Мед Атлант

За інформацію про автора наклепницького допису в соцмережі франківцям обіцяють грошову винагороду у розмірі тисячу доларів

Інтернет-спільнота обговорює все: від політики до приватного життя. Ми самі й наші друзі в соцмережах щодня щось публікуємо, коментуємо чи поширюємо. Водночас ми часто не звертаємо уваги на те, чи відповідає поширювана інформація дійсності, чи не має автор допису на меті спаплюжити чиюсь ділову репутацію, зруйнувати стосунки й навіть життя інших людей. У соцмережах публікується дуже багато інформації, достовірність якої не завжди можна швидко перевірити. А от поширюється вона стрімко.

У п’ятницю, 8 вересня, у кількох facebook-групах, що налічують чимало учасників з міста Івано-Франківська та області, було поширено допис від користувача Lesia Piuduk. У ньому автор звинувачує у шахрайстві франківця, який нібито видає себе за працівника Служби безпеки України і видурює у людей гроші під бізнес, вибиває борги. При цьому показує посвідчення працівника СБУ та називає себе начальником департаменту.

Моя родина взяли гроші в швидкий кредит. Повернули вчасно, але він намагався вибити ще якісь гроші, обіцяв неприємності. Сьогодні я передзвонила в обласне СБУ, де нам підтвердили, що такий не працює і ніколи не працював! Порадили родині приходити писати заяву, але так як ми матеріально не постраждали, то не знаю чи будемо йти. Але! Він буде і далі дурити людей. Не ведіться на цього псевдо есбеушника! Якщо потерпіли від нього, то звоніть в СБУ. Там з такими розберуться, хто людей по вулицях лякає їхніми посвідченнями! Не ведіться на нього!

Інформація викликала жваве обговорення учасників спільнот та зібрала чимало гнівних коментарів. Під дописом навіть відзивалися люди, які нібито теж постраждали від схожих дій. Та згодом до адміністраторів груп надійшло звернення від дружини вказаного в дописі чоловіка, яка закликала видалити цей допис, адже він не відповідає дійсності.

Розміщено матеріали про мою сім’ю, фотографіі, супровідний текст, не маючи жодного на те права. У статті вказано, що мій чоловік шахрай, але ж в нашій країні презумпцію невинності ніхто не відміняв.  Пані Lesia Piuduk повинна була б спершу звернутися до суду, і тільки після визнання провини судом, публікувати такі матеріали. Завтра можна написати, що мій чоловік маньяк, ріже дітей на вулиці і опублікувати, – обурилася вона.

Та додала, що вони з чоловіком звернулися до правоохоронних органів, з заявою про наклеп та обговорення особи. Зараз проводяться слідчі діі.

І що цікаво: за три дні, станом на сьогодні, поліції не вдалось встановити особу, яка писала і поширювала даний ганебний матеріал. Це наводить на певні думки, чи неправда? Мій чоловік, кожного дня у слідчого, в поліціі, допомагає чим може, щоб очистити своє добре ім’я. Він готовий в поліціі, СБУ, прокуратурі, чи інших органах влади, зустрітися з будь-ким, хто “нібито постраждав від його дій”.

Жінка залишила свої контакти, тож МІСТО вирішило спробувати розібратися у ситуації. Для початку ми мали намір поспілкуватися з автором допису про шахрайство. Кілька разів писали користувачу Lesia Piuduk про те, чи могла би вона дати коментар журналістам, надати якісь докази, а не просто поширюваний у групах допис. Однак відповіді так і не отримали. Профіль, ймовірно, був створений недавно. Жодного друга у списку, жодних контактів. Вказано місце проживання – місто Івано-Франківськ. Також у профілі є кілька фото, які були розміщені 19 серпня та кілька записів нейтрального змісту, які були поширені того ж дня. І є також два дописи, які були зроблені 8 серпня. Серед них і вже згадуваний допис про шахрайство.

Тому ми вирішили поспілкуватися з Юрієм Володимировичем Карпівим, якого було названо у цьому дописі. Тим паче, що до редакції звернувся чоловік, який побажав залишитися невідомим, з повідомленням про цю ж особу.

