Мед Атлант

Вчителька з Долинщини створює їстівні букети. ФОТО

Вчителька української мови та літератури Солуківської загальноосвітньої школи Долинського району Наталя Кріль робить букети з овочів і фруктів. Інколи там є м’ясо та алкоголь.

Фото зі сторінки Наталі Кріль у соцмережі

Про неї та її захоплення розповідає газета “Західний Кур’єр”.

Часто ми ламаємо голову у пошуку оригінального і цікавого подарунка своїм близьким, рідним чи знайомим. А обійшовши чимало крамниць, зупиняємо свій вибір на традиційних квіткових композиціях і деколи навіть непотрібних подарунках. Але квіти мають здатність в’янути, а подарунки залишатися банальними пилозбірниками. Саме тому останнім часом стало модно дарувати корисні речі. Смачні букети та продуктові композиції замість звичних квіткових вважаються справжнім трендом цього року. Їх виготовляють вправні майстрині і на Прикарпатті.

Люблю дивувати своїх близьких. Завжди прагну подарувати щось оригінальне та незвичне. Навіть у придбані в магазині подарунки додаю щось від себе – якусь родзинку, – зізнається мешканка Долини Наталя Кріль. Жінка працює вчителем української мови і літератури в Солуківській загальноосвітній школі.

Вона вирішила, що відтепер не даруватиме традиційних подарунків. А тому самотужки навчилася виготовляти різні букети та сувеніри власноруч. Її подарунки спочатку милують око, а вже тоді стають не лише окрасою, але й коронною стравою святкового столу.

А захоплення смачними букетами у жінки виникло спонтанно. Якось вона переглядала світлини таких букетів в інтернеті. Вони настільки захопили пані Наталю, що та вирішила, а чому б не спробувати і собі щось схоже змайструвати.

Ті букети були зроблені з різноманітних продуктів – фруктів, цукерків, м’ясних виробів. Мені сподобалось, що ці чудові творіння оригінальні та практичні. Тому й сама вирішила спробувати зробити щось схоже, – пригадує жінка ідею свого нового захоплення.

Для того, аби зрозуміти технологію виготовлення таких смачних сувенірів, вона передивилася декілька майстер-класів. Каже, що у цій справі немає нічого складного, головне мати бажання та проявити максимум фантазії.

Перший, кому я вручила такий незвичний подарунок, був мій кум. Це був невеличкий букет, зроблений із всього, що росло в мене на грядці. Я поєднала у букет буряк, моркву, огірок і назвала цю композицію букетом достатку, – ділиться першими враженнями від власних виробів пані Наталя. – Такий подарунок подивував та вразив не лише кума, але й усіх його гостей. А для мене це стало стимулом для вдосконалення та продовження такого виду творчості.

Після вдалого дебюту до Наталі почали звертатися знайомі із проханням зробити для них такі дивовижні подарунки. Жінка почала видумувати різні комбінації продуктів, довелося навіть підчитувати та підглядати в Інтернет «як у шпаргалку». Так виник поділ на «чоловічі» та «жіночі» букети.

Не скажу, що займаюся цією справою професійно, але замовлення бувають часто. Якщо роблю букет для жінки, то композицію складаю із овочів, фруктів, цукерків та квітів. Усі ці складники можна поєднати із пляшкою хорошого вина. А от для чоловіків набір продуктів трохи інший. Поєдную м’ясні вироби, в’ялену рибу, різні сорти сиру, паприку. Для таких випадків беру міцніші спиртні напої. Дуже часто бачила, і сама вплітаю у букет гроші. А от які купюри використовувати, це вже залежить від бажання і можливостей замовника, – пояснює майстриня технологію виготовлення букета. – Якщо говоримо про продукти у букеті, то можу сказати, що доволі легко скручується сир, нарізаний скибочками, а трояндочки сміливо можна крутити із шматочків ковбаси. Фрукти і овочі можна як розрізати навпіл, так і робити із них різні фігурки. Для цього найчастіше використовую фігурний ніж. Такі букети можуть бути різними за тематикою. Усе залежить від замовника та побажання.

Пані Наталі до снаги змайструвати букет із борщового набору, пивний чи навіть дитячий, куди жінка вплітає як іграшки, так і солодощі.

Чудово виглядають композиції, виготовлені в одному кольорі. Я прагну, щоб кожне моє творіння було оригінальним, пасувало до певної ситуації, відповідало смакам та уподобанням того, кому призначений букет, – ділиться пані Наталя.

Часу на таку творчість як правило жінка витрачає небагато. Каже, що букет найперше повинен народитися в уяві майстрині. А вже потім вона вирушає за необхідним матеріалом. У квітковій крамниці купує папір для обгортання композицій, там також можна придбати різні флористичні дрібниці, котрі прекрасно доповнюють творіння.

Із одним замовленням пані Наталя може впоратися за три-чотири години роботи. Ціни таких подарунків стартують від 250 гривень і вище. Усе залежить від того, які продукти вона використовує для букета.

Якщо брати до уваги фруктові чи овочеві букети, то найперше велике значення має пора року, бо все залежить від сезонних цін на продукти. Додає в ціні і спиртне, – каже жінка.

Такі смачні подарунки пані Наталі не зберігаються впродовж тривалого часу, бо одразу ж після дарування лягають на стіл як основне частування. Як правило, такі букети з’їдають одразу. А якщо і зберігають, то недовго. Проте майстриню це аж ніяк не засмучує. Вона тішиться, що її подарунок припадає до вподоби усім.

Фото зі сторінки Наталі Кріль у соцмережі

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...