Мед Атлант

Представники ГО “СТАН” запевняють, що Олена Заславська вже кілька років немає відношення до організації

Цими вихідними в Івано-Франківську, під офісом ГО «Молодіжна організація СТАН» зібралися активісти «Правого сектора» та національного руху «Карпатська Січ». Сьогодні, 1 листопада, з цього приводу представники організації провели прес-конференцію.

Голова ГО “МО “Стан” Ярослав Мінкін розповів подробиці ситуації, яка трапилась на вихідних під офісом “СТАНу”. Зокрема, каже, що в суботу, 28 жовтня, організація проводила зустріч для випускників, які ще не обрали вуз для вступу, з представниками різних університетів, а також повинна була відбутись африканська вечірка. Та зустріч перервала акція протесту від активістів.

Вони роздрукували фото з Вікіпедії і звинуватили “СТАН” у зв’язку з луганськими сепаратистами. Люди, з якими ми в 2004 році ходили на Майдан, змінили свої погляди щодо нас, почали погрожувати членам нашої організації.

Олеся Архіпова, операційна менеджерка ГО “МО “СТАН”, розповіла, як організація об’єдналась в Івано-Франківську:
Ми з Ярославом познайомилися в 2015 році, тоді я почала активно займатися громадянською освітою. Ми проводили різноманітні акції з громадянської освіти, прав людини, критичного мислення, захист прав і цінностей людини. Ми робили і робимо соціальні перфоменси, виходимо на вулиці, запрошуємо на чай всіх охочих до діалогу. І наразі працюємо не тільки в Івано-Франківську, а й по всій Україні. Ми працюємо з молоддю і національними меншинами, розвиваємо низову демократію тих, кого не чують.
Також свою історію початку співпраці з ГО “СТАН” розповіла координаторка проекту Ольга Тут.
Я родом з міста Ясиновата, приїхала до Франківська в 2014 році. Спочатку співпрацювала з іноземними студентами, допомагала їм з документами. Потім познайомилися з Ярославом і почали робити масові проекти з інтеграції іноземців до нашого суспільства, – каже Ольга Тут.
Щодо Олени Заславської, засновниця та керівник ГО “СТАН”, яка у 2014 році підтримала ЛНР та стала членом “Спілки письменників ЛНР”, то Ярослав Мінкін каже, що на неї вплинуло середовище, і вони з нею не працюють вже кілька років. Та документи про її причетність до організації досі не скасували.
Коли вона засновувала з нами організацію, то була проукраїнською, писала вірші про події на Майдані. Однак, потім змінила свої погляди. Конфлікт, який наразі виник, зовсім не на руку, адже сепаратисти будуть обговорювати цю тему та перебільшувати події, – відзначає Ярослав Мінкін.
Також, Ярослав Мінкін каже, що в офіційному реєстрі організації Олена Заславська досі вказана як один із засновників, але в банківських реквізитах її імені уже немає.
В реєстр могли не внести зміни. Завтра ми піднімемо статистику та спробуємо забрати з реєстру організації Олена Заславську, – зазначає голова ГО “СТАН”.
Ярослав Мінкін повідомив, що організацію фінансує національний фонд на підтримку демократії з Америки, фонд з Німеччини, Корпус Миру США та міжнарожний фонд “Відродження” в Україні. Голова організації обіцяє, що усі фінансові звіти сьогодні опублікують на сайті.
На прес-конференції дехто з присутніх все ж був переконаний, що в діях організації є багато сепаратистських співпадінь. І припускають, що Олену Заславську можуть не виключити зі списку засновників, оскільки фінансування може йти не лише від Європи. Однак, представники організації спростували такі думки та дотрималися своєї версії обставин.

До слова, свою думку щодо організації “СТАН” висловив представник  громадської організації “Правий Сектор” “Петро Мазепа”. На думку активістів, акції, які організовує громадська організація “СТАН” в Івано-Франківську, не припустимі. А інформацію щодо засновника літературного угрупування “СТАН” та засновниці молодіжної організації “СТАН” можна підтвердити на сайті центру “Миротворець”. В базі даних так званого Чистилища ми знайшли Олександра Сігіду та Олену Заславську.

Сепаратисти, пособники терористів, громадські діячі, — йдеться на сайті Миротворця.

Проте, вчора на сайті молодіжної організації СТАН пояснили детально, хто «стояв біля витоків» і хто зараз керує організацією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...