Мед Атлант

Запалили піротехніку та кидали круасани: прикарпатські ультрас пояснили свої дії під час матчу з “Агробізнесом”

Сьогодні, 6 листопада, на офіційній сторінці ФК “Прикарпаття” з’явилось повідомлення про те, що керівництво, президент та головний тренер футбольного клубу неприємно вражені поведінкою прикарпатських ультрас на матчі 19 туру Другої ліги “Прикарпаття” – “Агробізнес”.

ФК “Прикарпаття” висловили невдоволення тим, що під час матчу ультрас кидали в команду “Агробізнес” круасанами, а також застосовували піротехнічні засоби.

Кидання круасанів в ігрову зону стадіону не має ніякого виправдання, тому що дані хлібо-булочні вироби – це той самий хліб, який є символом Християнства і кидатися хлібом – це найбільший гріх, який може бути.

Застосування піротехнічних засобів на трибунах стадіону ні до чого доброго не приводить, окрім штрафів та різного ступеню дисциплінарних санкції з боку ПФЛ та ФФУ. Тим більше використання димових шашок чорно-білого кольору наводять на думку, яку саме команду підтримували ультрас,  якщо суперник грав у чорно-білій формі.  Перед початком цієї зустріч була розмова керівництва клубу і ветеранів АТО з ультрас, яких просили не застосувати на цій грі жодних піротехнічних засобів, так як 2 листопада, відбулося засідання КДК ФФУ на якому було прийнято рішення покарати МФК «Прикарпаття»  проведенням одного домашнього матчу без глядачів. Дане рішення планувалося оскаржити в Апеляційному комітеті, але уже навіть не має сенсу писати апеляцію, натомість варто очікувати більш жорстких санкцій з боку Контрольно-Дисциплінарного комітету.

Поведінка ультрас  – це не тільки паління піротехнічних засобів, а в першу чергу підтримка улюбленої команди, а так як фанати себе поводять, то вони просто залишають тисячі івано-франківських глядачів без можливості відвідування матчів. Ніхто не знає, якими будуть остаточні рішення КДК ФФУ після цього інциденту. З чотирьох домашніх матчів “Прикарпаття” в наступному році, які залишилися до кінця сезону 2017/18, як мінімум один вже точно пройде без вболівальників, а можливо і ще доведеться грати без глядачів.

Виникає логічне питання до ультрас: їхні дії – це допомога команді чи спланована акція на те, щоб футбол в Івано-Франківську знову зник? В керівництва клубу є сумніви чи варто у майбутньому виділяти цілий сектор для таких горе-фанатів і чи взагалі потрібні команді такі фанати. У випадку призначення грошового штрафу,  МФК “Прикарпаття” залишає за собою право подати фото та відео матеріали про дії ультрас в правоохоронні органи для покарання винуватців, – повідомляють ФК.

Також ФК звернулись з проханням до представників ЗМІ, ветеранів АТО та керівників патріотичних громадських організацій, а також вболівальників дати свою оцінку поведінці 10-15 ультрас.

Під час війни на Сході України, використовують піротехнічні засоби та кидають на землю святий Хліб і  завдячуючи ним Івано-Франківська команда буде проводити свої домашні матчі без глядачів, – йдеться у дописі.

У відповідь футбольному клубу в мережі фейсбук на сторінці “Прикарпатські ультрас” пояснили свої дії. Вони запевняють, що їх вини у цьому немає. Та висловлюють обурення з того приводу, що перед початком матчу, охоронці обшукували ультрас.

Ми не мали наміру робити якісь заяви, але через брудну маніпулятивну кампанію прес-секретаря ФК «Прикарпаття» Олександра Дем’янчука, яка почалася проти нас, ми не можемо змовчати.

Зараз ультрас Прикарпаття звинувачують у тому, що через нас ФК «Прикарпаття» змушений буде грати при пустих трибунах один матч у 2018 році. Причиною цьому, нібито, є десяток фаєрів, які ми запалили у кубковому матчі з «Карпатами». Насправді ж, рішення контрольно-дисциплінарного комітету базується на рапорті делегата ФФУ на тому матчі Тараса Клима, який серед іншого нарікає на «нецензурні вислови на адресу президента Росії», що вигукував весь стадіон, а загалом пан делегат відзначає неналежну організацію футбольного матчу приймаючою стороною. Тобто, тут ми бачимо першу маніпуляцію збоку Олександра Дем’янчука, який всіх собак намагається повісити на ультрас.

