Мед Атлант

В мережу виклали першу частину світлин проекту “Архітектура. Музика. Балет.”

Франківська фотохудожниця Йордана Дранчук виклала в мережу першу частину світлин свого проекту “Архітектура. Музика. Балет.” біля Колегіати.

Як повідомлялося раніше, ідея полягає в тому, щоб фотографувати балерин і музикантів з інструментами на фоні архітектури міста. Тобто об’єднати ці три види мистецтва і привернути до них увагу.

Зйомки вже завершились і Йордана Дранчук виклала в мережу світлини чудової творчої родини Турянських (тато, мама і донечка), які своїм мистецтвом хочуть привернути увагу до найдавнішої споруди міста – Колегіального фарного костелу Пресвятої Діви Марії.

Будівництво колегіати тривало з 1672 по 1703 рік – це є одна з найстаріших будівель нашого міста і занесена у список памяток архітектури національного значення. Спорудженням мурованого костелу здійснювалось за проектом і керівництвом французьких архітекторів Франсуа Корассіні та Кароля Бенуа. Постала барокова споруда у стилі бароко з елементами ренесансу.

Згодом костел розширили, було встановлено бокові барокові вівтарі, виконано декоративну ліпнину, а у XIX столітті будівля отримала контрфорси. На висоті другого поверху, перед контрфорсами, можна побачити герб Потоцьких.

12 вересня 1863 р. до 200-річчя облоги Відня турками і загибелі Станіслава Потоцького з обох боків вхідних дверей колегіати встановили дві пам’ятні таблиці — польською та українською мовами (у 1933 р. відновили лише польську таблицю, а українську — знищили).

У другій половині XIX століття внутрішнє оздоблення храму понищилось із плином часу і потребувало відновлення. У 1892 році відбувся ґрунтовний ремонт храму і усе було відреставровано. З тих часів при костелі працювала музична школа, де вчили церковному співу. Колись на хорах над головним входом колись був орган, який вперше зазвучав у 1900 році. Але орган був втрачений у післявоєнний час.

Вся історія храму від його утворення тісно пов’язана з польською громадою міста. Після закінчення Другої світової війни поляки почали поступово покидати місто. Вони таємно вивозили з костелу різні коштовності та клейноди. Парафіяни доклали немалих зусиль, щоб урятувати бодай якусь частину цінного внутрішнього оздоблення костелу. Але в часи радянської влади багато що було втрачено й понищено у зв’язку з використанням костелу в господарських цілях.

Нині колегіальний костел Пресвятої Діви Марії — єдина культова споруда в місті, яка використовується не за призначенням. У 1965 році тут розмістили геологічний музей. Проведене у зв’язку з цим переоблаштування приміщення не сприяло збереженню унікальної пам’ятки. Повторна реставрація відбулася у 1980 році, відколи в костелі розміщується Івано-Франківський художній музей’. У ньому експонуються унікальні зразки образотворчого, народного та сакрального мистецтва краю.

Історична довідка від Марії Козакевич та ГО “ФЯТБ”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...