Мед Атлант

10 незручних запитань до заступника міського голови Олексія Кайди

Після приходу до влади міського голови Руслана Марцінківа у його команді з’явилися немісцеві чиновники. Один із таких – заступник мера Олексій Кайда, колишній народний депутат та екс-голова Тернопільської обласної ради. Йому, як людині не звідси, довірили відповідати за питання будівництва, архітектури та землі. Міський голова запевняв, що, не маючи стосунку до будівельного чи земельного бізнесу, Кайда не матиме можливості тут захищати чиїсь інтереси. Втім, пройшло вже майже два роки, а невдоволених роботою заступника мера багато. Тож ми вирішили з’ясувати в пана Олексія деякі незручні деталі.

  1. Ви з Бердянська, працювали у Тернополі, Львові, а тепер в Івано-Франківську. Чи не плануєте десь осісти?

Мабуть, постійна міграція в межах країни – це доля політиків. Хоча в нас є й такі, що виїжджають за межі України, особливо коли на них відкривають кримінальні справи.

Дуже багато залежить навіть не від мене, а від тієї ситуації, яка склалася в державі, тобто, коли будуть вибори, які результати тощо. Тому залежно від цього мене і носить по світу (сміється, ред.).

  1. Оскільки ви входите до верхівки «Свободи», то кажуть, що приїхали в Івано-Франківськ для того, аби наглядати за діями місцевої влади.

Я стільки нового про себе почув на початку (сміється, ред.). Не буду реагувати на такі абсурдні закиди, бо приїхав сюди допомагати. В нас є команда, яка формується навколо міського голови і працює для того, щоб місто розвивалося і було комфортним для життя. Думаю, за два роки ми довели, що вона ефективна. Навіть люди, які давно не були у Франківську, приїжджають і дивуються, як він розвивається і стає кращим. Неважливо, хто і що – має бути позитивний результат, і ми до цього прямуємо. Не можна сказати, що все ідеально, бо такого нема ніде. Івано-Франківськ входить у трійку чи п’ятірку найкращих міст за різними показниками – це результат роботи команди, членом якої я є.

  1. На початках говорили, що ви, як людина немісцева, будете боротися з незаконними забудовами. Стільки часу пройшло, а вони все одно є.

Незаконні забудови залишились нам у спадок. Великим позитивом вважаю те, що на рівні міста створене управління державного архітектурно-будівельного контролю. Колись обласна ДАБІ розривалася між містом та областю, а це управління працює тільки в межах міста, тому стало трохи легше. Вже підготовлений ряд позовних заяв щодо деяких об’єктів, бо знесення можливе тільки за рішенням суду. На превеликий жаль, у нас ще триває судова реформа і багато судів потребують кадрів. Тому чимало рішень зависають у судах із певних як об’єктивних, так і суб’єктивних причин.

  1. Ви обіцяли також говорити з забудовниками щодо соціальних внесків, адже у 2015 році вони заборгували близько 40 мільйонів. Чи є результат?

Однозначно, результат є. І ця заборгованість зменшилася вже до 10 мільйонів. Багатьох забудовників ми зобов’язали підписати договори пайової участі. Наприкінці року зможемо показати конкретні цифри, скільки коштів сплачено в міський бюджет і хто заборгував. Але з початком роботи архбудконтролю ця ситуація покращилася – заборгованість зменшується, а забудовники стають чемнішими.

  1. Чому міська рада спершу дала дозволи на скандальні забудови, а потім розробляє генплан, а не навпаки?

При розробці і затвердженні генплану враховуються не тільки потреби забудовників. Генплан – це стратегія розвитку міста, згідно з якою визначаються промислові зони, зони спорудження не тільки будинків, а й дитячих садочків, шкіл, транспортні розв’язки. Це масштабний документ, після затвердження якого ми працюємо чітко. Тому міська рада звернулася до всіх мешканців міста, щоб вони подали свої пропозиції до 1 вересня. Потім до грудня будуть відбуватися опрацювання пропозицій, громадські обговорення, консультативне опитування, і аж тоді винесемо питання на сесію міської ради. Це величезний і грандіозний задум щодо розвитку міста. Я думаю, це широке обговорення виведе на позитивний результат при ухваленні рішення про затвердження генплану. Основним виконавцем робіт є Державне підприємство «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО» імені Ю. Білоконя.

  1. Івано-Франківськ втрачає історичне обличчя. Чи не плануєте заборонити будівництво в центральній частині міста?

В нас діє мораторій щодо будівництва і реконструкції в центральній частині міста. Я, наприклад, є великим прихильником збереження автентичності та історичності в центрі. Тому вже дав доручення департаменту архітектури вивчити досвід Львова, хоча там трохи легше, бо центральна частина міста внесена до переліку пам’яток ЮНЕСКО. Я відчуваю певний дискомфорт, коли йду по площі Ринок і бачу ті пластикові білі вікна в історичних будівлях. Це просто ятрить душу. Тому департамент архітектури і правової політики опрацьовує пропозиції щодо можливого запровадження програми заміни цих вікон у центрі міста. Я пропоную, щоб ті всі вікна і двері зробити якщо не автентичними, то хоч дерев’яними.