Випадково побачив повідомлення жінки у фейсбук, де вона писала про те, що чоловік на ім’я Карпів Юрій Володимирович телефонує до неї й намагається отримати гроші, представляючись працівником СБУ. Одразу зацікавився, адже людина, яка представлялася так же, телефонувала й до мене. По старих справах в мене залишився борг по якому були певні судові розбірки і ось одного дня телефонує до мене Юрій Карпів й повідомляє, що він є представником СБУ, пропонує зустрітися. Я одразу запідозрив щось не ладне й від зустрічі відмовився, зіславшись на те, що є виконавча служба, яка має займатися такими справами й це не компетенція СБУ. Чоловік був настирний, почав залякувати, вимагав зустрічі, проте я продовжував пояснювати, що буду діяти згідно закону і на жодні домовленості з ним не піду. Згодом по своїх каналах дізнався, що така особа в СБУ не працює й зрозумів, що ймовірно з мене просто вирішили збити гроші шахраї чи інші особи, які діють незаконними методами. Від цієї особи були ще кілька разів дзвінки, проте слухавки я більше не брав, – розповів наш співрозмовник.

Під час зустрічі з журналістом МІСТА Карпів Юрій Володимирович зазначив, що до правоохоронних органів чи до військових структур ніколи не мав ніякого відношення.

Я працюю на компанію «Goldman Sachs», яка знаходиться у США. Це великий інвестиційний фонд. Рік тому вони відкрили представництво в Україні. Компанія займається кредитами, інвестиціями, цінними паперами тощо. Відділення цієї компанії у місті Київ, але я представляю її інтереси по всій Україні.  Компанія працює виключно з юридичними особами. Зараз 50% роботи компанії  в Україні – розвиток криптовалюти біткойн, – каже  Юрій Карпів.

Він зазначив, що з автором вищезазначеного допису про шахрайство не знайомий.

Жінку ніколи не бачив і не спілкувався. Більше того, у п’ятницю ввечері я звернувся до правоохоронних органів, вони по сьогоднішній день не можуть встановити цю особу. Не можуть  сконтактувати з нею. Під час створення фейсбук-сторінки використали якусь програму, що імітувала номер телефону. Я не впевнений взагалі, що це жінка. Це може бути будь-хто. Є певні здогадки, хто це міг бути, але поки не хочу їх озвучувати, щоб не нашкодити слідству. Така ситуація відбулася вперше і я взагалі в шоці. Найперше була зламана моя сторінка на фейсбук. Звідти були витягнуті фотографії, якісь мої особисті дані. Також була зламана моя робоча електронна скринька. Звідти було взято певні матеріали, які долучили до поширюваних текстів. Поліції це вдалося видалити одразу. А те, що пішло по спільнотах, то вже довелося писати адмінам, модераторам, чим я займався на вихідних, – розповідає чоловік. –  Це було зроблено на мій день народження, 8 вересня. Думаю, що це якось пов’язано. Багато людей в цей день заходять на сторінку, щоб привітати іменинника. Тому момент був обраний для того, на мою думку, щоб максимально поширити дану інформацію. Людям, які заходили до мене на ФБ-сторінку, одразу спрацьовувала переадресація на сторінку цієї пані. І вони читали той текст, який в неї був на сторінці прикріплений. Тобто до мене на сторінку вони не потрапляли. На сторінці в мене було близько 400 осіб. Чоловік 100 зайшли, щоб просто написати «Вітаю!». І одразу потрапляли на ту сторінку. А в того комп’ютера навіть фальшива IP-адреса. Це мені вже пояснили в поліції.

Юрій Карпів зауважив, що хотів з цією людиною зустрітися і написав їй про це. Про те, що готовий приїхати в СБУ, поліцію, прокуратуру.

Відповіді не отримав ніякої. Очевидно, що людина переслідувала іншу ціль – дискредитація і все. Якби людина мала якісь претензії, то думаю, що ми би зустрілися найближчим часом. Навіть у тій же поліції і вирішили це питання.

Має пояснення і щодо деяких гнівних коментарів, які були під поширюваним дописом.

Є люди з числа тих, які писали, і які зараз проживають за кордоном Зокрема, моя колишня працівниця, яка чимось залишилася незадоволена, і її сестра, – каже він.

Та під дописом були і коментарі від осіб, які нібито теж мали проблеми через співпрацю з ним.

Сам Юрій Карпів це заперечує.

