Мед Атлант

Журналісти опублікували обіцянки, які політики щороку давали українцям у листопаді

Існує певний набір тем, обіцянки за якими політики озвучують щороку приблизно о тій же порі. Восени, наприклад, це обіцянки щодо освіти, опалювального сезону чи бюджетного процесу. Але є й такі, що відображають соціально-економічну ситуацію в цей конкретний час.

У цьому аспекті обіцянки, озвучені, наприклад, восени 2014 року, суттєво відрізняються від того, що говорять українські політики сьогодні. «Слово і Діло» продовжує освіжати пам’ять українців, нагадуючи, що політики обіцяли о цій же порі протягом трьох останніх років.

Листопад 2014-го: референдум щодо НАТО, ліквідація ДАІ та люстрація

Листопад 2014 року став першим місяцем роботи Верховної Ради VIII скликання. І хоча новий склад парламенту фактично почав роботу лише 27 листопада, «Слово і Діло» почало фіксувати обіцянки новоспечених народних обранців іще до їхньої присяги. Власне, самої присяги й стосується перша обіцянка нашого сьогоднішнього огляду: не допустити до неї депутатів попереднього скликання, які голосували за диктаторські закони 16 січня, пообіцяв на самому початку місяця Юрій Береза. Проте нічого вдіяти він не зміг: обрані на нових виборах представники попереднього складу парламенту безперешкодно отримали свої мандати.

19 листопада 2014-го прозвучала ще одна резонансна обіцянка – міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо ліквідації Державної автомобільної інспекції. Вже за рік у країні офіційно перестали існувати як ДАІ, так і МРЕВ.

Ще за кілька днів, 22 листопада 2014 року, «Слово і Діло» зафіксувало обіцянку іншого депутата з прізвищем Береза – мажоритарника Борислава Берези, який пообіцяв сприяти застосуванню закону про люстрацію до всіх виборних посад. Ця обіцянка поки що «в процесі».

Такий самий статус має зобов’язання президента Петра Порошенка в разі можливості вступу України до НАТО провести з цього питання референдум.

Листопад 2015-го: скасування суддівського імунітету, мораторій на «борг Януковича» та реформи в МОУ

Якщо говорити про листопад 2015 року, то тут список вартих уваги обіцянок політиків такий. 6 листопада українці почули від президента Петра Порошенка обіцянку про те, що судді будуть позбавлені абсолютної недоторканності, яку вони мали на рівні з народними депутатами. У червні наступного року президент підписав ухвалені Радою перед цим зміни до Конституції в частині правосуддя, які обмежили суддівський імунітет до функціонального рівня, тож обіцянка виконана.

13 листопада під час зустрічі з американським міністром фінансів Джейкобом Лью тодішній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Київ оголосить мораторій на виплату боргу, який узяла в Росії попередня влада, якщо в Москві не погодяться його реструктуризувати. В сумі йшлося про понад 3,5 млрд дол., мораторій на повернення яких Україна без будь-яких міжнародних санкцій запровадила вже наступного місяця.

Наприкінці місяця аналітики «Слова і Діла» зафіксували ще одне важливе зобов’язання – міністра оборони Степана Полторака про реформування Міноборони та Генерального штабу ЗСУ на всіх рівнях. Це процес розрахований не на один рік і поки що він триває.

Листопад 2016-го: епопея з «Охматдитом», «Роттердам+» і конфлікт між НАБУ й ГПУ

Листопад 2016 року був далеко не першим місяцем. Коли українці почули від можновладців про наміри завершити будівництво нового корпусу дитячої лікарні «Охматдит». Цього разу (і не востаннє) з такою заявою відзначився прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Тоді він пообіцяв завершити роботи до середини літа наступного року. Але, як ми знаємо, знайшлася маса факторів, які завадили прем’єру втілити цю обіцянку в життя.

Так само не зміг виконати обіцянку, дану в той же період, лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Він тоді запевняв, що його політична сила подасть на НКРЕКП до суду, якщо комісія не скасує формулу ціноутворення енергетичного вугілля «Роттердам+». Скасування постанови про застосування цієї формули від НКРЕКП так і не відбулося, проте «радикали» до суду щодо дій нацкомісії також не зверталися.

Ще одна важлива обіцянка Ляшка, яку ми зафіксували в листопаді минулого року, стосується НАБУ та можливості прослуховування детективами Бюро підозрюваних у корупційних злочинах. Це питання постало після того, як між Антикорупційним бюро та Генпрокуратурою виник конфлікт через нібито незаконне прослуховування працівниками НАБУ низки високопосадовців та стеження за працівниками самої ГПУ. Власне, саме тому Ляшко запропонував позбавити НАБУ залежності від ГПУ, яка, за чинним законодавством, має виключне право на визначення підслідності злочинів, а відповідно. й застосування таких слідчих дій, як прослуховування. Поки що проект закону №4812 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Національного антикорупційного бюро України)» очікує розгляду в першому читанні, тож обіцянка залишається зі статусом «у процесі».

Також тоді «Слово і Діло» зафіксувало обіцянку Арсена Авакова до літа 2017 року запустити сервісні центри МВС у всій країні. Але з цим планом міністр не впорався й наприкінці весни заявив, що відкриті вже 18 таких центрів. Але загалом їх має бути близько півсотні, тож «Слово і Діло» позначило це зобов’язання як провалене.

Насамкінець обіцянка місцевого масштабу, яка, втім, не менш важлива, ніж попередні. 8 листопада 2016 року голова Волинської ОДА Володимир Гунчик пообіцяв провести капітальний ремонт дороги Луцьк-Рівне. І вона, наскільки нам відомо, наразі виконується.

До теми:Хто з регіональних політиків дотримується своїх обіцянок

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...