Мед Атлант

Фестиваль “Зимова казка”: 41 день Франківськ ярмаркуватиме з вином, мангалами та сувенірами

41 день, з 12 грудня до 21 січня, на Вічевому майдані та на вулиці Вітовського в Івано-Франківську проходитиме новорічно-різдвяний фестиваль-ярмарок “Зимова казка”.

Торгівля буде вестися у 37 ярмаркових будиночках, які вже красуються в середмісті. Кожен завдовжки 2,9, завширшки – 2,4, і заввишки 3,4 метра. Цього року за день оренди дерев’яного будиночка на зимовому фестивалі-ярмарку в центрі міста підприємцям доведеться заплатити 450 грн за продаж сувенірної продукції, продуктової – 550 гривень  і 700 грн – для закладів громадського харчування. І суму оренди за всі дні необхідно сплатити відразу.  Така схема діє вже чотири роки. За ці гроші торговцям надаватиметься охорона, освітлення, прибирання території, туалети. Також у вартість входить вже й загальний  податок та ПДВ.

Облаштування ярмарку обходиться нам дорого, – розповідає керівниця відділу організації дозвілля КП «Центр розвитку міста та рекреації» Олександра Копаєва. – Якщо минулого року в бюджет ми заплатили 70 тисяч гривень, то цьогоріч лише в бюджет нам довелося віддати 98 тисяч гривень. Також зросли витрати на енергоносії, вивіз сміття та інші послуги, виріс розмір мінімальної заробітної плати. Ціна цілком адекватна, калькуляція в нас робиться офіційно.

За її словами, подорожчання на кількість бажаючих орендувати будиночок не вплинуло. Всі вони зайняті.

Наше підприємство на цьому не заробляє ні копійки. Спочатку ми в ціну були заклали 15%  нашого заробітку, але тоді вона виходила зависокою і ціну ми опустили. Ми надаємо біотуалети, які коштують 12 тисяч гривень, смітники обходяться в 10 тисяч, надаємо електроенергію. Жодне місто не надає світло, всі поставили лічильники і люди оплачують за ними. У нас ці кошти вже включені в ціну оренди.

Окрім місцевих виробників, в Івано-Франківську торгуватимуть підприємці й майстри з Києва, Коломиї, Косова, Долини. Вони привезуть лляний одяг, вишиванки, народні сувеніри. Продаватимуть на ярмарку ялинкові прикраси, вироби зі шкіри, глини, ліжники, гуцульські прикраси й одяг, карпатські чаї, сири, солодощі. Обов’язковою умовою допуску на ярмарок є наявність сертифікатів на продукти і промислові товари. Серед закладів громадського харчування надається перевага тим, які мають свої ресторани. Бо вони, як правило, мають всі документи. А також знають як, і вміють, працювати в цьому напрямку.

В першу чергу підприємець має мати всі необхідні документи. Якщо це реалізація сувенірної продукції, то вони надають нам малюнки і ми вибираємо. Надається перевага нашим, карпатським майстрам, які реалізовують продукцію ручної роботи, – розповідає Олександра Копаєва. – Для продуктової зони продавці мають мати сертифікат на кожен продукт. Крім того, мають зайти такі потужні підприємці, які зможуть забезпечити товар на 41 день.

Хто не може надати товар на такий великий термін – матиме альтернативу. Адже з 26 по 31 грудня буде проходити новорічний ярмарок на Площі Ринок.

Там ми збираємо підприємців, які не мають такої кількості товару, щоб реалізовувати її 41 день.

Щодо алкоголю, то нічого міцнішого за вино на новорічно-різдвяному ярмарку не буде. В інших містах продають різноманітні настоянки. Але в нас їх не продаватимуть.

Офіційно у нас дозволено тільки торгувати сухим столовим вином. Тому можна буде випити глінтвейну. Одна людина у нас також продаватиме вино – сертифіковане, з усіма документами. Всі інші види алкоголю заборонені, – каже керівниця відділу організації дозвілля КП «Центр розвитку міста та рекреації» Олександра Копаєва.

Дозволяється і встановлення мангалів на території проведення фестивалю-ярмарку, але з певними умовами.

Мангали для шашликів будуть. На другому році проведення ярмарків у нас була скарга від франківця, який живе на «стометрівці». Ми звернули на це увагу і тепер з 1 по 5 будиночки ми не ставимо заклади громадського харчування. Вони розставляються так, щоб запахи і музика не заважали мешканцям.

Щоб не було порушень цього правила та інших вимог договору, під час фестивалю-ярмарку можуть проводити перевірки.

У нас є адміністратори, які здійснюватимуть перевірки на чистоту, перевірки будиночків на пошкодження. Адміністратор має право перевірити товари, може подивитися сертифікати на них. Якщо є порушення і адміністратор його виявив, то по договору ми маємо право скласти відповідний акт.  Передбачені і штрафи – від 100 до 1000 гривень. Більше трьох актів означають дискваліфікацію підприємця і він повинен покинути будиночок.

Щодо новинок, то цього року спеціально для ярмарку закупили музичне обладнання, яке обійшлося в 40 тисяч гривень. Пісні будуть підбиратися відповідно до святкових днів. Це буде новорічно-різдвяний репертуар української й закордонної музики.

Цього року буде нарешті і своя музика. Ми ставимо 10 колонок на Вічевому майдані і 3-4 поставимо на Вітовського. Купили і великого сніговика, який стоятиме на вулиці Вітовського – буде нова фотозона для мешканців. Вечорами гсотей ярмарку розважатимуть костюмовані Гуцул і Гуцулка. І цього року ми, нарешті, закупили одинакові столики з урнами, на кшталт львівських. Щоб люди могли поїсти і одразу скинути сміття туди. Має бути набагато кращий ярмарок, адже кожного року стараємося придумувати щось нове, – підсумувала Олександра Копаєва.

На Вічевому майдані ярмарок працюватиме з 11.00 год. до 21.00 год. За зверненням підприємців, що зранку на Вітовського  більше людей, ніж увечері, там ярмарок працюватиме з 10.00 год. до 20. 00 год.

Офіційне відриття новорічно-різдвяного фестивалю-ярмарку “Зимова казка” відбудеться 12 грудня, напередодні свята Андрія. Розпочнуть його театралізованим дійством.

Читайте також: Новорічна ілюмінація в центрі Івано-Франківська коштуватиме три мільйони гривень

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...