Мед Атлант

Як за одіозну судову реформу голосували прикарпатські нардепи

Нардепи ухвалили судову реформу. У другому читанні її розглядали в сесійній залі рекордно довго – три тижні. Але наприкінці не минулося без скандалу. Низка правок внесена без розгляду, на вимогу комітету. Тож голосування супроводжувалося звинуваченнями в неперсональному голосуванні та вигуками “Ганьба!”.

Про це інформує “ТСН”.

Підтримали судову реформу прикарпатські нардепи Юрій Бабій, Анатолій Дирів, Михайло Довбенко, Юрій Соловей, Юрій Тимошенко, Володимир Шкварилюк.

Проти виступив Юрій Дерев’янко. Утримався від голосування Віктор Шевченко.

Пропустили дане сесійне засідання Анатолій Матвієнко і Олександр Шевченко.

У цьому законі є норма, якою термін досудового слідства визначається не з моменту вручення підозри, а з моменту внесення в ЄРДР. Ви знаєте, що є злочини, розслідування яких займає набагато довше часу, аніж рік або півтора. Відповідно, це була вимога “Опозиційного блоку”, що вони дають голоси за ці поправки. А відповідно обмежується термін досудового слідства по Януковичу і всіх подільниках Януковича, – говорить нардеп від БПП Сергій Лещенко.

Що ще в судовій реформі депутати ухвалили останньої миті, вони й самі не збагнули. Адвокат Сергій Власенко вважає, що доступнішим для громадян суд не став. Зростають судові мита для громадян, запроваджується інститут “зловживання правами”.

Якщо ви прийшли в справу і бачите, що вашу справу слухає очевидно упереджений суддя, і ви, не дай Боже, заявили йому відвід, то другий відвід – це зловживання правами, штраф до 30 тисяч гривень. Третій – це систематичне зловживання правами. Штраф до 160 тисяч гривень, – говорить нардеп від “Батьківщини” Сергій Власенко.

Зростуть і зарплати суддів. Рядовий служитель місцевого суду зароблятиме близько 45 тис. грн, платня судді Верховного суду стартуватиме від 100 тис. грн, а сягатиме 350 тис. грн. Окрім очевидної несправедливості, коли суддя заробляє в десятки або й сотні разів більше, ніж учитель чи лікар, вважає Віктор Пинзеник, є ще одна проблема.

Корупція і зарплата – це не одне й те саме. Я ще раз хочу наголосити: неможливо купити чесність. Хтось хоче заплатити мільйон за чесну людину? Ні – він або чесний, або ні”, – каже нардеп від БПП Віктор Пинзеник.

Запорукою чесності суддів будуть декларації – їхні та родичів, запевняє народнофронтівець Леонід Ємець. Усі норми судової реформи, яку він підтримав, Ємець вважає технічними і маловажливими, окрім однієї. Єдина судова практика – щось на зразок американського прецеденту: Верховний суд тлумачитиме, як чинити в кожному виді справ, тож судді першої інстанції не тлумачитимуть закони.

Втямити, що ще нардепи в результаті ухвалили, вони зможуть, коли побачать підписаний спікером текст закону. Далі його скерують до президента, який і є автором реформи.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...