Мед Атлант

В місцевий університет закуплять лінолеум з Росії на майже сто тисяч гривень

У жовтні на сайті публічних закупівель «ProZorro» відбулися торги щодо закупівлі покриття для підлоги — лінолеуму напівкомерційного. Замовником є Державний вищий навчальний заклад «Івано-Франківський національний медичний університет». Згідно тендерної документації, в навчальному закладі хотіли  придбати 663 квадратні метри лінолеуму і готові були віддати за нього 128 тисяч гривень.

Участь в аукціоні взяли дві компанії: ТОВ «Епіцентр К» і ТзоВ «Науково-медичний термінал «Теофраст». З різницею в одну копійку переможцем тендеру стала друга компанія — ТзоВ «Науково-медичний термінал «Теофраст». Через декілька днів після аукціону ТОВ «Епіцентр К» звернувся до тендерного комітету університету з проханням дискваліфікувати учасника-переможця тендеру, адже вони виявили порушення у тендерній документації їхнього опонента.

Зокрема, порушення виявлені в частині заборони здійснення державних закупівель товарів, робіт і послуг у юридичних осіб-резидентів іноземної держави державної форми власності та юридичних осіб, частка статутного капіталу, яких знаходиться у власності іноземної держави, а також державних закупівель у інших суб’єктів господарювання, що здійснюють продаж товарів, робіт, послуг походженням з іноземної держави, до якої застосовано санкції, згідно Закону України «Про санкції». Виробником товару представленого переможцем аукціону є ТОВ «ЮТЕКС РУ» (Росія, Володимирська область, г. Камешково, ул. Дорожная, 10), що суперечить вимогам тендерної документації, — зазначають представники Епіцентру.

Справді, згідно сертифікату якості, які надав учасник, лінолеум привезуть з Росії. Однак компанія «Науково-медичний термінал «Теофраст» згідно з даними інформаційно-аналітичної системи YouControl зареєстрована в Києві і керує нею Юлія Ціва.

Втім, в університеті переконані, що порушень законодавства при проведенні тендеру не було.

Під час процедури закупівлі замовником проводилась перевірка щодо дотримання вимог законодавства як учасником ТзОВ «Науково-медичний термінал ТЕОФРАСТ» так і виробником продукції ООО «ЮТЕКС РУ». Перевіркою встановлено, що і вищевказані переможець відкритих торгів і виробник продукції — в санкційному списку серед 468 суб’єктів — не перебувають. Окрім цього, Кабінетом Міністрів України, Постановою № 1147 від 30.12.2015 р. ( чинна до 01.01.2018 р.) заборонено ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації, згідно з переліком більше 50 товарних позицій за класифікацією УКТЗЕД. Аналогічно, під час процедури відкритих торгів встановлено, що серед даного переліку предмет закупівлі «Лінолеум напівкомерційний» — відсутній. Таким чином, нами як замовником, при процедурі відкритих торгів із вищезгаданого предмету закупівлі враховані вимоги Закону України « Про публічні закупівлі», Закону України «Про санкції», Указу Президента « Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», Постанови КМУ № 1147 від 30.12.2015 р. «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації, — йдеться у відповіді тендерного комітету університету.

Більше того, якби переможцем визнали «Епіцентр», то другий учасник мав би всі підстави вважати таке рішення незаконним.

Є загальна норма, закон, спеціальні норми, рішення РНБО та постанови Кабміну, які регламентують, як повинні дотримуватися цієї норми щодо заборони здійснення державних закупівель у держави агресора. Ми приймали це рішення колективно і ретельно досліджували цю компанію «ЮТЕКС РУ» — вона входить у міжнародну транснаціональну компанію і має виробничі площадки у кількох країнах Європи та Росії. Це хоч і російський виробник, але має статус «суб’єкта-нерезедента» по відношенню до нашого законодавства. Щодо «Епіцентру К», то вони запропонували вищу ціну. Якщо дотримуватися сухої букви закону, якби ми визнали переможцем «Епіцентр», ми б вчинили незаконно по відношенню до другої компанії — ми б не дотрималися Закону у тій частині спеціальних норм. Більш, ніж впевнений, адміністративна колегія Антимонопольного комітету скасувала би згодом цю закупівлю, — говорить секретар тендерного комітету університету Ростислав Тріщ.

Як пояснює представник університету законодавством наразі не передбачено, що в Україні повністю припинена економічна діяльність з Російською Федерацією. Відтак, можна зробити висновок, що законно виграти публічну закупівлю через систему «ProZorro» може будь-який виробник чи компанія з Росії, яких немає в «списку санкцій» чи заборонених товарах.

Читайте також: Закупівлі на “Prozorro” зекономили міський бюджет Івано-Франківська на 22 мільйонів гривень

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...