Мед Атлант

На Прикарпатті школярі ночують під міграційною службою, щоб отримати паспорт. ВІДЕО

14-річна Оксана Ковалюк готується здавати документи на перший у своєму житті важливий документ – паспорт громадянки України. Разом із мамою дівчина всю ніч просиділа під стінами міграційної служби.

Таких, як Оксана та її мама у цій черзі – десятки. Більшість – із неповнолітніми дітьми. Мирослава Корбутяк із сином Степаном у черзі – другу добу. Вчора документи на ID-паспорт не здали. Були 40-ві у списку. А приймають тільки 30 людей. Тому записались знову, йдеться у сюжеті  Вікна-новини.

Світлані Гаврилюк – 40. У неї – двоє дітей. Днями жінка подала документи на продовження субсидії. Та отримала відмову. Бо у старшої 14-річної доньки має бути паспорт. Жінка, як і більшість цих людей, кинулась робити документ. Бо каже, без субсидії платити 3 тисячі гривень за “комуналку” не має змоги. Тож, тримає старшій донці місце.

І поки батьки по кілька разів намагаються зробити ID-паспорт, аби не залишитись без субсидій, діти пропускають уроки.

А у коломийській школі №10 із 40 учнів дев’ятого класу четверта частина сьогодні відсутня. Така картина, кажуть вчителі, уже кілька тижнів поспіль. Школярі, замість важливих занять, марнують час у черзі за паспортами.

Врешті, рівно о 9 ранку довгоочікувані двері паспортного столу відчиняються. Та це тільки половина справи. Ще треба вистояти кілька годин у залюднених коридорах. А тут відвідувачів значно більше.

Роблять усе, що можуть, пояснюють у міграційній службі Коломийського району. Кажуть, на 8 працівників потік людей – величезний. Це при тому, що в середньому на людину треба витратити не менше 15 хвилин часу. А що раніше документи можна було здати у своєму населеному пункті, чи жеку, то тепер, через ід-паспорти, усі йдуть сюди.

У паспортному кажуть: ажіотаж у них через фонд соцзахисту, який вчасно не попередив людей. Та тут пояснюють: постанова кабміну щодо отримання ід-паспортів у 14-річному віці діє ще з 2015-го. Проте, досі для субсидій вони потрібні не були. А от у квітні все змінилось: перерахунок тепер можна отримати, вказавши сукупний дохід сім’ї, в тому числі дітей, які досягли 14-річного віку. І про це усіх попереджали.

Проте, тут заспокоюють: навіть якщо паспорт подати пізніше, субсидія усе одно буде нарахована з початку опалювального сезону — 15 жовтня

Такого оптимізму не поділяють у департаменті освіти і науки Івано-Франківської ОДА. Кажуть, діти, через субсидії, пропустили багато важливих занять. І аби все надолужити, доведеться добряче потрудитись.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...