Мед Атлант

77 років звитяги: Івано-Франківська бригада тактичної авіації святкує річницю

Сьогодні визначна дата в історії Івано-Франківської бригади тактичної авіації – 77-ої річниця з дня створення частини. 77 років звитяги та безліч героїчних сторінок, що написані авіаторами ще з часів Другої світової війни.

Військова частина здійснює чергування в системі протиповітряної оборони України на оперативному аеродромі та з березня 2014 року виконує завдання в зоні проведення АТО. За цей час льотний склад бригади здійснив більше сотні бойових вильотів з метою виконання завдань з протиповітряної оборони, демонстративних дій, проведення повітряної розвідки, ураження наземних цілей та повітряної підтримки наземних підрозділів.

Слід зазначити, що особовий склад бригади брав участь у виконанні бойових завдань в зоні АТО і в складі інших військових формувань. Це 72 механізована бригада, 25 аеромобільна бригада, 95 аеромобільна бригада, зведений загін Повітряних Сил ЗС України, групи військово-цивільного співробітництва та склад штабу АТО. Серед військовослужбовців бригади є і ті, що безпосередньо приймали участь у операціях з ліквідації котла у районі Горлівки, оборони міста Жданівки, оборони Донецького аеропорту, села Піски. Офіцери бригади здійснювали рейди по тилам противника із зачисткою околиць міста Маріуполя, міста Тельманове, деблокування 32 блок-посту Бахмутської траси, знешкоджували вибухові пристрої, займались розмінуванням доріг та населених пунктів. Частина налічує майже двісті учасників антитерористичної операції, ще понад півсотні перебуває на передовій і сьогодні.

За значний внесок у виконання завдань щодо надійного захисту повітряного простору України, високий професіоналізм, ініціативу та наполегливість в ході виконання завдань в зоні АТО особовий склад Івано-Франківської бригади тактичної авіації був нагороджений різними відомчими та державними нагородами. Так, у бригаді є 4 кавалери ордена Богдана Хмельницького, більше 40 військовослужбовців мають відзнаки вищого керівництва держави та Збройних Сил України. Свідченням високої оцінки діяльності частини є і те, що у минулому році під час параду до Дня Незалежності бригада отримала Бойовий Прапор.

У своїй вітальній промові командир бригади полковник Юрій Погорєлов висловив слова подяки за розуміння і стійкість солдатам, сержантам, офіцерам і працівникам частини за високі результати виконання бойових та повсякденних завдань. Окрема подяка була оголошена представникам Міської влади Івано-Франківська та волонтерам, чия допомога безцінна. Не дивно, що основне побажання, що звучить в цей день: “Мирного неба над головою і Слава Україні!”.

Світлина від Руслан Марцінків.

Світлина від Руслан Марцінків.

Світлина від Руслан Марцінків.

Світлина від Руслан Марцінків.

Світлина від Руслан Марцінків.

Світлина від Руслан Марцінків.

Світлина від Руслан Марцінків.

Світлина від Руслан Марцінків.

 Довідково:

Формування бригади припало на час, коли вже рік вирувала Друга світова війна. Одним з авіаційних полків, що були сформовані протягом 1940 – 1941 років і був 159 винищувальний авіаційний полк, правонаступником  якого згодом стала наша частина.

За роки війни особовим складом полку було здійснено більше восьми з половиною тисяч бойових вильотів, знищено 387 літаків, 710 одиниць бойової техніки та озброєння. Практично протягом всієї війни основні бойові дії частина вела в районі тогочасного Ленінграда та у Прибалтиці у складі Східної оперативної групи. Одним з завдань полку було прикриття «дороги життя» до блокадного Ленінграду.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 16.12.1944 року “За зразкове виконання завдань командування в боях з німецькими загарбниками, за визволення острова Єзель та проявлену при цьому доблесть і мужність 159 винищувальний авіаційний Талліннський полк нагороджений орденом “Червоного Прапора”.

За час свого існування частина базувалась на аеродромах Ленінградської області, Білорусії, Естонії, Угорщини, Чернівецької та Львівської областей, Чехословаччини, і нарешті, з лютого 1991 року в Івано-Франківську.

Військова частина постійно виконує завдання по захисту повітряних кордонів України. Екіпажі та бойові розрахунки несуть бойове чергування у системі протиповітряної оборони держави. Неодноразово льотним складом були проведені практичні пуски керованих ракет на полігонах Міністерства оборони України з добрими та відмінними оцінками.

У ході реорганізації протягом 2002 – 2003 років полк було переформовано у авіаційну бригаду винищувальну. А з 25 лютого 2008 року  бригада перейменована у бригаду тактичної авіації повітряного командування «Захід» Повітряних Сил Збройних Сил України.

Читайте такожУкраїнські льотчики показали фігури “вищого пілотажу” на міжнародному авіаційному шоу. ВІДЕОСЮЖЕТ

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...