Мед Атлант

VIP-автопарк: на чому їздять колишні лідери Євромайдану

Наближається четверта річниця початку Революції Гідності, й незабаром ми знову будемо пригадувати політикам обіцянки, які пролунали восени та взимку 2013-2014 років у надії, що вони все ж будуть виконані.

Деякі з них, що пролунали зі сцени Майдану, українці запам’ятали краще за інших. Наприклад, заяви про відмову від безлічі привілеїв для державних чиновників. Скажімо, від кортежів і шикарних державних авто…

Поспішаємо вас розчарувати: відтоді автопарк органів влади збільшився на 1000 нових службових авто, що коштувало бюджету понад півмільярда гривень. При цьому право користування відомчими авто отримали не тільки ті органи, у яких воно було за Януковича, а й низка нових.

Все це з’ясували аналітики «Слова і Діла». Це наштовхнуло на запитання: а на чому ж, власне, їздять сьогодні люди, які отримали владу завдяки Майдану? Те, що вдалося з’ясувати, «Слова і Діло» візуалізували на інфографіці. Важлива ремарка: на зображенні нижче показані лише ті транспортні засоби політиків, які належать особисто їм згідно з їхніми деклараціями за минулий рік, або є службовими авто, офіційно наданими в одноосібне користування.

У Петра Порошенка, наприклад, у володінні є мікроавтобус Mercedes-benz Vito 116 CDI 2010 року, а ось на Марину Порошенко записаний Jaguar XF 4/2 Lv8 2008 року випуску. Діти президента, за щорічною декларацію за 2016 рік, володіють ще трьома мінівенами «Мерседес» (такими ж, як і сам Петро Олексійович). Звичайно, цим автопарк глави держави не обмежується. У ньому, за даними різних джерел, є ще ВМW 750 LI 2011 року, дружина президента нібито їздить на Porsche Cayenne, а Олексія Порошенка бачили на Subaru Impreza. Крім того, президент нерідко віддає перевагу класиці – на офіційні заходи його неодноразово привозив Mercedes S-600. Ясна річ, у супроводі кортежу. Думаємо, що це далеко не повний список автомобілів, якими користується президент і його родина, особливо якщо враховувати державні авто.

Мер Києва Віталій Кличко хоч і почав їздити на роботу та в справах центром міста на велосипеді, від моторизованого транспорту, звичайно, зовсім не відмовився. По-перше, він, згідно з декларацією за 2016 рік, є власником мотоцикла Fine Custom Puncher 8.125-4 2009 року випуску. У його дружини, між тим, зареєстровані Toyota Sequoia і Land Rover Discovery 3.0. Також у декларації столичного міського голови є кілька дуже коштовних велосипедів, але сьогодні йдеться не про них.

У володінні колишнього коменданта Майдану, а нині спікера Верховної Ради Андрія Парубія перебуває Suzuki SX4 2013 року. Його дружина задекларувала Peugeot 508. Тут якраз у деклараціях нічого цікавого немає. Набагато цікавіше те, що за фактом глава парламенту їздить на представницькому «Мерседесі», та ще й у супроводі джипу Toyota Land Cruiser. Нерідко спікер пересувається Києвом, супроводжуваний цілим кортежем, від якого, як ми вже писали раніше, під час Євромайдану колишні його лідери клятвено обіцяли відмовитися… Сам Mercedes, на якому возять Парубія, – це службове авто, що перебуває на балансі Верховної Ради.

У родині секретаря РНБО Олександра Турчинова, відповідно до декларації, є тільки одне авто – позашляховик Toyota Highlander 2013 року випуску, записаний, як не дивно, на самого «кривавого пастора». Різні видання пишуть, що насправді пересувається він на Toyota Land Cruiser (знову ж таки, не без супроводу), тоді як на «Хайлендері» де факто їздить його дружина.

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко, як відомо, раніше їздив на Skoda Superb 2013 року випуску, яка і внесена до його декларації. Але вже кілька років, як його бачать на Mercedes S500 із держномерами Кабінету міністрів. Як запевняла свого часу керівник прес-служби КМУ, цим авто Кириленко користується виключно у службових цілях. Що стосується сім’ї, то у дружини віце-прем’єра задекларована Toyota Raw 4 2007 року.

Народний депутат Тетяна Чорновол, згідно з декларацією, володіє двома авто – Chevrolet Aveo 2005 року випуску і Mitsubishi Lancer 2014 року. За кермом японського авто Чорновол бачать останнім часом найчастіше, а ось який реальний стан у «Шевроле» – незрозуміло, адже в грудні 2013 року, коли Чорновол, на той момент опозиційну журналістку, жорстоко побили, машину перетворили практично на купу металобрухту.

Інший депутат і екс-журналіст Ігор Луценко їздить, згідно з декларацією, на автомобілі Volkswagen Tiguan 2010 року випуску. Факти це підтверджують: у грудні 2015 року «народний автомобіль» народного депутата навіть забрали на штрафмайданчик за неправильне паркування, а знімки цього неприємного інциденту потрапили до ЗМІ.

Його високопоставлений однофамілець, генпрокурор Юрій Луценко їздить на Toyota Camry 2013 року випуску. Це службове авто, яке, втім, вочевидь не єдине використовується з цією метою, адже в немаловідомому сюжеті журналістів «Радіо Свобода» чітко видно, що сім’ю генпрокурора обслуговує цілий караван авто з державними номерами. А що ж у декларації в родині Луценків? Дозвольте нагадати: записаний на дружину, народного депутата Ірину Луценко позашляховик Mercedes-Benz GL 500 2014 року випуску. Також у декларації значиться належна їй Toyota Land Cruiser 200, але вона в угоні.

Два авто, одне з яких далеко не представницького класу, задекларував народний депутат Віктор Чумак. Це ВАЗ 2102, випущений у 1979 році. Ситуацію виправляє другий автомобіль – Toyota Camry 2016 року випуску. Схоже, що саме на ньому і їздить нардеп.

Ще цікавіша ситуація в екс-нардепа й кандидата у мери Львова, а нині – депутата Львівської міськради Руслана Кошулинського. Якщо вірити його декларації, він їздить на… шедеврі вітчизняного автопрому – «Запорожці» 1985 року випуску. А от у його дружини, згідно з тим же реєстром декларацій, є Nissan Leaf 2013 року.

А ось іще один нардеп, що був у дні Революції Гідності в лавах опозиції. Іван Крулько задекларував, що в нього є Volkswagen Passat CC 2012. Чи їздить він на ньому особисто, невідомо. У всякому разі, саме Volkswagen зображений на фото з новин про розбитий у 2016 році в Ужгороді автомобіль помічника нардепа. Водночас його дружина володіє, згідно з декларацією, BMW X1, придбаним 31 грудня 2016 року. Думається, це новорічний подарунок?

Ну і ще один лідер Євромайдану, про якого просто неможливо не згадати, попри те, що сьогодні він офіційно й не при владі. Арсеній Яценюк. Принциповий екс-прем’єр «Кулявлоб» задекларував за 2016 рік Toyota Sequoia 2010 года (декларантом значиться сам колишній глава уряду), Mercedes S-класу 2010 року і Range Rover Sport 2012 випуску. Останні два авто оформлені на дружину Яценюка, а він прописаний як їхній співвласник.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...