Мед Атлант

Суд в справі Коцаби: справу блогера перенаправлять до столиці, бо немає кому розглядати у Франківську

Сьогодні, 12 жовтня, в Івано-Франківському Апеляційному суді слухають справу скандального місцевого журналіста Руслана Коцаби.

Минулого засідання Руслан Коцаба просив, щоб замінили головуючого суддю. Нагадаємо, суд ухвалив головуючого суддю змінити таки, бо знайомий з блогером 25 років.

Сьогодні у суді стало відомо, що справу слухатиме головуючий суддя Надія Стефанів. Проте захисник Коцаби упевнена, що суддя не може розглядати кримінальну справу, бо вона свого часу була суддею, коли санкціонувалися негласні слідчі дії щодо блогера. Сама Стефанів не заперечувала, що давала дозвіл на проведення слідчих дій, тому на початку засідання оголосила про самовідвід. Сам же Коцаба каже, що радий головуючій судді, але закон не дозволяє. Блогер переконаний, що Стефанів хороша суддя.

Відтак, суд вийшов у нарадчу кімнату щодо клопотання сторони захисту про відвід головуючої судді. До слова, колегії суддів для цієї справи уже немає. В апеляційному суді є всього 7 суддів, двоє попередньо слухали вже справу Коцаби, двоє оголосили самовідвід, залишилось троє – Повзло, Шкрібляк і Стефанів. Ймовірно, справу відправлять у Львів чи Тернопіль. Це вирішить Верховний Суд України у Києві. Все тому, що зі всіма суддями Коцаба або знайомий, або вони погоджували негласні слідчі дії проти блогера. Тому, упевнена сторона захисту, такі судді не можуть об`єктивно слухати справу.

Вийшовши з нарадчої кімнати суд ухвалив самовідвід Стефанів.

Гастролюючий цирк направляється в іншу область, – заяявила Тетяна Монтян, захисник Коцаби.

Нагадаємо, 1 червня суддівська колегія ВССУ постановила частково задовольнити клопотання прокурорів, скасувати виправдувальний вирок Коцабі і призначити новий розгляд кримінального провадження в суді апеляційної інстанції. Цього року, під час поїздки до окупованого Криму, Коцаба назвав українську націю “трошки свинопасною”.

Довідково:

МІСТО інформує, блогера аршетували в лютому 2015 року за підозрою у державній зраді. Після судового процесу, який тривав понад рік, його визнали винним у перешкоджанні діяльності ЗСУ та засудили до 3,5 років тюрми. Уже Апеляційний суд Івано-Франківської області влітку 2016 року повністю виправдав Коцабу, після чого його було звільнено з-під варти в залі суду.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...