Мед Атлант

Бери і роби: мама хоумскулера розповіла франківцям про особливості навчання вдома

18 жовтня в Івано-Франківську Анастасія Леухіна прочитала лекцію “Освіта дитини власними руками: “бери і роби”, щоб більше розповісти про особливості домашнього навчання.

Під час дискусії про домашню освіту Анастасія поділилася своїм досвідом організації домашнього навчання для свого сина, який після 3-х років шкільного життя перейшов на хоумскулінг і поки не хоче повертатися у школу.

За словами Анастасії Леухіної, їй завжди не подобався формат шкільної освіти, коли дітям даються шаблонні запитання на які вони повинні давати шаблонні відповіді.

 Мені завжди здавалося, що вчителі ставилися до дітей, як до солдат, – каже вона.

Щоб зорганізувати домашнє навчання для свого сина, жінка звернулася до своєї колеги з Києво-Могилянської Академії, яка перший час могла займатися з ним по скайпу та контролювати освітній процес.

 Зараз він у 7-му класі і ми перейшли на більш самостійний формат. Частину предметів гуманітарних він “закриває” сам. Це те, що можна прочитати і відповісти на запитання. Наприклад література, географія. З інших предметів ми знайшли викладачів, які з ним працюють. Ми оформлені в школі у Києві, яка має дистанційний формат навчання. І на виході він отримає такий самий атестат, як і інші діти.

Вона поділилася перевагами та недоліками домашньої освіти. Серед переваг називає той момент, що у дитини залишається більше часу на саморозвиток. Для прикладу, її син може оптимально розподілити свій час і на навчання, і на додаткові заняття.

У нього є час на 5-6 тренувань з легкої атлетики на тиждень, а також займається музикою, плаванням. Щодо соціалізації,  то на цих заняттях він має доступ до спілкування з дітьми різного віку.

Великою перевагою і водночас великим недоліком Анастасія називає шалену ступінь свободи і шалену ступінь відповідальності за всі прийняті рішення.

Тобі нема на кого скаржитися, що погано навчили. Ти сам контролюєш цей процес, але ти і повністю відповідальний за весь процес аж до проходження атестації.

Також Анастасія Леухіна зазначає, що хоумскулінг – не для всіх.

Не всі зможуть цим займатися. Але він є хорошою альтернативою. Може комусь варто спробувати деякий час такий вид освіти, дати можливість дитині трохи відпочити від школи, а потім повернутися. Треба пробувати. І дивитися, як дитина себе почуває. Я запитувала свого сина, чи хоче він назад до школи. Він каже, що не хоче. Але тут все дуже індивідуально. Точно ніхто не знає, скільки дітей навчається вдома. Є чимало способів організації хоумскулінгу і немає зведених даних про всіх таких дітей.

У нас фантастична країна в якій все можливо. Таких можливостей для освіти дитини я або не знайду, або фінансово не потягну. Ми маємо шалені можливості, щоб експериментувати з хоумскулінгом, альтернативною освітою. Є багато доступних і якісних спеціалістів. Треба просто наважуватися на це, – підсумувала свій виступ Анастасія Леухіна.

Анастасія – мама хоумскулера, яка сама навчалася в українській та американській школах, українському, канадському та американському університетах. Після повернення до України Анастасія на додачу до реформаторських проектів з розвитку громадянського суспільства, реформи поліції та охорони здоров”я викладала у Києво-Могилянській Академії, на програмах МБА Київської школи економіки, kmbs та в Единбурзькій Бізнес Школі у Східній Європі.

Анастасія заснувала кампанію #пуститевреанимацию, яка домоглася доступу відвідувачів до реанімацій та отримала низку українських та європейських нагород як найкращий проект та команда року.

На реформу освіти надійся, але сам не плошай. Усі рухи міністерства в сторону реформи – це тільки одна сторона медалі. Друга, не менш важлива, – це запит батьків на якісно нове ставлення до дітей у школі та якісно інший підхід до їх навчання. Без запиту батьків та громадської уваги до змін знизу міністерство має дуже обмежені можливості зверху.

Читайте також: З 2018 року школярі будуть вчитися за новими правилами

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...