Мед Атлант

Спостерігачі ОБСЄ розповіли франківцям про права людини

Сьогодні, 8 листопада, в Івано-Франківську відбулася зустріч від ОБСЄ Cafe присвячена темі Прав людини в України.

На початку заходу своїми  спостереженнями та поглядами поділилися спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Керівник івано-франківського відділу моніторингової місії ОБСЄ зазначив, що причина сьогоднішньої зустрічі – розповісти про те, що ОБСЄ робить і що не робить, щоб розвінчати певні міфи про роботу. Це ОБСЄ Cafe буде стосуватися виключно прав людини.

Дуже часто Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ плутають з миротворчими місіями, проте це не так. СММ лише збирає інформацію про наявну складну чи конфліктну ситуацію і повідомляє про неї, щоб інші організації могли відреагувати.  Присутність ОБСЄ в Україні пов’язана із ситуацією на сході. Мир і стабільність в Україні опинилися під загрозою. ОБСЄ як найбільша у світі регіональна організація, що займається питаннями безпеки, вирішила надати підтримку країні. Цілі роботи місії – це збір інформації, звіт про ситуацію з безпекою та встановлення фактів, зокрема, про конкретні події на місцях.

Він пояснив, чому представники СММ перебувають і в Івано-Франківську.

Я був призначений у це чудове місто 5 місяців тому після 25 років військової кар’єри.  Мої українські друзі кажуть мені: «Що ти робиш в Західній Україні? Тут мирно».  Так, тут все спокійно. Але конфлікт на сході має вплив на всю країну. Тут на заході ми збираємо факти впливу конфлікту на місцеве населення. А також збираємо інформацію про дотримання фундаментальних прав людини. Також спостерігаємо за дотриманням прав учасників АТО після повернення додому.

Керівник івано-франківського відділу моніторингової місії ОБСЄ каже, що ОБСЄ не є «махіною», яка може вирішити всі проблеми кожного.

Вирішення не приходить за хвилину, на це потрібен час. Але коли люди починають спілкуватися, то ситуація покращується. ОБСЄ не є махіною, яка може вирішити всі проблеми кожного. Ми тут, щоб об’єднати зусилля для вирішення цієї проблеми. Ми тут, щоб моніторити ситуацію: спостерігати і звітувати. Ми збираємо інформацію. Дуже поширена думка,що люди ОБСЄ – це шпигуни. Але ми звітуємо про отриману інформацію і вашій країні.

Також на заході виступила представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксана Устимчук.

Щороку Уповноважений видає свою доповідь, яку зачитує у ВРУ. Я хочу побудувати свій виступ на доповіді за 2016 рік. З 22 жовтня по 6 листопада 2016 року було проведено соцдослідження «Права людини в Україні». Воно висвітлило основні проблеми: відсутність системних знань про права людини і способи їх захисту, недовіра до органів влади. Серед основних порушень є скарги на недостатній життєвий рівень, відустність реагування органів влади на звернення громадян, порушення права на приватність, дискримінація тощо.  Ще одним порушенням є недотримання права на доступ до публічної інформації.

Оксана Устимчук розповіла і про випадок, коли на неприпустимість дискримінаційних висловлювань було вказано посадовій особі Івано-Франківської міськради. Йдеться про інтерв’ю директора Департаменту освіти і науки Івано-Франківської міської ради Ігоря Смаля, в якому наявні дискримінаційні висловлювання щодо педагогів пенсійного віку.

Читайте також: Бери і роби: мама хоумскулера розповіла франківцям про особливості навчання вдома

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...