Мед Атлант

Смушак розповів, що робитиме місто у випадку відмови від послуг СТЕКу

Директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак пояснив, що робитиме місто у випадку відмови від послуг «Станіславської теплоенергетичної компанії».

В інтерв’ю для газети “Західний кур’єр” головний комунальник Івано-Франківська прокоментував слова мера Руслана Марцінківа про те, що за два роки місто має відмовитися від послуг СТЕК.

То навіть трохи не так. Не місто відмовляється від СТЕК, а ми розуміємо, що СТЕК за рік-два сама піде з цього ринку. Зараз СТЕК не має нічого, жодного майна. Все майно вони орендують. Котельню, мережі, все. Можливо, сюди прийде та Київська компанія, у якої вони це все орендують, а СТЕК зі своїми боргами піде у небуття. Відбулась нарада під керівництвом міського голови, на якій були присутні  представники «Теплокомуненерго» та всі зацікавлені сторони, – розповідає Михайло Смушак. –  Ми розуміємо, що нам треба буде якось постачати тепло. Найперше у соціальні заклади. А таких СТЕК обслуговує 85. Це дуже багато. І ще 200 будинків. Цього року ми вже почали відключати від мереж СТЕК район вулиць Хоткевича-Надвірнянської. Зараз будуємо котельню на 63 котельно-зварювальному заводі і відключимо ще понад 30 будинків у районі вулиць Незалежності-Нової. Є доручення міського голови вирішити, що робити далі у кожному районі та кожному будинку.Тут є три шляхи. Перший – будувати локальні котельні для закладів соціальної сфери і підключати до них прилеглі будинки. Другий – там, де це можливо, максимально переключати квартали, райони до мереж «Теплокомуненерго». Зараз підприємство над цим працює і через місяць уже представить своє бачення того, де ще це можна буде зробити. Ну і третій шлях – мешканцям тих будинків, які розташовані далеко від мереж «Теплокомуненерго», відповідно до згаданого на початку нового закону, давати дозволи на встановлення індивідуального опалення.

– Але ж теж не всі мають гроші на встановлення собі автономного опалення. Буде передбачена якась допомога для малозабезпечених, пенсіонерів?

 Можливо, треба буде надавати адресну допомогу з міського бюджету, видавати кредити, залучати кредити через банки, щоб допомогти людям. Але для міста це все одно буде дешевше, ніж прокладати кілометри  теплотрас до якогось одного чи двох будинків. Ми розуміємо, що на реалізацію усіх цих трьох напрямків у міському бюджеті на наступний рік треба буде передбачати 40-50 мільйонів. І нікуди від цього ми не подінемося, – відповів Смушак.

Читайте також: Заручники олігархів. Чи вдасться місту позбутися СТЕКу?

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...