Мед Атлант

Податок на нерухомість: як платити, щоб уникнути непорозумінь

До 1 липня значна частина прикарпатців отримала повідомлення про сплату податку на нерухомість. І хоча в Україні такий податок діє вже декілька років, у жителів Прикарпаття все-таки виникають певні проблеми та неточності. Куди, скільки платити та як уникнути помилок, дізнавались журналісти МІСТА.

За яку нерухомість потрібно платити?

Податок сплачується як на житлову, так і на нежитлову нерухомість. Прикарпатець повинен платити податок, якщо він є власником квартири площею понад 60 кв. м або будинку – 120 кв. м. Податок нараховується на площу, яка перевищує вищезгаданий метраж. Якщо людина володіє квартирою та будинком, то пільга складає 180 кв. м, за інші квадратні метри необхідно платити. Якщо ж людина є власником двох житлових будинків, то пільга надається тільки на один житловий будинок.

Якщо, наприклад, я маю два житлові будинки, то пільга надається тільки на один з них. Формується площа усіх будинків, віднімається 120 кв. м, на які йде пільга, а на всі інші квадратні метри сплачується податок, – розповідають у Косівському відділенні Коломийської ОДПІ ГУ ДФС.

Якщо будинок є власністю двох людей, то площа розподіляється на двох і податок сплачується тільки на “зайві” квадратні метри. Наприклад, двоє людей є власниками одного будинку площею 300 кв. м, на кожного припадає по 150 кв. м, а отже кожен сплачує податок за 30 кв. м.

Скільки потрібно платити?

Нерухоме майно сплачується по ставках, які нараховує орган місцевого самоврядування. Тобто на тій території, де знаходиться будинок чи квартира. Встановлюють ставку 1 – 3 % від мінімальної зарплати, яка діє станом на 1 січня. Наприклад, станом на 1 січня 2016 року мінімальна заробітня плата складала 1378 гривень. Якщо ставка – 1%, то людина сплачує 13 гривень 78 копійок за кожен квадратний метр площі.  Однак, якщо людина володіє нерухомістю, загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів для квартири та 500 квадратних метрів для приватних будинків, то необхідно платити 25000 гривень на рік плюс ставка за кожен “зайвий” квадратний метр.

Куди платити?

Податок сплачується за місцем розташування об’єкта нерухомості. Наприклад, якщо людина прописана в Івано-Франківську, але володіє квартирою в іншому місті, то податкова інспекція надсилає повідомлення про сплату податку з урахуванням ставки того міста, де розташована квартира.

Як уникнути помилок та проблем при сплаті податку?

Франківці неодноразово скаржились, що податкова інспекція надсилає листи до тих людей, які не повинні сплачувати податок або до тих, кому нерухомість вже не належить, інколи податок нараховують не правильно. У фіскальній службі пояснюють, що дані, на підставі яких нараховується податок, можуть бути не точними, оскільки раніше не було чіткого комп’ютеризованого обліку і таким чином могли зайти які-небудь помилкові дані. Для того, щоб не виникало проблем, потрібно принести у фіскальну службу документи. Якщо податок нарахували не правильно, то людині повернуть гроші після того, як вона напише заяву на впорядкування на підставі її документів.

Також виникають проблеми із нерухомістю, яка має двох співвласників. Це пов’язано з тим, що декілька років тому таку нерухомість записували під словом “сумісна власність”, а зараз такий запис означає, що квартира належить повністю одній людині. Тому потрібно вказувати “часткова власність”.

У фіскальній службі пояснюють, що труднощі можуть виникати з різних причин, але при будь-якому непорозумінні кошти повертають і прикарпатці немають приводу для хвилювання.

Читайте також: Власники елітного житла на Прикарпатті повинні сплатити більше мільйона гривень податку

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...