Мед Атлант

В України немає 3 мільйони доларів на трансляцію Олімпіади. Наших вболівальників “труїтимуть” російською пропагандою

Національна суспільна телерадіокомпанія UA:Перший не має $3 млн на трансляцію Олімпіади — українським вболівальникам доведеться слухати російських коментаторів.

За два місяці до зимової Олімпіади у Пхенчхані Україна залишається єдиною європейською країною, яка ще не придбала права на телевізійну трансляцію Ігор-2018. Вартість пакету, який також включає у себе літню Олімпіаду-2020 складає $3 млн. Але цих грошей у Національної суспільної телекомпанії немає.

Віце-президент Національного олімпійського комітету Володимир Бринзак, пояснює, що окремо купити трансляції Олімпіади у Токіо буде неможливо. Тож українці ризикують не побачити й майбутні літні Ігри, пише Espresso.tv.

Кому належать права

Права на олімпійські трансляції належать Discovery Networks. Директор цієї компанії у Північно-Східній Європі Анна Пак пояснила, що за домовленістю з Міжнародним олімпійським комітетом, Discovery Networks зобов’язана продати права на території України, але наразі домовленості з жодним українським каналом не досягнуто.

Традиційно МОК продає права виключно загальнонаціональним мовникам. В Україні з 1994 року Ігри показував Перший національний канал. Приватні мовники лише кілька разів купували у нього субліцензію на олімпійські трансляції. Хокейні олімпійські турніри у різні роки показували ICTV та Xsport.

Переговори

За словами Ганни Пак, причинами складних переговорів є втрата українцями інтересу до спорту та відсутність фінансування на показ Олімпіади.

Причин важких переговорів кілька. Перша — відхід спорту на другий план. Людей більше хвилюють політичні та економічні події, ніж спортивні. Друга — відсутність фінансування на показ Олімпіади. Адже трансляція Олімпійських ігор — це не тільки права на показ, але й коментатори, технічна база, готелі, акредитації, — сказала Пак Sport.ua.

UA:Перший виступив з офіційною заявою, у якій підтвердив, що українці можуть не побачити одразу дві Олімпіади, через недофінансування суспільного мовника.

Телеканал повідомив, що із загальної суми у $3 млн – $600 тис. потрібно заплатити до кінця цього року. На UA:Перший підрахували, що додатково на забезпечення сигналу, облаштування студії та відрядження до Південної Кореї та Японії знадобиться ще 4,6 млн грн.

Де взяти гроші

Член правління Національній суспільної телерадіокомпанії Інна Гребенюк заявила, що наразі грошей на Олімпіаду немає.

Ми вже звернулися у міністерство фінансів про створення окремої програми на фінансування трансляцій Олімпійських ігор 2018-2020. Зараз чекаємо відповіді. Однак поки ситуація патова. У нас немає коштів, і в умовах колосального недофінансування ми не можемо нічого з цим вдіяти, — сказала Гребенюк.

Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії Зураб Аласанія бідкається, що з огляду на комерцію трансляція Олімпіади це абсолютно провальний проект. Саме з цієї причини провідні приватні телекомпанії не хочуть показувати Ігри та купувати субліцензії.

Остаточно вирішиться, чи українські глядачі побачать головні спортивні змагання чотириріччя 1 грудня, коли це питання розглядатиме на черговому засіданні Кабмін.

Чи виникали проблеми раніше

Проблеми із фінансуванням трансляцій Олімпіади виникають не вперше. Ігри-2016 у Ріо також транслював UA:Перший. За словами Аласанії, який у той час був головою Національної телерадіокомпанії, тоді з бюджету було недоотримано $200 тис. на окремий канал для передачі сигналу з Бразилії в Україну.

У підсумку постраждала якість трансляцій — UA:Перший отримував лише найдешевший міжнародний сигнал. Значна частина змагань за участю українських спортсменів залишилися поза ефіром. Наші глядачі були вимушені шукати трансляції у інтернеті та на іноземних каналах — у тому числі й російських.

Але якщо ту Олімпіаду, хоч якось можна було подивитися, то Ігри у Пхенчхані можуть стати ганебним прецедентом. На Україну Олімпіада не буде транслюватися вперше у історії. Навіть у скрутні 1990-ті роки на трансляції Ігор знаходилися гроші.

Чому росіяни потирають руки

Якщо олімпійські трансляції не куплять, українським вболівальникам не залишиться нічого іншого, як дивитися Ігри-2018 на каналах Eurosport та Eurosport2, які належать Discovery Networks. Їхня російськомовна версія присутня у базових пакетах усіх найбільших вітчизняних кабельних, супутникових та інтернет-провайдерів.

Тож українцям доведеться слухати російських коментаторів, які, при нагоді, ніколи не забувають прикрасити свої репортажі вкрапленнями кремлівської пропаганди.

Читайте також: Святкові концерти на Різдво обійдуться франківцям в 76 тисяч гривень

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...