Мед Атлант

Прикарпатська поліція розпочала 20 кримінальних проваджень про вчинення насильства в сім’ї щодо дітей

Насильство є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини і усвідомлюється як серйозна і масштабна проблема, яка породжує безліч інших соціальних проблем.

Сьогодні, 24 листопада, в облдержадміністрації відбувся брифінг, приурочений старту міжнародної кампанії, спрямованої на привернення уваги до проблеми насильства щодо жінок та дівчат у рамках акції «16 днів проти насильства».

Щорічна акція «16 днів проти насильства» (25 листопада — 10 грудня) ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року. Власне тоді визначився зв’язок між насильством стосовно жінок та правами людей. Дати початку та завершення кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

На підтримку цієх громадської ініціативи щорічно проводиться кампанія Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй, присвячена питанням боротьби з насильством щодо жінок (UNiTE), яка закликає до дій, спрямованих на підвищення обізнаності та привернення уваги до цієї проблеми, та використовує помаранчевий колір, який використовується як символ світлого майбутнього, вільного від насильства щодо жінок та дівчат. В Україні кампанія UNiTE була офіційно розпочата у 2015 році.

Для підвищення обізнаності прикарпатців з питань запобігання та протидії домашньому насильству в районах і містах області проводитимуться вуличні акції, круглі столи, виставки, бесіди, тренінгові заняття з даної тематики.

Сьогодні о 16.00 год. планується підсвічування будівлі ОДА помаранчевим кольором.

Впродовж 9 місяців 2017 року в Івано-Франківській області зафіксовано 2 487 звернень з приводу насильства в сім’ї. З них: 2 160 щодо насильства над жінками, 316 звернень – над чоловіками та 11 щодо дітей.

Але ця цифра може бути дуже занижена. Адже люди, які страждають від насильства в сім’ї, нерідко вагаються, чи варто розповідати про це іншим. А якщо розповідати, то кому і чи допоможе це вирішити проблему. Часто жінки переконані у тому, що ніхто не зможе допомогти їм у вирішенні проблеми насильства в родині і тому переживають кривди та образи в собі.

Працюємо щодня з сім’ями, з дітьми, педагогами. Дуже мало людей звертаються тоді, коли насильство можна попередити. Здебільшого робота ведеться вже у кричущих випадках, коли діти вже вчиняються самогубства внаслідок насильства, коли діти втікають з дому внаслідок фізичного та психологічного насильства. На сьогодні по області є 250 сімей, в яких ми працюємо з дітьми, щоб не допустити вчинення кримінальних правопорушень, – розповіла начальник сектору молодіжної превенції управління превентивної діяльності ГУ НП в Івано-Франківській області Алла Бойчук.

Наразі поліція розпочала 20 кримінальних проваджень про вчинення насильства в сім’ї щодо дітей.

Це спричинення легких тілесних ушкоджень, статеві злочини відносно дітей в сім’ї. 308 батьків притягнені до відповідальності за вчинення насильства в сім’ї.   41 дитина самостійно до нас звернулася: пишуть у соцмережах, на електронну пошту, телефонують на гарячу лінію. Добре, що діти звертаються і розповідають про ті негативні вчинки, які є в сім’ї, – каже Алла Бойчук.

За потреби жертви насилля направляються до центру соціально-психологічної допомоги, який діє у селищі Верховина. За 9 місяців 2017 року у закладі перебувало 11 сімей, які потерпіли від насильства, а саме: 11 дорослих та 39 дітей (16 хлопчиків та 23 дівчаток).

Читайте такожЯк пов’язані підліткова злочинність і насильство в сім’ї

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...