Мед Атлант

У пошуках довіри громадян: у Франківську відкрили Центр судової комунікації. ФОТО

Вчора, 8 грудня, в Івано-Франківську відкрили Центр судових комунікацій усіх судів Івано-Франківської області. Це майданчик для суддів, журналістів та громадськості.

Суди Івано-Франківської області тісно співпрацюють із міжнародним українсько-канадським Проектом підтримки судової реформи. У рамках цього проекту, за підтримки канадського уряду і Управління міжнародних програм, Офісу Уповноваженого з питань федеральних суддів Канади, відкрито комунікаційний майданчик, який дозволить покращити спілкування між судами і громадськістю зі ЗМІ.

Центр судової комунікації Івано-Франківської області — це майданчик для суддів, журналістів та громадськості, оснащений усіма необхідними технічними засобами для їх комфортної роботи в сфері комунікацій. Центр збирає, обробляє, узагальнює, передає та публікує аудіо-, відео- та текстову інформацію про діяльність судів та судових органів, слугує пунктом зв’язку для суддів, журналістів та громадськості, а також місцем проведення спільних заходів та тренінгів.

Серед основних завдань, які вирішуватиме ця платформа можна зазначити, що це буде місце для проведення брифінгів, прес-конференцій, семінарів, тренінгів та інших заходів, які інформують громадян про діяльність судів та створення позитивного іміджу судової влади тут надаватимуть підтримку прес-секретарям та суддям-спікерам Івано-Франківської області в їх комунікаційній діяльності, — йдеться на офіційній сторінці Центру.

Так, 8 грудня  відбулось засідання третього комітету у рамках створення Центру судових комунікацій — Комітету зв’язків судів зі ЗМІ та громадськістю Івано-Франківської області. До слова, перший комітет  це співпраця між самими судами, а другий — співпраця судів, прокуратури, поліції, правників, науковців, ДФС.

Роботу третього комітету було організовано за підтримки канадських партнерів — Офісу уповноваженого з питань роботи федеральних судів Канади в особі директора Олега Шакова.

Судді готові до спілкування зі ЗМІ. Для мене честь і радість відкривати вперше такий Центр. З Івано-Франківською областю ми працюємо з 1996 року. Журналісти і судді — це історично різні гілки влади. Сьогодні ми бачимо недовіру до судової влади. Я б сказав правовий нігілізм.
Якщо громадяни не довіряють судам, то постійно будуть конфлікти. На прикладі Івано-Франківщини ми покажемо, що судам довіряти можна. До речі, Прикарпаття вибрали як спокійний регіон, а Одещину — як неспокійний, — каже Олег Шаков.

Під час відкриття також було підписано меморандум про співпрацю між судами області та представниками ЗМІ і широкою громадськістю.

У мене були радянські бацили присутні допоки мене не обрали головою апеляційного суду. Я вважав, що кожен займався своєю справою і не шкодив один одному. Але зараз прийшов час, що без спілкування зі ЗМІ ми не зможемо повернути довіру громадян. Вони знають про суди з матеріалів ЗМІ, а самі навіть в судах не були. Ми прикладемо зусилля, аби знайти порозуміння. Ми спільно маємо відновити довіру громадян до правосуддя, — зауважив голова Апеляційного суду Івано-Франківської області Богдан Гриновецький.

У свою чергу голова Івано-Франківського міського суду Тарас Антоняк додав:

Журналістська спільнота займаєтеся тим, чим і ми, але ЗМІ судять нас. Чим буде краща співпраця, тим буде якісніший “вирок”. Будь-який регіон хотів би мати таких партнерів. Дякуємо канадським партнерам, що обрали нас.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...