Мед Атлант

Прикарпатські села, на території яких розташовані свердловини, з 2018 року отримуватимуть 1% ренти за видобуток нафти та газу

Сьогодні, 2 листопада, в Івано-Франківській облдержадміністрації відбулася нарада з начальниками фінансових органів РДА, МВК та ОТГ області з проблемних питань завершення 2017 бюджетного року та формування проектів місцевих бюджетів на 2018 рік.

Під час наради заступник директора департаменту фінансів Івано-Франківської ОДА Леся Балагура ознайомила присутніх фінансистів з ключовими моментами проекту держбюджету на 2018 рік.

15 вересня цього року Кабмін подав проект держбюджету на 2018 рік. Згідно з ним, протягом 2018–2019 років зберігається норма щодо зарахування 13,44% акцизного податку з пального до місцевих бюджетів. Продовжено практику надання стабілізаційної дотації з держбюджету до завершення процесу об’єднання територіальних громад. Її обсяг –  1 мільярд 700 тис. грн. Він є меншим порівняно з 2017 роком, коли було 2 мільярди гривень.

За словами Лесі Балагури, по тих районах і об’єднаних громадах, де здійснюється видобуток нафти і газу, до загального фонду місцевих бюджетів буде зараховуватися в цілому 5% рентних платежів.  Додамо, що на сьогодні вся рента від видобутку нафти і газу йде в державний бюджет.

Згідно з проектом держбюджету на наступний рік, з 2018 року рентна плата за користування надрами для видобування нафти, природного газу і газового конденсату розподілятиметься в такому співвідношенні: 95% ренти буде надходити до державного бюджету, а 5% – до місцевих бюджетів (обласний бюджет буде мати 2%, районні бюджети – 2%, село, селище по місту видобутку – 1%, до бюджету ОТГ, міст обласного значення йтимуть 3%).

У проекті бюджеті збережено зарахування до місцевих бюджетів 100% єдиного податку, що сплачується платниками єдиного податку четвертої групи (сільгосптоваровиробники)

 Надання місцевим бюджетам додаткової дотації на здійснення переданих державним бюджетом видатків на утримання закладів освіти та охорони здоров’я, яка на 2018 рік передбачена тільки для обласного бюджету –  без прямих міжбюджетних відносин в обсязі 641, 6 млн. грн. Даний розподіл субвенції буде здійснюватиметься ОДА для бюджетів районів і ОТГ, – розповіла Леся Балагура.

Також в проекті держбюджету враховано реверсну дотацію і змінено відсоток відрахування реверсної дотації в 2017 році він складав 50%, а в проекті 2018 року – вже 80%.

Читайте такожПрикарпаття – у п’ятірці областей, де зосереджені основні запаси нафти й газу

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...