Мед Атлант

Повернення Саакашвілі в Україну: як все відбулось

Лідер “Руху народних сил” Міхеїл Саакашвілі, як і заявляв раніше, 10 вересня повернувся в Україну – повернення грузинського політика було важким та видовищним.

Спершу група нардепів, серед яких і лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко, зустрілися з екс-головою Одеської ОДА у готелі “Метрополітен” у польському Жешуві. Також на зустрічі був присутнім і євродепутат Яцек Саріуш-Вольський, який назвав дії української влади щодо лідера “Руху нових сил” нецивілізованими та пообіцяв порушити це питання на найближчому засіданні Європейського парламенту, пише “24 канал”.

 

Для перетину екс-очільник Одещини, у якого нещодавно відібрав громадянство Президент Петро Порошенко, обрав українсько-польський кордон. З польського Перемишля Саакашвілі мав намір потягом “Інтерсіті+” вирушити до України, проте потяг так і не поїхав ані у визначений за графіком час, ані через дві години.

В “Укрзалізниці” заявили, що поїзд сполученням “Перемишль – Київ” затримався через “особу, яка не мала підстав для в’їзду в Україну”. Також залізничники додали, що “про пасажира з недійсними документами” їх попередили прикордонники.

Втомившись гаяти час політик разом з соратниками покинули поїзд та вирішили їхати автобусом. До пункту пропуску “Медика – Шегині” Саакашвілі дістався без проблем.

На українській стороні на політика ще з вечора чекали деякі прихильники, а вже в день, 10 вересня, їх кількість біля кордону суттєво зросла.

При цьому, за словами народного депутата Світлани Заліщук, яка була поруч з кордоном на українській стороні, влада 10 вересня вдалася до “неадекватних” заходів у Краківці та інших пунктах пропуску.

Зокрема, за її словами, були проблеми зі зв’язком, а також поліція переписувала номери авто активістів. Окрім того, кілька кав’ярень на Шегинях зачинили для ускладнення перебування людей поблизу кордону. Також під кордоном чатувала ціла армія прикордонників, сбушників і поліції.

 

На пункті пропуску “Медика – Шегині” політик без складнощів пройшов польський кордон, та вже у нейтральній зоні на нього чекали нові сюрпризи. Зокрема, виявилося, що пункт пропуску начебто замінований і він призупинив свою роботу.

Така інформація неабияк розгнівала мітингувальників, які врешті прорвали кордон силовиків та буквально забрали Саакашвілі на територію України.

 

Від кордону політик попрямував до Львова, де поділився своїми планами на майбутнє. Він заявив, наразі він буде чекати свою дружину і сина. Також серед першочергових планів – захист тих людей, які допомогли йому перетнути кордон і яких зараз звинувачують у порушенні українського законодавства.

Через прорив кордону правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження. Більше того генеральний прокурор Юрій Луценко дав персональну обіцянку притягнути організаторів”прориву” до кримінальної відповідальності.

 

Також “Миротворець” вніс Саакашвілі до своєї бази, у зв’язку з тим, що він “незаконно перетнув український кордон”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...