Мед Атлант

Залякування працівників і критика губернатора. Кому може заважати керівництво потужного франківського підприємства?

Тиждень тому на колегії ОДА губернатор Івано-Франківщини висловив невдоволення роботою місцевого державного підприємства “Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів” і його директором – харків’янином Володимиром Дегтярем. Олег Гончарук наполіг, аби члени колегії підтримали його звернення до прем’єр-міністра України, в якому губернатор просив звільнити Дегтяра за те, що він неналежно виконує свої обов’язки. Ситуація доволі дивна, адже саме за минулий рік підприємство чи не вперше за тривалий період показало нарощення обсягів. Це вказано у звіті про підсумкову діяльність роботи підприємств області.

ДП “Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів” підприємство в місті не нове, але маловідоме. До останнього часу воно займалося переробкою і зберіганням зернових, цього року вперше на зберігання взяли олійні культури. Пересічний містянин мало знає про те, що в місті є стратегічне державне підприємство, яке виробляє борошно й зберігає зернові. Не надто вірили в нього й крупні клієнти, про що свідчать мільйонні борги комбінату.

Наприкінці 2015 року на комбінат прийшла нова команда, яка кардинально змінила режим роботи підприємства. Почали з ребрендингу продукції і налагодження внутрішніх процесів роботи, перевели працівників з 4-денного на 5-денний робочий тиждень.

На початку роботи ми стикнулися з численною недовірою до нашого продукту. Потенційні клієнти відмовляли, апелюючи тим, що наше борошно погане. Ми ж пояснювали, що повністю змінили підхід до зберігання зерна, якісно вдосконалили робочі процеси. Доводилося особисто зустрічатися з багатьма, ледь не вмовляючи спробувати випекти бодай щось на нашому борошні. І лише після цього з нами захотіли працювати. Попри те, що зерно в нашому регіоні специфічне, ми змогли досягти потрібної якості. Цього року вперше ризикнули й взяли на зберігання олійні культури, – розповідає заступник директора комбінату Ольга Кабан.

Ольга каже, що окрім якості виробництва потрібно було налагоджувати ще й якість роботи персоналу, більшість з якого звикла працювати у вільному режимі.

До 2016 року підприємство працювало 4 робочі дні, три – працівники відпочивали. Новий директор увів п’ятиденний робочий тиждень, крім того почався контроль за кількістю відпрацьованих годин. Раніше працівники могли запізнитися на півгодини, чи раніше піти, дехто навіть дозволяв випити на виробництві, що узагалі не припустимо з точки зору безпеки праці. На комбінаті навіть не було пропускного пункту, будь-хто міг зайти на об’єкт. Ми почали зміни з усього. Також це стосувалося комп’ютеризація роботи комбінату. Навіть вивіску змінили на більш сучасну.

Сам Володимир Дегтяр розповідає, що перші скарги на нього почалися з початку року, коли в адміністрацію поступило анонімне звернення від начебто невдоволених працівників комбінату. Тоді Гончарук також рекомендував переглянути його кандидатуру, проте заслухавши звів про роботу підприємства, в Мінагрополітики заяву губернатора не підтримали.

На це псевдо-звернення ми одразу написали офіційну відповідь, яку підтримав увесь колектив. В ній пояснювали, що робота на підприємстві ведеться і скарг немає. Заборгованості по зарплатні також. Це був серйозний удар по репутації, як і останнє звернення губернатора. А її ми просто вигризали останні два роки. Потенційні партнери кажуть нам, аби ми спочатку розібралися з владою, а потім співпрацювали. Люди бояться, – коментує заступниця директора Ольга Кабан.

На офіційному сайті міста у щорічному звіті промислового виробництва в місті значиться, що в 2016 році ДП “Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів” працював з нарощенням обсягів на 235,2%, на відміну від 2014 року, де значився спад обсягів реалізації продукції на 75,3%.

Ольга пояснює, що звільнення на комбінаті були, але частіше йшли ті, хто не зміг змиритися зі зміною правил і трудовою дисципліною. Попри те, що на підприємстві були значні борги, заробітню плату людям також підняли.

Десь в кулуарах ходили чутки, що директора не люблять через те, що він не місцевий. Людина нова, не тутешня. Проте не розглядали те, що він профільний керівник, який має значний досвід у цій галузі, – припускає про можливі причини невдоволення роботою керівника в адміністрації області.

Ольга також додає, що офіційних заяв від адміністрації про те, що керівництво комбінату хочуть заслухати на колегії не було.

На тій зустрічі звучало також те, що ми якимось чином гальмуємо роботу місцевого хлібокомбінату і начебто не даємо їм борошно. Це узагалі дивно чути, адже навіть попри те, що останнім часом піднялися ціни на паливо і ми хотіли переглянути нашу співпрацю з ТДВ “Івано-Франківський хлібокомбінат”, вони були готові відмовити нам і співпрацювати з іншими постачальниками. Через це ми залишили все як було, проте для себе працювали майже в нуль. Вони просто перестали ставити нам на завантаження борошновоз і про причини припинення співпраці не повідомили, – пояснює Ольга.

Окрім усіх перипетій з владою і партнерами, останнім часом на підприємстві почали з’являтися чутки про можливе рейдерське захоплення.

Час від часу на комбінат приходять дивні люди, залякують наших працівників. Одна жінка навіть звільнилася, бо їй натякнули, що вона часто сама повертається додому, – додає Ольга.

Проте, що це за люди і персона “кого” може стояти за можливими намірами захопити підприємство, яке показало, що може бути прибутковим, невідомо. Як і те, яка відповідь очікує губернатора в Кабміні. Наразі керівництво комбінату переконує, що намагається працювати у звичному режимі. Як буде далі – слідкуватимемо й повідомлятимемо.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...