Мед Атлант

На Прикарпатті цьогорічний сезон грипу і ГРВІ прогнозують із збільшенням кількості хворих

Державна установа “Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗУ” підсумувала перебіг осінньо-зимового сезону ГРВІ та грипу, врахувала застереження ВООЗ і на останові цих даних спрогнозувала, яким буде для прикартапців сезон 2017-2018.

Епідемічний сезон 2016 – 2017 років мав найбільш ранній початок та найбільш ранній спад захворюваності порівняно з минулими 5 сезонами спостереження, відзначили епідеміологи Івано-Франківщини.
Зростання  захворюваності в області почалося на 50 тижні 2016 року і тривало до першого тижня 2017 року. Перевищення епідпорогу реєструвалось  на 13 адмінтериторіях, за винятком Калуського, Надвірнянського, Рожнятівського районів та Яремче.
 В епідемічному сезоні 2016-2017 років в області було зареєстровано на 9,5% випадків захворювань більше, аніж у попередньому епідсезоні.
Починаючи з третього тижня року рівень захворюваності поступово знижувався. Надалі захворюваність на грип та ГРВІ не перевищувала порогові рівні на всій території області.
Як і в попередні епідсезони, хворіли частіше діти шкільного віку. Запровадження карантину
сприяло стабілізації епідемічної ситуації, зниженню інтенсивності поширення захворювань в населених пунктах, де вони вводились.
За вірусологічними даними в епідсезон 2016-2017 років  в області циркулювали віруси грипу А, грипу В, парагрипу та аденовіруси. Віруси грипу А(H3N2)-сезонний були домінуючими (63,3%) протягом сезону.
Вірусологічний нагляд в області здійснюється експрес-методом ІФ (носоглоткові змиви), серологічним (РЗК та РГГА) та вірусологічним. Вірусологічною лабораторією ДУ «ІФ ОЛЦ МОЗ України» досліджено 360 носоглоткових змивів, 222 дослідження на культурі клітин, методом люммікроскопії обстежено 360 осіб, 287 пар сироваток від хворих, 315 донорських сироваток, методом ПЛР обстежено 74 особи.
На підставі загальних результатів аналізу ВООЗ рекомендувала для виробників включити до складу грипозних вакцин наступні штами вірусів, що циркулюватимуть у Північній півкулі в сезоні 2017 – 2018 років:
          – A/Michigan/48/2015 (гілка 6В.1), подібний A(H1N1)pdm09
          – А/Hong Kong/4801/2014(H3N2)
          – В/Brisbane/60/2008
Враховуючи високу мінливість вірусів грипу з урахуванням оновленого складу вірусів, що вірогідно циркулюватимуть на території нашої області, погіршення соціально-економічної ситуації в минулий епідсезон, то в наступному в Івано-Франківській області слід очікувати збільшення кількості захворілих на грип та ГРВІ, повідомила завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень Тетяна Джус.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...