Мед Атлант

“Бідні і голодні”: що думають франківці про пенсійну реформу. ВІДЕО

Верховна Рада вчора прийняла пенсійну реформу. За законопроект N6614 у другому читанні проголосували 288 депутатів. На цю реформу очікували, за версією уряду, 9 мільйонів пенсіонерів.

Відтак, згідно з новим законом, для виходу на пенсію у 60 років потрібно буде мати 25 років страхового стажу. При стажі від 15 до 25 років на пенсію можна буде вийти у 63 роки, при стажі менше 15 років – у 65 років, пише Корреспондент.net.

При цьому українці, у яких немає страхового стажу, зможуть претендувати на соціальну допомогу при досягненні 63 років, що буде визначатися, виходячи з рівня доходів сім’ї пенсіонера.

Усі нормативи мінімального страхового стажу будуть збільшуватися на один рік кожні 12 місяців до 2028 року. Таким чином, з 2028 року для виходу на пенсію у 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу.

Якщо стажу недостатньо, то можна його придбати, однак не більше п’яти років. Один рік стажу коштує 16 896 гривень.

Мінімальний розмір пенсії встановлений на рівні 1452 гривні, що на 140 гривень більше, ніж було до прийняття закону. “Мінімалку” отримує вісім мільйонів пенсіонерів. За даними Мінсоцполітики, це, приблизно, половина вартості споживчого кошика для фактичного прожиткового мінімуму.

Підвищення пенсій заплановано заднім числом з 1 жовтня в рамках “осучаснення”. Після перерахунку пенсій близько 1,3 мільйонів українських пенсіонерів додатково отримають 200 гривень на місяць. На суму від 200 до 500 гривень зросте розмір пенсії ще для 1,2 мільйона чоловік.

Новий закон скасовує спеціальні пенсії для держслужбовців, суддів, науковців та інших категорій. Всі вони переводяться на загальну систему нарахування пенсій.

Також скасовується право на призначення пенсії за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, прокурорських працівників та інших, які раніше могли виходити на пенсію достроково – за п’ять-десять років до настання пенсійного віку.

Про те, чи до вподоби франківцям основні зміни в пенсійній реформі — прив’язка до страхового стажу, а не віку; щорічна індексація; підвищення мінімальної пенсії, дивіться у відеопитуванні:

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...