Мед Атлант

«Втримати безвіз». Громадські організації порадили франківській владі, як ліпше виконувати реформи

На Івано-Франківщині мало обладання для оформлення біометричних документів. Бракує заходів для уникнення рабства та торгівлі людьми.

Про це йшлося на круглому столі 21 листопада, де представили результати дослідження виконання реформ у сфері безпеки документів, управління міграцією і кордонами, протидії дискримінації в Івано-Франківській області.

За словами керівника ГО «Центр муніципального та регіонального розвитку – ресурсний центр» Уляни Сидор, дослідження провели у липні-серпні 2017 року у шести регіонах країни (Вінницька, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Одеська та Херсонська області).

Всього ми надсилали 123 інформаційні запити до виконавчих органів влади на обласному, міському і районному рівнях», – розповіла Сидор.

Вона повідомила, що оцінка моніторингу виконання реформ у Франківську – середня. Каже, не так усе погано. Головною проблемою називає недостатнє інформування працівників на місцях.

Вказівка на реформу згори пішла, а люди на місцях не знають, з чого почати, – сказала Уляна Сидор.

Менеджер проектів ГО «Європа без бар’єрів» Азіз Демірджаєв зазначає, що після отримання Україною безвізового режиму терерішня задача – його утримати.

Одна справа – прийняти реформа, інша – впроваджувати, – переконаний Демірджаєв.

Згідно з результатами дослідження, громадські організації «Центр муніципального та регіонального розвитку – ресурсний центр» та «Європа без бар’єрів» розробили кілька рекомендацій для міської влади Івано-Франківська. Зокрема, щодо «безпеки документів» вони рекомендують передбачити в районних і міських бюджетах гроші на придбання для ЦНАПів обладнання для оформлення закордонних паспортів та ID-карток. Бо, за словами представників ГО, крім відділень ДМС, тільки один ЦНАП в області видає біометричні документи. За напрямком «управління міграцією» автори дослідження також радять системно проводити заходи з попередження нелегальної трудової міграції та протидії торгівлі людьми.

Щодо «протидії дискримінації» – то ГО вважають, що в області бракує заходів щодо запобігання гендерному насиллю, торгівлі та рабства. «Кошти з місцевих бюджетів на такі заходи не виділяються», – кажуть автори дослідження.

Читайте також: ID-картка: місія (не)здійсненна?

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...