Мед Атлант

Археологічну розкопку біля Палацу Потоцьких, де знайшли історичні артефакти, засипають сміттям

Проводячи кілька років тому археологічні розкопки біля Палацу Потоцьких в Івано-Франківську, місцеві науковці не сподівалися на сенсаційні знахідки. Кількаметрове за площею місце розкопок, втім, виявилося справжнім клондайком для істориків та краєзнавців.

На глибині два метри натрапили на ідеально рівну площу, закладену бруківкою, яку датували XVIII століттям. Каміння для бруку, ймовірно, брали з котроїсь із Бистриць. Також на поверхню витягли  кільканадцять гарматних ядер. Крім того, відкопали кількасот артефактів, серед яких уламки скляного та керамічного посуду різних століть, переважно XVIII-ХІХ, невелика кількість залізних виробів, кістки свійських тварин та навіть люльки для куріння.

Розкопку вирішили не закривати землею і залишили над нею дерев’яне накриття. Під цим накриттям є шпарини, які випадкові перехожі використовують замість смітників – скидаючи туди різний непотріб, пише МІСТО.

Люди не всі розуміють цінність цього. Інколи там з’являється сміття, яке треба прибирати, – каже Василь Федорович Романець, директор Прикарпатської археологічної експедиції інституту археології НАН., який керував розкопками. – На сьогоднішній день нами там не робиться нічого. Все, що запланували – ми зробили. Ведемо переговори про археологічне дослідження в частині палацу.

За його словами, було знайдено фортечні комунікації, які характеризують прибрамний комплекс перед палацом.

Ми вибираємо зараз матеріали дослідження, з яких можна буде зробити проект реконструкції і пристосування палацу під сучасні потреби. Колись ми так зробили на «Бастіоні» і потім запропонували варіант модифікації картинної галереї, яка існує зараз, – розповів Василь Романець.

На думку археолога, знайдену на великій глибині і вже розчищену бруківку та частини фортечного муру гріх засипати. Такі скарби варто представити на публічний огляд. Музей під відкритим небом можна облаштувати у вигляді амфітеатру, щоб східці вели углиб до невеличкої брукованої площі і фортечної стіни.

Ми знайшли там на глибині 2,20 м перше історичне мощення цієї площі. Вона була мощена каменем з Бистриці. Є пропозиція понизити площу до історичного рівня, показати рів, який ми розкопали, ядра. Показати, як воно було. Підвальні приміщення палацу пристосувати під музейні потреби. Це важка, довга і кропітка робота. Зараз вирішується питання власності, власник нібито погодився віддати палац громаді міста, це ще юридично не оформлено. Це важка, довга і кропітка робота, – зазначив Романець.

Читайте також: Палац Потоцьких у Франківську може перейти у комунальну власність

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...