Останні 15 років я працюю в сфері фінансів. Але такого взагалі не було. Свого часу я очолював мікрокредитну організацію «Експрес фінанс» в Івано-Франківську. Ми займалися кредитами, але мікрокредити у нас видавали до 2, 5 тисяч, а  потім збільшили до 3 тисяч гривень. Тобто ніяких 5 тисяч доларів не могло бути, бо у нас в касі було максимум 15, ну може 20 тисяч гривень. Це була максимальна сума. Нам не дозволялося мати коштів більше ліміту. Одразу треба було проводити інкасацію. Ми такі кредити не розглядали. Людина, яка бере на розвиток бізнесу 5 тисяч доларів – не наш клієнт. Клієнт той, який пішов купляти мобільний телефон, а йому не вистачило, допустимо, 1 000 гривень на кращу модель. Він приходить до нас. Під паспорт оформлює швидкий кредит. Офіс у Харкові був. Затвердження приходило протягом години. Після цього видавалися кошти і то не готівкою, а через банк – на картковий рахунок. Крім того, будь-яка мікрофінансова організація працює виключно в своєму регіоні. Відстань на якій мав проживати клієнт тоді була близько 30 км. Тобто вже з Надвірної ми не могли, наприклад, дати кредит. Десь Франківськ і біля нього. Зі Львова сюди людина приїхати не могла. Хіба у Львові мало кредитних організацій?, – розповідає Карпів.

За його словами, у «Експрес фінанс» пропрацював з кінця 2011 року до 2015 року включно.

За даними платформи YouControl, Карпів Юрій Володимирович зазначений як керівник ТОВ  “ЕКСПРЕС ФІНАНС” у місті Івано-Франківську,  який у 2011 році вніс до статутного фонду одну тисячу гривень. Він же є кінцевим бенефіціарним власником. Код ЄДРПОУ 37581310.  В інтернеті головний офіс «Експрес фінанс» зазначено за адресою: Івано-Франківськ, вулиця Тичини, будинок 21а, офіс 6. Сам же Карпів переконує, що на вулиці Тичини офісу не було. Він був на вулиці Курінного Чорноти.

Офіс був в приміщенні «Банк Михайлівський». На Тичини була лише бухгалтерія. У нас часто були представники відділу УБЕЗ (управління боротьби з економічною злочинністю, – ред.). Вони  любили зайти в гості і подивитися, чи все добре.

Причиною зміни місця роботи, за словами Юрія Карпіва, стало зменшення заробітної плати.

Я мав зарплату близько 1,5 – 2 тисяч доларів, а потім відкрилося багато схожих кредитних організацій і заробітки впали.

Як відомо, серед позичальників кредитів зустрічаються і боржники. Екс-керівник мікрокредитної організації «Експрес фінанс» розповів, яким чином розбиралися з ними. Переконує, що з колекторами ніколи не працювали.

Відсоткова ставка тоді була шалена. Я не пам’ятаю по цифрах, бо вони постійно змінювалися. Нам нові дані приходили кожного дня.  Але в нас був дуже малий відсоток неповернення кредитів. Я чітко переконаний в тому, що краще кредит не видати, ніж нажити собі менінгіт на голову. І я любив прийти по адресу проживання позичальника. Це було дуже дієво. В договорі було прописано, що кредитний інспектор має право прийти додому для перевірки майнового стану. Неповернення – дуже проблемна річ. Бо сума кредиту мала. Я приходжу, наприклад, в правоохоронні органи писати заяву, а мені кажуть йти в суд. А суд стає на сторону позичальника. Бо в нього «тіло кредиту» може бути, наприклад, 1800 гривень, а штрафних санкцій, відсотків може бути нараховано 3000 гривень. В суді кажуть, що вони не підйомні, а відсотки рахує програма, а не я.

Стосовно зв’язків з СБУ, то Юрій Карпів каже, що вони в нього є. Але це швидше дружні зв’язки.

Я маю зв’язки з СБУ і я це не приховую. Серед моїх колишніх однокласників є доволі гучні прізвища, які я, звісно, не буду називати зараз. Але я ніколи не мав ніякого відношення до самої структури. Не було ніколи посвідчення працівника СБУ, я не представляв її інтереси. Та й Служба Безпеки України не займається ніякими кредитними питаннями. Цим займається поліція.

Під час роботи  в «Експрес фінанс» Карпів телефонував до позичальників, коли в них починали накопичуватися борги. Але інформацію про будь-який тиск зі свого боку на них заперечує.

