Мед Атлант

Бездітні пари можуть спробувати завагітніти, скориставшись державною програмою

У Прикарпатському центрі репродукції людини вже більше 10 років діє державна програма, яка дозволяє парам, що страждають безпліддям і не можуть завагітніти, спробувати зачати дитину методом штучного запліднення за бюджетні кошти. Щороку шанс стати батьками за цією програмою отримують сотні пар.

Відповідно до Указу Президента України від 3 січня 2002 № 5 (5/2002) «Про заходи щодо заохочення народжуваності в Україні», 29 листопада 2004 року Міністерство охорони здоров’я видало наказ № 579 «Про затвердження порядку направлення жінок для проведення першого курсу лікування безплідності методами допоміжних репродуктивних технологій за абсолютними показаннями за бюджетні кошти».

Як розповідає завідувач спеціалізованого консультативно-діагностичного відділення допоміжних репродуктивних технологій Прикарпатського центру репродукції людини (ПЦРЛ) Наталія Яцишин, згідно наказу МОЗ з 2004 року держава фінансує одну спробу штучного запліднення парам, в яких жінка має абсолютний показ до даного виду лікування. Одним з таких є трубний фактор, коли в жінки відсутні, або непрохідні маткові труби.

Програма діє і не припинялася, – наголошує Наталія Яцишин, – Останнім часом дехто з пацієнтів цікавиться, чи можна скористатися ще цією програмою, адже наче чули, що її більше не фінансують. Це неправда. Щороку за цією програмою в нашому центрі курс лікування проходять 125 жінок. 25 яких – з Івано-Франківська.

Отже, спочатку пара, в якої не виходить самостійно зачати дитину, повинна звернутися до лікаря-гінеколога й пройти відповідні обстеження. Якщо згідно їхніх даних виявиться, що в жінки є непрохідність маткових труб чи попередньо жінка перенесла позаматкову вагітність з їх подальшим видаленням, то таке подружжя може претендувати на державну програму штучного запліднення. Варто звернути увагу, що державна програма розповсюджується лише на ті пари, в яких безплідною є жінка, якщо є фактор чоловічого безпліддя, то державна програма в такому випадку не діє.

Пара має звернутися до Центру планування сім’ї в своєму місті  й, подавши відповідні документи, стати на чергу. Комісія Центру планування сім’ї розглядає всі історії і направляє дані в МОЗ. Згідно черговості і квотів, що розповсюджуються по програмі на даний регіон, проходить розподіл пацієнтів.

На сьогодні в Україні державна репродуктивна програма впроваджується у п’яти клініках. Прикарпатський центр репродукції був у числі перших.

На сьогодні ми даємо 45% вдалої вагітності на одну спробу штучного запліднення. Це хороший показник. Завдяки державній програмі, якою скористалися пацієнтки нашого центру, вже маємо чимало народжених діток, – розповідає пані Наталія.

Вік пацієнтки, яка може скористатися програмою, від 19 до 40 років.

Найчастіше звертаються жінки після 30 років, але є випадки, коли абсолютне безпліддя ставлять молодим дівчатам. В мене була 21-річна пацієнтка, яка протягом двох років мала дві позаматкові вагітності. Відповідно було видалення двох маткових труб. Вона скористалася своїм шансом і стала на чергу державної програми. Сьогодні – щаслива мати двох діток. Я завжди кажу: нехай кохання перемагає, адже безпліддя на сьогодні – не вирок, – пояснює медик.

У Прикарпатському центрі репродукції людини ведуть статистику діток, які народилися за допомогою державної програми штучного запліднення: за минулий рік 50% спроб завершилися вдалими вагітностями.

Нагадаємо, наприкінці зими в Івано-Франківську планується відкриття нового корпусу Прикарпатського центру репродукції людини, будівництво якого кілька років було заморожене через брак коштів. В новому корпусі державного закладу обіцяють новітні операційні і два поверхи відділення допоміжних репродуктивних технологій з обладнанням європейського зразка. Аналогів державної лікарні такого типу в Україні немає.

Читайте також: У пошуках причини безпліддя. Коли і на які фактори варто звертати увагу чоловікам

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...