Мед Атлант

Апеляція екс-міліціонера: суддя запропонував патрульній дивитися фільми про американських копів

Сьогодні, 27 жовтня, в Івано-Франківському апеляційному суді продовжили розглядати апеляційну скаргу у справі Михайла Ільницького.

Нагадаємо, апеляційний суд розпочався 24 жовтня. На ньому екс-міліціонер Михайло Ільницький оскаржує рішення суду першої інстанції: хоче довести, що він не був п`яний і не вчиняв злісну непокору у червні. Адже в ніч на 19 червня працівники патрульної поліції Івано-Франківськ зупинили водія автомобіля”Skoda Octavia” за порушення правил ПДР. Підтримати водія та пасажирів прийшов відомий франківський активіст “Хімік”. Нетверезий водій тоді не пред’явив патрульним ні посвідчення водія, ні страхівку. Від освідування також відмовився. Зараз апелює тому, що 2 серпнясуд визнав його винним за ст. 130 і ст 185 КУпАП.

Як вже писало МІСТО, франківського патрульного Леоніда Гончарука, на якого поскаржився екс-міліціонер через нібито зламаний мізинець, відсторонили від роботи і заборонили виїжджати за межі області. Це викликало неабиякий резонанс у місцевих ЗМІ. Більше того, про цей випадок заговорили на всеукраїнському рівні. Ситуацію прокоментував і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй фейсбук-сторінці. А 24 жовтня, відсторонений франківський патрульний і його колеги отримали нагороди від міністра внутрішніх справ.Крім Авакова Гончарука підтримали іванофранківці, влаштувавши у фейсбук флешмоб “#ПідтримуюГончарука,  #ПідтримуюЛеоніда” та колеги. На всеукраїнському рівні: український журналіст і блогер Павло Казарінавтогонщик та спортивний журналіст Олексій Мочановволонтер Роман “Сініцин” Баланнардеп  Борислав БерезаначальникНацполіції Прикарпаття Віктор Шкутов. 25 жовтня суд ухвалив повернути Леоніда Гончарука до виконання службових обов`язків. Присутні у залі підтримали таке рішення оплесками. ВІДЕО Проте проти патрульного відкрили кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень (ст. 365 ККУ).

Під час першого засідання Ільницький заявляв, що за кермом була невістка, а люди захищають патрульного, бо то молоді поліцейські. Відтак, заслухавши свідка Ільницького-молодшого, суд перенесли. Сьогодні, 27 жовтня, продовжили розгляд справи. Минулого засідання не з`явилася патрульна Ірина Бикова. Її заслухали сьогодні.

В той день ми помітили автомобіль, який не увімкнув покажчик повороту. Двічі цей автомобіль зупинявся . Я об’їхала транспортний засіб. Скло автомобіля було опущене у водія. За кермом був Ільницький, як пізніше з`ясувалося. Коли ми підійшли з напарником та попросили пред’явити документи, то водій з родичами вийшли з автомобіля. Ільницький стверджував, що він їхати не вміє. Наказав своїй невістці сісти за кермо, а Ільницький-молодший супроводжував її до машини. Поводилися агресивно. Невістці сказали їхати з місця події. Потім Ільницький зазначав, що він пішохід і йшов з іншими людьми і тільки приєднався до інциденту. Я почула запах алкоголю. Ільницький це заперечував. Неодноразово намагався покинути місце події. Я запропонувала у присутності двох незалежних свідків пройти тест на стан сп’яніння, але Ільницький відмовився. У медзаклад також не хотів їхати. Постійно говорив, що не керував, що був пасажиром, а потім що був пішоходом, – каже Ірина Бикова.

Михайло Ільницький запитав Ірину Бикову, мовляв, де ваше відео, що ви мене бачили за кермом і коли підійшли до мене.

Ви мене лякали, що знімаєте, ну і де те відео?, – запитав, підвищуючи голос екс-міліціонер.

Ірина Бикова відповіла, що все знаходиться в УПП. Ільницький відповів, що його, отже, немає.

Я повторюся, що я вас зупиняла двічі через проблискові маячки і звуковий сигнал, – зауважила патрульна.

Суддя перебив Ільницького і запропонував переглянути відео. Проте захисник Ільницького наполягала відповісти, де саме було зупинено екс-міліціонера.

Через те, що я об’їхала машину Ільницького, то не буде видно, як я підходжу до автомобіля. Камера з службового автомобіля знімала уже будинок, – пояснила Бикова.

Я складала присягу і мені немає підстав не вірити, – звернулася до судді Васильєва Ірина Бикова.

Суддя зазначив, що дійсно не зобов’язаний запис здійснювати інспектор, але він не знає, кому вірити. Адже свідчення різняться. Тому краще, як би було відео.

З практики скажу вам, що ваші свідчення (Ред. – звертаючись до патрульної) такі ж, як у Ільницького за рівнозначністю, – звернулась суддя до патрульної.

Суддя запропонував вкотре переглянути відео. На ньому видно, що автомобіль не включив покажчик повороту. Потім зупинився і поїхав далі. Справді видно, як патрульна об’їхала машину і тому не видно автомобіля Ільницького. Бо далі інспектори вийшли з службового авто і підійшли до зупиненого авто. Відтак, відео, що Ільницький за кермо, немає. Лише свідчення патрульних.

Суддя звернувся до Бикової. Каже, чому вона вимагала документи, але не зачитала права. Патрульна зазначила, що права роз’яснила перед розглядом адмінсправи, тобто, складаючи протокол.

Все ж суддя зазначив, що зупинка – тимчасовий арешт і права зачитуються не перед розглядом справи, а одразу.

Суддя вважає, що патрульній треба подивитися американські фільми. Адже там все добре видно по зачитуванню прав. Проте Бикова зауважила, що служить згідно законодавства України і американські фільми може і не дивитися. Суддя декілька разів звернув увагу на фільми про американських поліцейських і наголошував, що там так не роблять.

ДОВІДКОВО: Ільницького, через якого відсторонювали патрульного, визнали невинним у п`яній їзді

До теми: Брат колишнього міліціонера, через якого можуть засудити патрульного, займає впливову посаду в прокуратурі

Суд онлайн (перше слухання):

Судове засідання (коли патрульного повернули до виконання службових обов`язків), ухвала під оплески, слова вдячності патрульного Леоніда Гончарука та очільника патрульних Дмитра Міхальця — у відеосюжеті МІСТО:

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...