Мед Атлант

Кров по стінах, пам’ять в серці: у Франківську вшанували пам`ять розстріляних націоналістів. ФОТО

Сьогодні, 17 листопада, в Івано-Франківську вічем-реквієм вшанували пам’ять розстріляних націоналістів.

Віче відбулося на вул. Страчених Націоналістів, 7 за участю представників духовенства, влади та громадськості. Тут вшанували пам’ять розстріляних у 1943 році німецькою окупаційною владою українських патріотів.

27-семи членів ОУН, прив’язавши, стратили. Їх кров була по стінах, які зараз защекатурені, але пам’ять ніколи не згасне, – нагадала ведуча віче.

Довідково:

14 листопада 1943 року в Станіславському театрі відбулася прем’єра оперети «Шаріка». Біля 17.30 до залу ввійшли гестапівці, агенти і перекрили всі входи і виходи. Чотири поліцаї піднялися на сцену і один з них наказав припинити виставу.

Слово до глядачів взяв помічник шефа гестапо Оскар Брандт, який заборонив публіці розмовляти між собою. Коли вороги робили обшуки, то перед задніми рядами знайшли два пістолі і гранати. У коридорі театру пролунали постріли.

Одного есесівця було поранено. Людей тримали на перевірці цілу ніч. Гестапо затримало біля 100 осіб. 4-ох осіб скрутили і назвали членами ОУН, 15 осіб засуджено до страти. О 13.30 їх вивели під стіну єврейської синагоги і розстріляли.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...