Мед Атлант

В мене велика заробітна плата, – суддя розповів, чому виправдав скандального колишнього міліціонера. ВІДЕО

Минулого тижня Івано-Франківський апеляційний суд виправдав екс-міліціонера Михайла Ільницького, через якого відсторонювали франківського патрульного Леоніда Гончарука. Мовляв, той не їхав п’яним, не вчиняв злісну непокору і взагалі за кермом не перебував. Проти патрульного відкрили кримінальне провадження за фактом перевищення службових обов’язків. Справа уже передана у суд.

Громадськість незадоволена таким рішенням суду. Гостро про це у фейсбук написали відомі активісти. Наголошуючи, що харківська трагедія може повторитися у Франківську.Також після того, як суд задовольнив скаргу Михайла Ільницького 27 жовтня, у мережі з’явилося відео інциденту. У процесі конфлікту Ільницького було затримано, а при затримані нібито Гончарук зламав екс-міліціонеру мізинець.

Наші журналісти зустрілися з суддею Олександром Васильєвим, який прийняв таке рішення. Перед зустріччю суддя помітно хвилювався, зрештою вийшов до знімальної групи. Ми запитали пана Васильєва, чому таке рішення і чи могло бути воно іншим.

Коли я виносив цю постанову, то керувався тільки законом. Це обгрунтоване і справедливе рішення. Воно мотивоване. Хто ознайомиться з ним, той погодиться. Головне питання, яке виникло при розгляді те, що між свідками виникли суперечності: два поліцейські стверджували, що за кермом був Ільницький, а інші чотири свідки і сам Ільницький заперечили це. Вказують, що за кермом перебувала невістка Любов Ільницька. Суду було важко оцінити ці докази і прийти до переконливого висновку хто ж саме був за кермом. Проте насправді суд не встановив хто був за кермом, бо докази суперечливі. Справу закрито, бо відсутня подія і склад правопорушення. А все тому, що у нас Кодекс України про адміністративні правопорушення ще з 1984 року,  – каже Олександр Васильєв.

Про стан сп`яніння суддя зазначив:

Те, що Ільницький не вживав алкоголь, підтверджено довідками. Також і доводи в Ільницького такі: “Я не керував, а як би керував, то пройшов освідчення”. Моє рішення законне, а іншого рішення не могло бути..

Проте Васильєв не розуміє, чому поліцейські не зафіксували на реєстратор водія автомобіля:

Мені не зрозуміло досі, чому працівники поліції, знаючи, що це рішення може мати спірний характер, не зафіксували водія. У них були всі технічні засоби для цього. Тоді б питань не було ніяких. Сама справа не набула б такого розголосу, а Ільницький нічого б не оскаржував. А тут докази мали суперечливий характер.

Щодо поведінки родичів Ільницького, то Васильєв не заперечує, що на відео присутня агресія:

Родичі Ільницького надали погану послугу йому, намагаючись захистити його.

Про обурення громадськості і образи у сторону судді, який прийняв таке рішення, Васильєв зауважив:

Мені дуже прикро. Я хочу звернутися до цих людей. Я переконую вас, що рішення я приймав законно. Додаткової мотивації у мене не було. В мене велика заробітна плата. Можете у цьому переконатися, бо я постійно звітую. У мене немає підстав щось вигадувати на власний розсуд.

Тому досі залишається загадкою хто був водієм зупиненого автомобіля, вважає суд. Васильєв переконаний, що якість протоколів, які складають поліцейськими, повинна бути вищою.

Додамо, що по закону суддя не повинен коментувати прийняти рішення ним. Проте Васильєв зустрівся із журналістами. У ці справі касації немає, бо рішення оскарженню не підлягає. Суддя каже, що це не він так постановив, а так закон пише. Єдине, що може змінити таке рішення – запропоновані, а згодом і прийняті поправки до законодавчої бази у ВРУ.

Більше  – у відеокоментарі:

Про Васильєва.

Нагадаємо, журналісти МІСТА вчора, 30 жовтня, опублікували відеосюжет, у якому суддя Олександр Васильєв зачитав рішення. Також поспілкувалися з очільником патрульних Дмитро Міхалець і запитали,  що думає про такий “вирок”. Крім того, ми звернулися до координатора руху “ЧЕСНО. Фільтруй суд!” Віталія Світлика за коментарем у цій резонансній справі. Свою позицію у телефонній розмові озвучили український журналіст, блогер Павло Казарін  та волонтер Роман Сініцин.

Про Леоніда Гончарука у цьому інциденті

Як вже писало МІСТО, франківського патрульного Леоніда Гончарука, на якого поскаржився екс-міліціонер через нібито зламаний мізинець, відсторонили від роботи і заборонили виїжджати за межі області. Це викликало неабиякий резонанс у місцевих ЗМІ. Більше того, про цей випадок заговорили на всеукраїнському рівні. Ситуацію прокоментував і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй фейсбук-сторінці. А 24 жовтня, відсторонений франківський патрульний і його колеги отримали нагороди від міністра внутрішніх справ. Крім Авакова Гончарука підтримали іванофранківці, влаштувавши у фейсбук флешмоб “#ПідтримуюГончарука,  #ПідтримуюЛеоніда” та колеги. На всеукраїнському рівні: український журналіст і блогер Павло Казарінавтогонщик та спортивний журналіст Олексій Мочановволонтер Роман “Сініцин” Баланнардеп  Борислав БерезаначальникНацполіції Прикарпаття Віктор Шкутов. 25 жовтня суд ухвалив повернути Леоніда Гончарука до виконання службових обов’язків. Присутні у залі підтримали таке рішення оплесками. ВІДЕО Проте проти патрульного відкрили кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень (ст. 365 ККУ).

Про Михайла Ільницького у цьому інциденті

Нагадаємо, в ніч на 19 червня працівники патрульної поліції Івано-Франківськ зупинили водія автомобіля “Skoda Octavia” за порушення правил ПДР. Підтримати водія та пасажирів прийшов відомий франківський активіст “Хімік”. Нетверезий водій тоді не пред’явив патрульним ні посвідчення водія, ні страхівку. Від освідування також відмовився. Зараз апелює тому, що 2 серпнясуд визнав його винним за ст. 130 і ст 185 КУпАП.

24 жовтня розпочався апеляційний суд. На ньому екс-міліціонер Михайло Ільницький оскаржував рішення суду першої інстанції: хотів довести, що він не був п’яний і не вчиняв злісну непокору у червні. Під час першого засідання Ільницький заявляв, що за кермом була невістка, а люди захищають патрульного, бо то молоді поліцейські. Відтак, заслухавши свідка Ільницького-молодшого, суд перенесли. 27 жовтня продовжили розгляд справи. У суді заслухали патрульну Ірину Бикову. Під час слухання суддя запропонував патрульній дивитися фільми про американських копів, аби добре зачитувати права. Після цього адвокат екс-міліціонера додала диск-доказ зупинки Ільницького. Вона стверджувала, що на відео видно, що за кермом жінка. У суді присутні розсміялися, бо на відео нічого не було. Після довгого розгляду справи, суд вирушив у нарадчу кімнату. Вийшовши, ухвалив скасувати постанову Івано-Франківського міського суду і тим самим задовольнив скаргу Михайла Ільницького. 

Громадськість незадоволена таким рішенням суду. Гостро про це у фейсбук написали відомі активісти (Харківська трагедія може повторитися у Франківську: відомі активісти обурені, що екс-міліціонера виправдали).

До теми: Брат колишнього міліціонера, через якого можуть засудити патрульного, займає впливову посаду в прокуратурі

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...