Мед Атлант

164 випадки сексуальної наруги над дітьми зафіксовано цьогоріч в Україні

Сьогодні, 18 листопада, в Україні відзначається Європейський день захисту дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації. Лише за минулий рік в Україні офіційно зареєстровані 184 випадки зґвалтування неповнолітніх, серед яких чотири – на Прикарпатті.

Серед потерпілих були як дівчатка, так і хлопчики. До суду за цей період направлено 6 кримінальних проваджень, розпочатих за фактами злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості неповнолітніх, – повідомила на своїй сторінці у фейсбук керівник ювенальної превенції Івано-Франківської області Алла Бойчук.

Слід зазначити, що сексуальне насильство над дитиною є латентним явищем. Діти та батьки дітей, які пережили його, нерідко не розповідають про те, що сталося, і не повідомляють про злочин у відповідні служби. Тому надзвичайно важливо виявляти такі випадки, не допускаючи тривалого насилля чи нових його жертв. Дорослим, а передусім батькам, вихователям та вчителям варто звернути увагу на можливі індикатори у поведінці дітей, які зазнали сексуального насильства. Ці прояви не є визначальними, але дозволяють припустити наявність сексуального насильства, якщо вони спостерігаються протягом тривалого часу або в особливих комбінаціях.

Насторожити повинні, зокрема, незвичайні знання на сексуальну тематику, сексуалізоване вираження прихильності або поведінки, незвичайна боязнь або несподівані зміни в почуттях, що стосуються певної конкретної людини, підозріла таємна “дружба” між дитиною та старшою людиною, раптова зміна у поведінці – надмірна агресія чи поступливість, депресія, низька самооцінка, поганий фізичний догляд за собою та інше.

Важливим індикатором сексуального насильства є спроби дитини розповісти про нього або вербально, або в малюнках.

Поряд з цим необхідно навчити дитину правилам соціальної поведінки: не розмовляти з невідомими людьми, не брати цукерок чи інших солодощів від незнайомців, не підтримувати розмову про себе та свою сім’ю та інше.

Встановіть та намагайтесь підтримувати з дитиною такий рівень довіри, щоб вона змогла розповісти вам різні «нестандартні» ситуації і при цьому розуміла, що кричати на неї ви не будете. Інколи діти краще будуть терпіти, але не скажуть, оскільки бояться покарання.

До теми: Зґвалтував і пограбував: у поліції розповіли подробиці нападу на малолітню калушанку. ФОТО

Чи реально покарати педофіла буквою закону

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...