Мед Атлант

Закон є, потужностей — немає. Прикарпаття не зможе виконати норму щодо сортування сміття уже з січня

На Прикарпатті не зможуть запровадити сортування сміття за видами матеріалів з 1 січня 2018 року, як це вимагає закон “Про відходи”. Область немає потужностей для переробки сміття. Проте, працює над розробкою регіональної програми поводження з ТПВ.

З 1 січня 2018 року Україна повинна сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та на небезпечне. Про це йдеться у статті 32 закону України “Про відходи”, відповідний пункт до якої додали ще 2012 року. Проте, сьогодні зрозуміло, що Україна не готова до впровадження цієї норми. Не готове і Прикарпаття.

В ОДА на інформаційний запит “Вікон” повідомили, що цю норму закону не вдасться виконати як на території області, так і загалом по Україні “у зв’язку з відсутністю потужностей по переробці відходів”.

Водночас, йдеться у відповіді першого заступника голови облдержадміністрації Марії Савки, з метою виконання законодавства у сфері поводження з відходами на території Івано-Франківської області проведено низку заходів:

  1. Для полігону ТПВ м. Івано-Франківська (с. Рибне) з обласного фонду охорони навколишнього середовища виділено 6000 тис. гривень, в співфінансуванні з місцевого екологічногофонду Івано-Франківської міської ради в сумі 6000 тис. гривень для придбання сортувально-подрібнювального комплексу для сортування побутових відходів.
  2. Надвірнянською міською радою виготовлено робочий проект “Нове будівництво полігону ТПВ і сміттєсортувальної лінії в урочищі “Чобіток” в м. Надвірна” загальною кошторисною вартістю 72916,852 тис. гривень, під що виділено земельну ділянку загальною площею 9,7728 га. Після введення в експлуатацію нового полігону старий, що тепер експлуатується, буде закрито та рекультивовано.
  3. Облдержадміністрація спільно з Івано-Франківською міською радою активно працюють з фірмою RAMBOLL з приводу розробки регіональної програми поводження з ТПВ та ТЕО проекту будівництва сміттєпереробного заводу в рамках проекту технічної допомоги “Підтримка державних та приватних інвестицій у систему сталого управління ТПВ та їх переробки в Україні”. Також ведеться співпраця з представниками королівства Нідерладни, які займаються розробкою стратегії поводження з відходами для області”.
  4. За кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в 2016 році придбано 10 одиниць спецтехніки на суму 11067,4 тис. гривень та контейнери для 7-ми населених пунктів області на суму 1161,4 тис. гривень.
  5. У 2017 році за кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища заплановано придбати 12 одиниць спецтехніки на суму 10661,08 тис. гривень та контейнери для 25 населених пунктів області на суму 7238,34 ттис. гривень.

Додамо, що у Верховній Раді зареєстровано кілька законопроектів у сфері побутових відходів. У контексті утилізації та захоронення сміття найбільш цікавими є 4028, 4838 і 6602, які, зокрема, пропонують відтермінувати норму про заборону захоронення неутилізованих побутових відходів із 1 січня 2018 року на 1 січня 2025-го.

Читайте такожЗ 1 жовтня у Франківську діє заборона викидати будівельне сміття у звичайні контейнери

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...