Мед Атлант

День червоного носика: франківські студенти зібрали понад 10 тисяч гривень для допомоги онкохворому хлопчику

Вчора франківці на Дні червоного носика могли зарядитися позитивом та зробити добру справу. У центральному парку відпочинку збирали кошти для лікування Рощина Андрія. Хлопчику –12 років. У нього діагностували неходжкінську Т-лімфобластну лімфому з ураженням кісткового мозку. Зараз хлопчик перебуває на лікування в обласній онкологічній лікарні та потребує пересадки кісткового мозку. Врятувати життя дитині можуть закордоном. Але вартість операції та реабілітації – мінімум 150 тисяч євро.

Ідея Дня червоного носика належить студентці філософського факультету Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Ірині Родзінській. У травні цього року вона взяла участь у проекті «Реалізуй свою мрію». Тоді фахівці навчали студентів писати грантові програми. Ірина стала не просто учасницею проекту, а й переможницею, за що отримала кошти на організацію свята.

Дівчина розповідає, що вже давно займається волонтерством, тож на проект йшла з ідеєю та мрією – створити свято для діток.

Почалося все на першому курсі університету. Тоді наші викладачі заснували благодійний проект «Лікар свято». Так з першого курсу ходжу до хворих дітей у лікарні,  –  розповідає Ірина Родзінська.

«Лікар свято» – це проект, який вже понад два роки діє на базі ПНУ. Студенти у вільний від навчання час переодягаються у барвисті костюми і розважають важкохворих пацієнтів дитячої лікарні. Кажуть, якщо не можуть допомогти медикаменти – лікує сміх.

Складно іноді себе перебороти, бо в лікарні лежать дітки з різними хворобами і вадами, і до кожного потрібно знайти підхід, – каже Ірина.

Було багато варіантів, на які саме потреби дитячої лікарні збирати кошти на Дні червоного носика.

Коли прийшли в онковідділення, лікарі попросили допомогти адресно – для Андрійка. Тільки 4 червня дізналися про діагноз, як хвороба почала різко прогресувати. Тому потрібно дуже швидко зробити операцію, щоб він швидше одужав. Він дуже хороша щира людина, у нього ще все життя попереду, йому ще розвиватися і самовдосконалюватися, радіти життю. Хочемо, щоб така акція стала поштовхом для інших діток також займалися волонтерством, – розповідає Ірина Родзінська.

Допомагали дівчині студенти-волонтери. Координатор проекту «Реалізуй свою мрію» Володимир Савочка розповідає, що навіть не очікували такої великої кількості бажаючих допомогти:

В акції брало участь 25 волонтерів, загалом охочих було понад 40. Багато кому відмовили, бо для всіх роботи б не вистачило.

Ірина та Роман – теж волонтери. Вони навчаються на першому курсі ПНУ та на другому курсі ІФНТУНГ. У благодійних акціях беруть участь не вперше, тож коли дізналися про День червоного носика – не роздумували, чи варто долучатися.

Це приємна річ – просто допомагати іншим, – аргументують свою позицію студенти.

Червоні носики розкуповували охоче – і дорослим і дітям. Загалом продали понад 450 курносих та зібрали 10 тисяч 634 гривні, які передали мамі Андрійка.

Читайте також: Янголи поруч. Франківські волонтери допомагають особливим дітям

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...