По-друге, він відверто бреше, коли каже, що в матчі з «Агробізнесом» ультрас кидали на доріжки стадіону хліб. Назва цього клубу говорить сама за себе. Його президент Олег Собуцький за сумісництвом є віце-президентом ФФУ та власником однойменного товариства з обмеженою відповідальністю. Футбольний клуб для цієї людини – це не більше, ніж можливість прорекламувати свою продукцію – круасани, які ультрас «Прикарпаття» і викинули на доріжку стадіону «Рух» у матчі із «Агробізнесом». Ми проти такого підходу до футболу. Ми вважаємо, що Україна, в тому числі – Волочиськ, заслуговує на більше, ніж одноденні футбольні проекти, які закінчуються в один день із рекламною кампанією спонсора. Олександр Дем’янчук звинувачує нас у тому, що ми кидали хліб. Це – свідома брехня. Маніпулюючи такими поняттями як «святий хліб», «Голодомор» Олександр Дем’янчук має на меті ввести в оману вболівальників і дискредитувати нас в очах громадськості. Прес-секретар Дем’янчук ставить знак рівності між хлібом, якого не вистачало жертвам голодоморів, і спонсорськими круасанами з шоколадом. Чому тоді Дем’янчук не прирівнює до хлібу і пиво, яке «звичайні вболівальники» «Прикарпаття» кидали на доріжки у матчі з «Карпатами», адже пиво також роблять зі злакових?
Нас звинувачують в неповазі до суперника. Так, такого суперника, який створений заради заробляння грошей, ми справді неповажаємо. Але одна справа – ми, яких і так всі вважають вар’ятами, інша справа – офіційна сторінка ФК «Прикарпаття», на якій Олександр Дем’янчук регулярно дозволяє собі публікувати неадекватні заяви від імені клубу.

Після того, як ми усвідомили, що використання піротехніки може справді нашкодити клубу, бюджет якого обмежений, ми вирішили відмовитися від її використання у матчі з «Агробізнесом». Однак, дії адміністрації клубу перед матчем нас відверто розчарували. Адже півтора роки ми довіряли один одному, знаходили спільну мову і раділи, що в Івано-Франківську, нарешті, з’явився клуб, яким можна гордитися. Тому ми явно не очікували на тотальні обшуки, які влаштував нам клуб перед входом на сектор. Це – вже не про довіру і взаємоповагу, це – про початок підозр і репресій. Такого ми терпіти не будемо. Ми продовжуємо вважати, що правильне використання піротехніки – це безпечно, яскраво, емоційно, красиво. Це – одна з речей, яка робить футбол живим. Тому адміністрації українських клубів могли би спільно протистояти ФФУ, яка запроваджує неадекватні штрафи за використання піротехніки, а не влаштовувати натомість репресії проти власних фанів. Цим ви доб’єтеся тільки того, що на матчі ходитимуть хіба що дві-три сотні родичів футболістів, як це зараз є в більшості матчів Прем’єр-ліги.
Дем’янчук називає нас «так званими ультрас». Можливо, так ця людина із комплексом Наполеона переносить на нас ще один свій комплекс – адже це саме він сам себе назвав віце-президентом і робить від імені клубу відверто ідіотські заяви. На відміну від нього ми не будемо спекулювати питаннями «Майдан», «АТО», в яке нас вже відправляють у Фейсбуці, незважаючи на те, що багато хто з нас там був. Ми просто скажемо, що прес-секретарі приходять і йдуть, а ми залишаємося з командою і в дощ, і в град, і при 1:4 в першому таймі, коли більшість «порядних вболівальників» вже йдуть додому, посилаючи рідну команду куди подалі.

Олександр Дем’янчук зараз налаштовує проти нас вболівальників, налаштовує клуб, налаштовує команду. Як – це можна бачити хоча б із офіційного сайту ФК «Прикарпаття», на якому досі немає вичерпного звіту про центральний матч сезону із «Агробізнесом», натомість вже є три публікації, в яких власних фанатів поливають брудом. До такого в Україні не опускався ніхто – ні Курченко, ні Ахметов.

Нагадаємо, “Прикарпаття” програло “Агробізнесу” з рахунком 2:4. 

До слова, команду “Прикарпаття” покарали через порушення громадського порядку під час футбольного матчу.

Читайте також: Вболівати по-франківськи. Життя місцевих ультрас

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...