Мед Атлант

Півтора року разом: як живе Старобогородчанська ОТГ

Сьогодні, 5 вересня, з ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України відбувся прес-тур у Старобогородчанську ОТГ, яка уже другий рік живе в нових бюджетних умовах.

Прикарпатські журналісти мали нагоду побачити, як живе ця громада після об’єднання, що вдалося змінити, як наближаються послуги до людей і чи покращується їхнє життя.

Старобогородчанська ОТГ належить до першопрохідців, які стали на шлях добровільного об’єднання громад. Наразі успішно завершили цей процес і уже понад півтора року живуть за новими правилами.

Голова Старобогородчанської ОТГ Ярослав Здерка переконаний, що, йдучи таким шляхом, громада зможе отримати фінансову самостійність. За словами Здерки, бюджет ОТГ становить понад 24 мільйони гривень. Зокрема, це 3,6 млн. базової дотації відповідно до кількості населення, 4,5 млн. – медичної субвенції, понад 8 млн. – освітянської. Після об’єднання власні надходження громади становлять 5,8 млн. грн.

У 2016 році отримали 6 млн. власних надходжень. У 2017 році планують отримати 7,5/8 млн. гривень.

Завжди було проблемне питання з дорогами. Тому розпочали з доріг. В 2016 році на ремонт дороги від Богородчан до Лисівки вкладено 1 млн. гривень. Потрібно ремонтувати й інші ділянки дороги. Будемо шукати кошти якщо не на капітальний, то поточний ремонт.

Наразі є питання з дитсадком у селі Нивочин. На нього не вистачило коштів і об’єкт став перехідним. Якщо прикласти сили всієї громади, то можна його запустити. Маю надію, що його вийде відкрити вже до Нового року. У Скобичівці було збудовано 600 м дороги і відремонтовано НВК, — говорить Ярослав Здерка.

Довідково: Старобогородчанська ОТГ налічує понад 6 тисяч жителів, її площа становить майже 8 тисяч гектарів землі, до неї належить 5 населених пунктів-Старі Богородчани, Скобичівка, Гринівка, Лисівка, Нивочин, від яких на місцевих виборах було обрано 22 депутати.Відстань від адміністративного центру, яким є Старі Богородчани, до найвіддаленішого населеного пункту-села Лисівки становить 15 км.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...