Мед Атлант

Майстриня з Івано-Франківщини оздоблює рушники за сюжетами пісень. ВІДЕО

В селі Рунгури, неподалік від Коломиї в Івано-Франківській області, живе жінка з “золотими руками”. Майже 30 років чи не щодня Марія Стефак сідає за свій ткацький верстат і створює одяг неземної краси.

Крім ткання сорочок та рушників, жінка ще й оздоблює їх традиційною вишивкою та вже й сама встигла придумати кілька цікавих орнаментів.

З 1989 року я почала займатися ткацтвом, аби ткати на верстаті, треба дуже добре вишивати, а вишивкою я займаюся змалечку, – розповідає жінка, яка нині є заслуженим майстром народної творчості України.

Пані Марія півжиття займається виготовленням одягу в українському стилі. Сорочки, запаски, сукні, спідниці – скільки всього зіткала за життя – не може навіть приблизно порахувати. Усі орнаменти жінка вигадує сама і навіть створила власний візерунок. А її рушники взагалі неповторні, адже за допомогою візерунків жінка зображує цілі пісні. Так, на одному пані Марія зобразила колядку.

Темненька нічка тьмою світ закрила, на небеснім полі зорі запалила. Лиш одна зірочка понад все сіяє і над Віфлеємом промені зливає, – описує жінка ідею власного рушника.

Зараз пані Марія тче здебільшого для родичів та друзів. Втім, все одно щодня декілька годин присвячує улюбленій справі.

Деталі дивіться в сюжеті рубрики “Мій путівник” програми “Сніданок з 1+1”.

Читайте також: Прикарпатський волонтер вчить дітей виготовляти керамічні вироби. ВІДЕО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...