Мед Атлант

Як у Франківську чіпують вуличних собак. ФОТО

Чіпування почали два тижні тому. Цього року планують прочіпувати приблизно 200 собак, зважаючи на кількість закуплених чіпів.

Кореспондент ТРК “Вежа” прослідкував за процесом чіпування – від пошуку собак – до післяопераційного періоду. Більше у фоторепортажі.

Чіп – це фактично індентифікаційний номер, по якому в Інтернеті можна подивитися інформацію про собаку в міжнародній базі.

Мета чіпування – це ідентифікувати всіх собак, які проходять через стерелізаційний центр. Волонтери БО «Дім Сірка» кажуть, що це виведе весь процес регулювання численності тварин на новий рівень. При відлові тварини (з часом, коли чіпованих собак буде більше) ми будемо мати всю інформацію про цю конкретну тварину, навіть кординати, де тварина була відловленна, та коли стерелізована та куди її направили після стерелізаційного центру.

БО “Дім Сірка” співпрацює з КП Полігон (відповідальний орган за стерелізаційний центр), оскільки наразі не існує муніципального притулку, тому всі собаки яких неможливо повернути на їх місце відлову – забирає “Дім Сірка”.

Чіпування є необхідним кроком до вирішення проблеми з безпритульними тваринами. Це дає чітке розуміння ситуаціі і можливіть обрати правильну стратегію вирішення. Також це забезпечує спокій громадян. При будь-якій ситуаціі з безпритульною собакою, ми відразу зможемо подивитись всю необхідну по ній інформацію.

Перші чіпи були закупленні після підрахунку собак в місті (1200 собак). В наступному році буде проведений ще один підрахунок і ми вже будемо мати статистику, це дасть можливість подивитисть, чи обрана стратегія працює і дає результати. Задача “Дому Сірка” – налаштувати процес стерелізаційного центру по прикладу КП Лев, де вже інснує налогодженний процес.

Вже зараз кожна людина має можливість зареєструвати та чіпувати свою тваринку (наразі є законопроект про обов’язкову реестрацію домашніх тварин). За словами волонтерів:

“Обов’язкове чіпування та реєстрація домашніх тварин зможе вирішити проблему, тварини на вулицю не падають з неба. Вони всі колись були власницькими і треба притягувати до відповідальності людей, які викидають тварин чи відпускають нестерелізованих тварин на самовигул”.

Чіпування домашньої тварини в рази збільшує її шанси на виживання, якщо вона загубилась.

Ловці фотографують мобільним дотатком (розробленним animal id info) собаку при відлові і вона відразу потрапляє в онлайн базу (animal-id info). Таким чином. Будь-хто зможе відслітковувати всю роботу стерелізаційного центру, оскільки реєструється кожна собака яка до них потрапляє.

Фото: Ольга СОЛОВЙОВА

Читайте також: В Івано-Франківську обіцяють 100 доларів за повернення вівчарки. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...