Мед Атлант

Все під ніж, лише б забудувати: франківські активісти з`ясовують законність розкопок на Валах. ВІДЕОСЮЖЕТ

Сьогодні, 14 вересня, небайдужі франківці зібралися на Валах через розкопки, які понищили зелену зону. Більше того, під час робіт виявлено кам`яні брили. Активісти переконані, що це історична знахідка. Отож зібралися, аби обговорити усі моменти та запросили археолога.

Приводом зустрічі стало те, що протягом декількох днів на Валах розкопують зелену зону і тротуари, проводячи комунікації до будинку садівника, який є приватизованим віднедавна Подругою П. В. Відтак вчора, 13 вересня, активістка ініціативи “Франківськ, який треба берегти” Марія Козакевич виставила в мережу фото розкопок. Допис активно підхопили інші противники забудови Валів і сьогодні закликали небайдужих прийти на зустріч. До речі, відношення до Палацу Потоцьких чи до церкви, яку хочуть збудувати, ця територія немає, а є приватною власністю.

Під час зустрічі начальник відділу з питань охорони культурної спадщини Володимир Ідак пояснив, що по документах все законно. Проте ордер підписував геодезист, а про представника від їх відділу і не йшлося. Також Володимир Ідак додав, що у Франківську це традиція – ігнорувати зони, які мають історичну цінність.

Геодезист орден підписав. Архітектура немає відношення, а це погано. Проте якогось порушення закону немає. Але знаєте, на пам’ятки в місті дивляться так, що це вони заважають жити забудовникам. В нас все ліквідовують. Все під ніж, лише б забудувати, – каже начальник відділу з питань охорони культурної спадщини.

Камені, які вчора викопали, уже підвечір засипали землею. Проте активісти наполягли, аби робітники їх витягнули, щоб археолог дав фахову оцінку.

Не можна історичну частину руйнувати. Треба шукати діалог і компромісне рішення, – упевнена Марія Козакевич.

Археолог Василь Романець, поглянувши на знахідку, зазначив, що це каміння, яке оброблене і воно з Вовчинецького пагорба. Каже, ним облицьовувалися мури Станіславівської фортеці. Крім того, воно дійсно несе собою історичне значення.

Головний спеціаліст сектору нагляду відділу муніципальної інспекції з благоустрою Вікторія Пицько каже, що рішення про надання права на розкопки приймалося 1 вересня 2017 року. Тоді відбулася комісія з безпеки дорожнього руху. Пакет документів був наданий. Підстав для відмови щодо розкопок не було, адже юридично все в порядку.

Після прийнята рішення на комісії з безпеки дорожнього руху, надсилається пакет документів. Тоді ми виписуємо ордер на порушення об`єктів. Діє ордер з 7 по 22 вересня. Благоустрій має бути повернений у попередній стан. Якщо будуть недоліки, то фірма зобов`язана їх усунути, – розповіла Вікторія Пицько.

Більше у сюжеті МІСТА:

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...