Мед Атлант

Суд Коцаби: справу скандального блогера заслухають спочатку. ФОТО/ВІДЕО

Сьогодні, 7 грудня, в апеляційному суді Київської області слухали справу скандального франківського блогера Руслана Коцаби.

Додамо, що цю кримінальну справу 12 жовтня відправили з Івано-Франківська, бо з сімох франківських суддів двоє попередньо слухали вже справу Коцаби, а троє оголосили самовідвід. Все тому, що зі всіма суддями блогер або знайомий, або вони погоджували негласні слідчі дії проти нього. Тому, упевнена сторона захисту, такі судді не можуть об`єктивно слухати справу.

У суді сторона захисту просила скасувати попередні рішення судів, а відтак виправдати блогера та закрити справу. Прокурор наголошував, що справу слід розглянути повторно, вивчивши усі докази ретельніше.

Проте апеляційний суд Київської області прийняв рішення повернути справу Руслана Коцаби до першої інстанції. Справу розглядатимуть повторно в Івано-Франківському міському суді.

Сам ж Коцаба вважає, що представники влади бояться, що все дійде до Європейського суду з прав людини. Він переконаний, що там справа розвалиться. І тоді за переслідування журналістів та незаконне утримання комусь доведеться відповідати. Тому, мовляв, зараз такий процес відбувається, аби суди тривали ще довго. Захисниця Коцаби – Тетяна Монтян переконана, що суд першої інстанції справу закриє по факту відсутності складу злочину.

Фото: Антон Голобородько

Відео: Успішна Варта. Безкоштовні юридичні консультації

Нагадаємо, 1 червня суддівська колегія ВССУ постановила частково задовольнити клопотання прокурорів, скасувати виправдувальний вирок Коцабі і призначити новий розгляд кримінального провадження в суді апеляційної інстанції. Цього року, під час поїздки до окупованого Криму, Коцаба назвав українську націю “трошки свинопасною”.

Довідково:

МІСТО інформує, блогера аршетували в лютому 2015 року за підозрою у державній зраді. Після судового процесу, який тривав понад рік, його визнали винним у перешкоджанні діяльності ЗСУ та засудили до 3,5 років тюрми. Уже Апеляційний суд Івано-Франківської області влітку 2016 року повністю виправдав Коцабу, після чого його було звільнено з-під варти в залі суду.

Суть позову за ч. 1 ст. 111 ККУ

Стаття 111 ККУ “Державна зрада”

Частина 1. Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, – карається позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...