності.

Тепер тут можна комфортно і законно ставити автомобілі. Але лише з одного боку. Паркування з протилежного боку заблокує смугу руху, є серйозним порушенням ПДР і буде переслідуватись поліцією.
Перехід біля міської ради позначений новою розміткою. Щоб уникнути проблеми оглядовості через припарковані автомобілі, проектувальники пропонують тут зробити так звану “антикишеню” – сподіваюсь, місто зробить це вже наступного року. Також з другого боку було б добре облаштувати плавний з’їзд для маломобільних груп (але з дотриманням нормативів).

“Антикишеня” за задумом проектувальників

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...