Мед Атлант

Депутатська помста. Жителі Драгомирчан, які дружньо протестували проти свавілля депутатів, не можуть оголосити їм недовіру

Наприкінці липня жителі приміського села Драгомирчани на кілька днів перекрили центральну дорогу, вимагаючи в місцевих депутатів скасувати скандальне рішення селищної ради, яким землі громадської забудови перевели в приватні й роздали своїм. Завдяки згуртованості місцевих жителів, депутатів і сільського голову люди таки дотиснули, примусили зібратися на позачергову сесію і повернути землю громаді. Перемогу святкували з піснями і шампанським, проте згодом виявилось, що боротьба громади проти корумпованої системи не закінчена.

Наразі робота селищної ради паралізована, депутати під різними приводами не збираються на сесію й не голосують за нагальні фінансові питання, такі як освоєння бюджетних коштів на закінчення будівництва шкільного спортивного майданчика, ремонт медпункту і встановлення опалення в клубі, побудову зупинки. Замороженими наразі є 1,5 мільйона гривень, які б мали сприяти розвитку села. Крім того, не затверджений і новий генплан Драгомирчан.

Депутати свою пасивність начебто аргументують тим, що не хочуть, аби сесії були публічними: з присутністю громади і представників ЗМІ. На останній сесії, яку намагалися зібрати вже чотири рази, у залі були присутні лише шість депутатів. Решту потреби громади, яка їх обрала, саботують.

Прохання сільського голови зібратися на сесію обранці також ігнорують, не слухають і найавторитетнішу людину в селі, як зазначають самі місцеві, священика.

Вони ображені на громаду. Пересварилися між собою навіть родичі. Адже хтось міг стояти на дорозі, а хтось прикриватися мандатом, – пояснює місцева жителька Крамар Марія.

Проте основна проблематика ситуації навіть не в небажанні сільських обранців виконувати свої обовязки, а в самому законодавстві, яке не дозволяє громаді села їх переобрати.

Активісти дотрималися усіх норм закону. Зібрали необхідну кількість підписів (740 з 1260 виборців) на відкликання депутатів по десяти виборчих округах. Попередньо оголосивши про збори виборців для обговорення питання оголошення місцевим депутатам недовіри у газеті. На таке зібрання прийшла необхідна для кворуму кількість виборців. Після чого створили ініціативні групи, написали заяви, зібрали підписи. Їх передали до ТВК (територіальної виборчої комісії).

Комісія, у свою чергу, провела засідання.

У Ст.41 ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад” є положення, згідно якого ТВК має звернутися за перевіркою даних про громадян до Державного реєстру виборців і до правоохоронних органів. Ми звернулися з такою заявою і в той же день отримали відповідь, що в Державному реєстрі нам не можуть надати таких списків, оскільки це суперечить іншій статті ЗУ “Про державний реєстр виборців”, – пояснює голова ТВК Галина Сидор. – У цьому законі, на який посилається Держреєстр просто не прописана процедура перевірки підписів виборців при оголошенні депутатам, які виграли вибори по одномандатних виборчих округах, недовіри. За два роки існування цього закону прецедентів в України по типу нашого не було.

Прогалина в законі є й в положенні, коли справжність підписів мають перевіряти правоохоронні органи.

Почеркознавчу експертизу, як мені відомо, роблять лише тоді, коли є відкрите кримінальне провадження, а на етапі перевірки підписів виборців ця процедура не працює. Держава начебто дозволила громаді переобирати недобросовісних депутатів, проте до кінця цю процедуру законодавчо не врегулювала, – пояснює голова ТВК.

Галина телефонувала й до юристів ЦВК, де їй порадили звернутися в Комітет регіональної політики Верховної Ради. Свої юристи рекомендують подавати в суд на Державний реєстр виборців і вимагати відкрити списки.

Громада села звернулася вже й до депутата Верховної Ради по їхньому виборчому округу, а також написали листа до уповноваженого Президента з прав людини. Проте поки аргументованої відповіді не отримала від жодної інстанції.

Потрібно лише внести деякі поправки до ЗУ «Про державний реєстр виборців» й дозволити їм надати списки виборців для перевірки підписів у ситуації, коли громада села, яка обрала депутатів, оголосила їм недовіру, – висловлює свою думку місцева жителька, голова ГО «Ваш добробут» Марія Крамар.

Наразі згуртована громада села здаватися не збирається і продовжуватиме писати звернення у різноманітні інстанції. Якщо відповідей не буде, думають над перекриттям мосту у Драгомирчанах, на відкриття якого в жовтні має завітати сам глава держави.

До речі, як розповідають активісти, прокуратура не знайшла порушень у діях депутатів, які голосували за переведення громадських земель у приватні. Адже особисто за виділення земельної ділянки собі жоден депутат не голосував, а громадські обговорення, на яких були присутні три людини, протокольно також відбулися.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...