Тут шкура вичинки не варта. Якщо хтось винен кілька тисяч гривень, то чи вартує їх повернення тих проблем, які можна нажити таким чином?! Я коли працював в «Експрес фінанс», то міг до когось передзвонити і сказати: «Віддай гроші, бо в тебе будуть проблеми». Це ж нормальні речі. Може людина просто забула. У нас був дуже маленький штат – всього 8 осіб. В деяких таких фінансових структурах є окрема людина, яка працює в кол-центрі. Її робота – постійно дзвонити. В нас такого не було. Тому якщо мені приносили роздруківки, що хтось не платить, то я міг набрати цю людину і спитати в чому справа. В 30% випадків мені говорили: «Вибачте! Я забув. Зараз біжу і закину гроші». Але мене ніхто не може звинуватити в тому, що я створював якийсь пресинг: чи по телефону, чи особисто. Я не знаю таких людей. А якщо хтось думає, що я так чинив, то я радо зустрінуся з цією людиною, наприклад, у поліції. І я понесу за це відповідальність. Тут хіба якась конкуренція. Адже компанія «Goldman Sachs» має певні напрацювання. І зараз люди, які готові мати зі мною бізнесові відносини, читають отакі-от дописи.  Я не знаю осіб, які можуть таке писати. Але дуже мені було би добре, якби вони мені в очі сказали: «Так! Ви мені погрожували!». Я законослухняна людина і не маю нічого проти. Пишіть заяву, зустрічаємося в слідчого і будемо вирішувати це питання.

Про те, що хтось просто представляється його ім’ям та прізвищем, чоловік не думає. Схиляється до того, що це просто дискредитація.

Якщо хтось хоче з’ясувати якісь моменти зі мною, то чому не виходить на зв’язок? Чому не йде в поліцію, до суду? Мене особисто не дуже зачіпає ця публікація. Але там згадуються і мої рідні, близькі. У поліції спочатку говорили, що це цивільно-правові відносини і йдіть до суду. А як я можу піти в суд, якщо спочатку треба встановити особу? До кого я буду позиватися? Та поки що пошуки марні. І я чомусь думаю, що ця особа зробить все, щоб її не знайшли.

В  кінці розмови Юрій Карпів повідомив, що про цю всю ситуацію дізналося його керівництво у компанії «Goldman Sachs».

Для них це – шок. І вони навіть сказали, що можуть людині, яка надасть будь-яку інформацію про автора допису і загалом по цій ситуації, виплатити грошову винагороду у розмірі 1 000 американських доларів.  І я, як її представник, це гарантую, – підсумував він.

МІСТО звернулося до Головного управління Національної поліції в області щодо цієї справи.

У прес-службі ГУНП нам підтвердили, що 11 вересня 2017 року громадянин Карпів Юрій Володимирович звернувся до поліції із заявою про те, що в соцмережі «фейсбук» поширюють неправдиві відомості щодо того, що він займається шахрайськими діями. Повідомлення зареєстровано в ЄО. Проводиться перевірка.

Також ми поспілкувалися із прес-секретарем Управління служби безпеки України в Івано-Франківській області Марією Римар.

Вона відзначила, що СБУ фіксує непоодинокі звернення громадян щодо шахраїв, які видають себе за співробітників спецслужби. Зокрема, зловмисники залучають у громадян кошти під неіснуючі «фінансові проекти з перспективою отримання відсотків», обіцяють «вирішити» найрізноманітніші протиправні «питання» за винагороду, тощо. СБУ ретельно перевіряє усі звернення громадян з приводу незаконних дій будь-яких осіб, в тому числі тих, які представляються співробітниками спецслужби. Вказаним діям надається правова оцінка. За ознаками злочинів правоохоронцями області відкрито провадження.  Служба безпеки України наголошує, що очищує власні ряди від бажаючих «заробити» на бізнесі.

Щодо Юрія Карпіва, то такий справді не працює і ніколи не працював в Управлінні служби безпеки України в області.

Карпів Юрій Володимирович не працює і ніколи не працював в УСБУ в Івано-Франківській області. Також такий громадянин не працює в структурі Служби безпеки України, – зазначила Марія Римар.

Та додала, що заява щодо дій цієї особи надійшла в один із підрозділів СБУ, де знаходиться на розгляді. Її зміст прес-служба розголошувати не може.

Надалі у цій справі розбиратимуться правоохоронні органи. МІСТО слідкуватиме за розвитком подій.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...