Мед Атлант

Хочеш повернути речі – плати: як шахраї виманюють гроші у франківців

Правоохоронці неодноразово попереджали прикарпатців про різні шахрайські схеми: банківські, телефонні чи інтернет-афери. Тепер популярним є ще один спосіб шахрайського заробітку – виманювання коштів у людей, які загубили свої речі.

Нещодавно жителька Івано-Франківська Вікторія стала жертвою таких аферистів. 8 вересня дівчина загубила рюкзак, у якому знаходились паспорт, косметика, гаманець, документи та ключі. У групі “Франківчани” Вікторія опублікувала інформацію про втрачене та звернулась з проханням повернути речі, якщо хто-небудь їх знайде. Цим і скористався аферист.

Зловмисник написав дівчині повідомлення про те, що знайшов рюкзак і їй необхідно звернутись за певним номером телефону. У телефонній розмові шахрай зазначив, що поверне знайдене за винагороду у сумі двох тисяч гривень. Франківка попросила розповісти, що знаходиться у рюкзаку. Хлопець назвав всі ті речі, про які Вікторія писала у мережі, однак, назвав одну, про яку потерпіла в дописі не згадувала. Саме тому дівчина і повірила аферисту.

Відтак, чоловік запропонував зустрітись у зручному для дівчини місці. Вікторія назвала один із супермаркетів. Зловмисник пообіцяв, що там її чекатиме його знайома. Дівчина приїхала до супермаркету та зателефонувала невідомому. Він повідомив, що жінка вже чекає, але, щоб отримати рюкзак необхідно поповнити його рахунок на 500 гривень. Вікторія перерахувала кошти, адже побачила невідому жінку і подумала, що це та, про яку говорив аферист. Однак, насправді це був звичайний збіг обставин.

Пізніше, друзі Вікторії телефонували чоловікові, але єдина відповідь, яку вони почули – “кожен заробляє по-своєму, у в’язниці потрібно виживати”. Номер абонента більше не відповідав. Отже, крім рюкзака, Вікторія втратила ще й готівку. Дівчина вирішила не писати заяву до поліції про шахрайство, оскільки їй пояснили, що це марна трата часу.

До слова, аферист, жертвою якого стала Вікторія, зареєстрований у фейсбуці як Назар Кучер, У його друзях тільки дві людини, ймовірно, на світлині зображений не він, а більшість його спільнот – групи, в яких люди шукають загублені речі. 

Ми поцікавились у речника ГУ НП Івано-Франківської області Мирослави Белдик, чи повідомляли коли-небудь люди про такого виду афери.

Часто люди стають жертвами шахраїв. Повідомлення про такі афери також отримували неодноразово. Люди повідомляють, що загубили речі, їм обіцяють повернути за винагороду, потерпілі надсилають кошти, однак, загубленого так і не отримують. У більшості телефонними шахрайствами займаються люди, які перебувають у в’язниці. Знайти їх важко, але все можливо, – зазначила Мирослава.

Нещодавно наша журналістка спілкувалась з одним із ув’язнених, який займається телефонними шахрайствами. З розмови з засудженим журналіст зробила висновок, що телефоном, як і інтернетом, він користується вільно й те, що може бути пійманим правоохоронцями і засуджений повторно не переймається, адже впевнений, що вичислити таку схему виманювання грошей нереально. Таким чином, варто бути обережними та ретельно перевіряти будь-яку інформацію від невідомих осіб.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...