Мед Атлант

Ціни на продукти: з чим пов’язане подорожчання та чого чекати далі

У нас багато товарів ідуть з Європи. Ціни фіксуються в євро, а валюта останнім часом значно підвищилася, що було не зовсім прогнозовано.

Про це   розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи заяву прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про те, що різке зростання цін на товари обумовлене зростанням вартості імпортних товарів і сезонними коливаннями цін, пише «Слово і Діло».

Сезонні коливання, які спричинили б такий різкий підйом цін, наразі відсутні. Подорожчала євровалюта. Це призводить до того, що ціни також зростають. Це реально той чинник, який зараз впливає на підвищення цін. На зовнішніх ринках ситуація досить стабільна, — констатував економіст.

Як пояснив експерт, інший чинник, який має вплив на ціни, — це очікування імпортерів.

Імпортери не впевнені в стабільності гривні, є певні прогнози, що нас чекає девальвація щодо іноземних валют, хоча гривня була певний час стабільною. Такий курс не відображає номінальної стабільності, тому зростання цін усередині країни випереджає індекс цін за кордоном, — додав фахівець.

Крім того, уточнив він, зважаючи на те, що країна вступила в період підвищених обсягів виплат за зовнішніми боргами, а кредиту МВФ ми не маємо, відбувається тиск на національну валюту.

Іде тиск на гривню, а значить, імпортери закладатимуть зниження гривні до іноземних валют, і закладатимуть його вже в сьогоднішніх контрактах на реалізацію певних товарів, тому що їм із цієї виручки доведеться купувати іноземну валюту, виплачувати комерційні кредити, — зазначив Сіденко.

Експерт припустив, що якщо тенденція до подорожчання євро триватиме, ціни на товари також зростатимуть.

Причина не в стані ринків. Подорожчання продуктів — це валютні ефекти. Є прогнози, що долар має трохи зрости, тому що сьогоднішнє співвідношення є дещо аномальним і невигідним Європі, яка має експорт, а це створює торговельні переваги США порівняно з Європою. Має відбутися корекція. Тоді ціни стабілізуються, — проаналізував Володимир Сіденко.

За даними Держстату, в Україні зафіксували зростання цін на харчі. Також із 9 вересня встановлені нові ціни на алкоголь, у планах – підвищення акцизу на тютюнові вироби.

Читайте також: “Мінімалка” українців у наступному році може бути більшою за 3700 гривень

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...