Також міський голова дав доручення щодо інвентаризації історичних будівель і розробки програми фінансування. Плануємо відновлювати фасади в історичній частині міста, почнемо з вулиці Шевченка. Вже стартувала стратегічна робота з відновлення ратуші. Це історична споруда, а ті пластикові білі вікна все псують. Але там є проблема з водовідведенням та гідроізоляцією. Зараз «ДІПРОМІСТО» розробляє проект реставрації ратуші, а ми з міським головою наполягли на тому, щоб спершу провести археологічні й пошукові роботи.

  1. Вже понад 10 років у місті хочуть з’єднати Північний і Південний бульвари, але ніяк не можуть. Коли це нарешті станеться?

Проблема в тому, що на цьому відрізку були розташовані декілька будівель і міська рада з часом викуповувала їх. Людям пропонували певні кошти за це житло, але деякі власники не погоджувалися, тому міська рада зайшла в суди. Та цього року процес вже почався і ми почали зносити споруди, які стоять на заваді з’єднанню. Треба ще прокласти комунікації, заасфальтувати, облаштувати тротуари, нанести розмітку тощо. Щодо, наприклад, так званого «п’яного базару», то вже є домовленості з власниками і продавцями про те, що їм нададуть місця на інших ринках, а також тут. Я не люблю ставити якісь конкретні часові рамки, але робота триває.

  1. У Коломиї створюють спеціальний сайт про вільні приміщення та ділянки. Чому в Івано-Франківську такого немає?

У нас на сайті департаменту комунальних ресурсів є ця інформація. Також подаємо оголошення про вільні приміщення  в газету «Західний кур’єр» і висвітлюємо інформацію про земельні ділянки, які йдуть на аукціони. У нас все прозоро. Був такий цікавий випадок, коли оренда 52 соток під будівництво в районі Хіміків – Тролейбусної стартувала на аукціоні зі 180 тисяч в рік, а потім дійшла до 1,5 мільйона. Я не знаю, хто взяв в оренду цю ділянку, але для бюджету це вигідно.

  1. Чому приміщення в центрі міста віддають свободівцям за копійки? Наприклад, у квітні минулого року ви від імені виконавчого комітету уклали договір із ТзОВ «Місто-НВ» в особі депутата міської ради від ВО «Свобода» Романа Онуфріїва про передачу в оренду приміщення по вул. Чорновола, 23 площею 459,1 кв. м на 4 роки всього-навсього за 3099,45 грн без ПДВ.

Якби були якісь порушення, то ми вже отримали б відповідну реакцію силових структур. Процедура оренди в нас відбувається відповідно до таблиці: для комерційного призначення, для громадських організацій, для виробників української продукції, друку чи продажу книг. Під кожен напрямок є свій коефіцієнт орендної ставки. Відповідно, вони потрапили під той невеликий коефіцієнт. Але я ще раз наголошую, що на будь-яке порушення є миттєва реакція. В нас дуже «теплі» стосунки з управлінням захисту економіки після їхніх чисельних протоколів. Тому крок вліво, крок вправо – і одразу стукають в двері.

  1. Міська рада вдруге пробує забудувати Макогона і знову обманула людей. Обіцяли розробити ДПТ на 0,75 га, а розроблюють на 6 га.

Там розробляють ДПТ не на 6 га, наше архітектурно-планувальне бюро допустило помилку. Я вже дав керівнику вказівку оголосити догану людині, яка технічно помилилася. Тому ми зараз той проект ДПТ знімаємо і продовжуємо громадські слухання. Там, здається, має бути 22 секції.

Ця земля належить підприємствам, і вони вирішили розпочати будівництво. Крім будинків, там буде ще й дитячий садок. Зараз надходять пропозиції щодо ДПТ. Наприклад, нещодавно отримали варіант від громадськості. Безумовно, ми будемо враховувати його. Хоч це питання є в порядку денному цієї сесії міської ради, але ми його, мабуть, знімемо, щоб опрацювати пропозиції як від підприємств, так і від громадян. Будемо знаходити з людьми компроміси і закликаємо не піддаватись на провокації представників деяких політичних партій. Однак я не виключаю, що певні політсили будуть знову збурювати ситуацію, бо їм це вигідно.

Не думаю, що мешканці проти того, що їм зроблять під’їзні дороги, велодоріжки, нормальні тротуари, побудують садок. Вже не дошкулятиме різкий запах вапна, а ростимуть дерева.

Інші підприємства чи промислові зони, які занепадають, так само перетворяться з часом на житлові квартали. Але якщо триває масове будівництво, то мають бути також передбачені елементи інфраструктури, такі як школи, садки тощо.

Автор: Наталія ДЕРКЕВИЧ

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 10

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Читайте також: Тимчасові квадратні метри. В яких умовах проживають не місцеві чиновники в Івано-Франківську?

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...