Мед Атлант

Онлайн-медицина: у Франківську лікарям пояснюють, що таке «eHealth» і як вона впроваджується

Сьогодні, 10 листопада, в Івано-Франківську проходить семінар з ознайомлення з системою eHealth, який відвідали півтори сотні медиків з Івано-Франківська та Чернівців. Команда Проектного офісу eHealth при Міністерстві охорони здоров’я розповість медикам про етапи запуску eHealth, юридичні аспекти роботи системи, фінансові моделі для первинної ланки та технічні аспекти eHealth, ролі працівників закладу первинної медико-санітарної допомоги в eHealth. Передбачений і практикум по підключенню до системи eHealth: сайт eHealth, можливість вибрати МІС, реєстрація лікаря, реєстрація Декларації.

Представники Проектного офісу eHealth при Міністерстві охорони здоров’я провели також прес-брифінг, на якому розповіли про особливості впровадження системи eHealth, яка вже до осені наступного року має охопити всі заклади первинної медицини.  Зараз система працює в тестовому режимі.

Відповідно до прийнятого 19 жовтня Закону «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», тепер держава платитиме лікарням і лікарям за надані конкретним пацієнтам медичні послуги. Уже в наступному році українці підписуватимуть декларації з лікарями первинної ланки (сімейними лікарями, терапевтами, педіатрами). За цим документом держава буде платити лікарю зарплату. За одного пацієнта медик отримуватиме 370 грн на рік, а з 2019 року – 450 грн. Тариф за прийом пенсіонерів і дітей буде вище. Так, наприклад, за пацієнтів старше 40 років платитимуть за подвійним тарифом, а за дітей сума буде помножуватися на коефіцієнт 1,2.

За словами представника Харківської експертної групи з підтримки медичної реформи Михайла Довгопола, більше зароблятимуть ті лікарі, до яких буде черга.

Коли приходимо у поліклініку, то можна побачити, що до одного лікаря є черга, а до іншого нікого немає. А ці лікарі можуть отримувати або однакову зарплату, або той, до кого нікого немає, може отримувати навіть більше. А ця нова система вона все змінює. Той, до кого буде черга – буде отримувати більше.

Спікер проектного офісу eHealth Світлана Котляревська зазначила, що українці більше не прив’язані до лікаря за місцем свого проживання. Пацієнт тепер може вибрати того лікаря, який працює ближче, або того, якому довіряє більше. Щоб підтвердити свій вибір, доведеться оформити декларацію про вибір лікаря первинної медичної допомоги. Декларація – це документ, який підтверджує вибір пацієнтом лікаря. Цей договір підписується в двох примірниках – один залишається у пацієнта, другий – в медустанові.

Він потрібен для того, щоб МОЗ знав, скільки пацієнтів приймає лікар, і скільки потрібно за це заплатити.

Для підписання потрібна особиста присутність пацієнта та оригінали документів – паспорт та код. Якщо немає коду – потрібна відповідна помітка в паспорті. Також потрібен номер мобільного телефону, на який прийде верифікаційний код. Людина приходить в медзаклад, звертається до відповідальної особи (лікаря чи медсестри) та вносить інформацію в документи. Далі пацієнт отримує код верифікації, який підтверджується в системі. Декларація друкується в двох примірниках та підписується обома сторонами. Лікар перевіряє інформацію та підписує електронну декларацію електронним цифровим підписом. Свою паперову декларацію пацієнт обов’язково зберігає в себе, – розповіла Світлана Котляревська.

Якщо пацієнту з якихось причин не сподобалося обслуговування в окремого сімейного лікаря, він може укласти декларацію з іншим.

Якщо треба змінити лікаря, то підписується нова декларація і попередня відміняється.

В гірській та сільській місцевості, де немає покриття можливий варіант, що верифікація проходитиме шляхом сканування. І до декларації додаватимуть скани документів.

Якщо пацієнт не може прийти, наприклад за станом здоров’я чи за віком, то лікар може прийти додому, сфотографувати документи, принести два паперові примірники декларації, заповнити їх, підписати їх з пацієнтом. А потім внести у електронну версію та підписати електронним підписом. І прикріпити фото документів. Такі декларації будуть технічно детальніше перевірятимуться.

Також спікер проектного офісу eHealth Світлана Котляревська зазначила, що будуть “червоні” і “зелені” списки пацієнтів.

До “червоних” входитимуть усі пацієнти, які раніше були зареєстровані у певній поліклініці. В “зеленому” списку будуть пацієнти з підписаними деклараціями. За “зелені” списки лікарі отримуватимуть більше.

Перехідний період на eHealth триватиме близько року. Восени наступного року вона запрацює на повну. Регіональна місцева влада та ОТГ повинні на той час повністю комп’ютеризувати лікарні.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...