Мед Атлант

Чи стане Івано-Франківськ “містом веж” знову?

Чи можливо повернути Івано-Франківську його родзинку – вежі на будівлях у центральній частині міста?

Як розповідає доцент кафедри архітектури і дизайну Університету Короля Данила Зеновій Соколовський, колись наше місто називали “містом веж”, адже існувала тенденція: кожен кутовий будинок повинен був мати логічне завершення – вежу. І дійсно, якщо подивитися на радянські споруди, то можна побачити, що вони як люди без голови, бо не мають завершення.

А от колись усі власники помешкань старалися, щоб будинок ставав прикрасою міста і мав гарний вигляд, – акцентує Соколовський.

Вежі на старих будівлях Івано-Франківська внаслідок пожеж, вітрів і людського недбальства втрачені, сьогодні на їхньому місці плоскі дахи.

Зараз відбувається ремонт будівлі готелю “Дністер”, колись на цьому будинку була вежа. Ремонт проводять дуже добре, фахово, але чому б одразу не відновити вежу? Ми маємо навіть відповідні робочі креслення. Прекрасна вежа була на камениці Габсвальда, що на розі вулиць Вітовського і Незалежності. Якою б вона була красивою, якби її відновити! Те саме можна сказати і про вежу на даху колишнього будинку офіцерів…, – пропонує Зеновій Соколовський.

За його підрахунками, такий проект не стане надто складним для міста. Приблизна вартість відновлення однієї вежі – 15-20 тисяч гривень. Краєзнавці та історики знають, який вигляд мала кожна вежа, тому при бажанні можна відновити історичний вигляд багатьох старих споруд. І тоді Івано-Франківськ знову можна буде називати “містом веж”.

Крім цього, в нашому місті планують встановити таблички з історією перейменувань, адже чимало вулиць і площ Івано-Франківська, особливо центральних, за свою історію мали багато різних назв.

Кожна влада намагається у назвах вулиць увіковічнити своїх героїв. Фактично, до так званого “золотого вересня” 1939 року, Станиславів перебував під владою Польщі, ще раніше – Австрії. І чимало вулиць міста зазнавали перейменування при кожній зміні влади.

Наприклад, сьогоднішня вулиця Незалежності пережила велику кількість перейменувань, а от вулиця Шевченка завжди мала назву Липова, – розповідає Зеновій Соколовський.

А щоб розповісти жителям і гостям Івано-Франківська історію перейменування тієї чи іншої вулиці, краєзнавець пропонує на початку кожної встановити табличку зі списком усіх назв цієї вулиці і роки, коли її перейменовували. Таким чином можна показати історію формування тієї чи іншої вулиці з часу її заснування.

Інформацію про перейменування вулиць ми шукали разом із покійним уже краєзнавцем Михайлом Головатим. Це може стати особливістю нашого міста. Туристи підходитимуть до такої таблички, екскурсовод розповідатиме історію міста, маючи наочний матеріал. Можна буде і сфотографуватися на згадку. Тобто, це уже атракція. Якщо такі пам’ятні дошки встановити в центрі, ми матимемо повну картину того, який вигляд колись мало наше місто, – каже Зеновій Соколовський.

Автор: Любов ЗАГОРОВСЬКА

Стаття опублікована в журналі МІСТО №9

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...