Мед Атлант

Франківець передав Гошівському монастирю старовинний писемник “Ірмологіон”, що був виданий у 1904 році

Сьогодні, 5 жовтня, на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стеваника відбулося відкриття Міжнародної наукової конференції «Гошівська обитель у духовному і культурно-історичному житті України: феномен українського греко-католицького чернецтва», присвяченої 400-річчю Чину святого Василія Великого.

У рамках урочистого відкриття депутат облради Тарас Виноградик подарував отцям Гошівського монастиря Преображення Господнього отців Василіян старовинний писемник “Ірмологіон”.

Це було невеличким сюрпризом для отців монастиря. Я подарував настоятелю отцю Вінкентію цю книгу і таким чином ми започаткували музей і бібліотеку з тих речей, які би прикрашали Гошівський монастир, – розповів франківець журналісту МІСТА . –  Мені один колега запропонував, мовляв, букіністи знайшли якусь книгу. Сказав, щоб я глянув, може захочу придбати її для себе. І я так і зробив. Вона була цікава мені тому, що моя дружина викладає музику, а дочка вступила в музичне училище. А ця книга – пісенник церковних пісень.  Там є і нотні ряди, і співи для хору, цікавий церковний календар, розписано що і коли можна співати під час служби, якими голосами.

Писемник “Ірмологіон” виданий у 1904 році та має значну історичну значущість для України. Його благословили три греко-католицькі владики: Андрей Шептицький, Констянтин Чехович, Григорій Хомишин.

Десь у приватній колеції він би просто лежав без діла, але це церковна книга. І я хотів зробити цей подарунок для отців, щоб вона була у монастирі. А там зможуть нею користуватися у повсякденному житті, вивчати. Я думаю, що це правильно. Такі речі завжди приємно робити!

Читайте також: У Франківську презентували першу дитячу книжку про Теслу. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...