Мед Атлант

До березня “молочка” подорожчає. Експерти кажуть, що це лише початок

За останні 10 днів в Україні стався значний стрибок у цінах на всю кисломолочну продукцію

Так, кефір подорожчав на 10%, сметана — на 5-7%, сир — на 7-10%. Проте на цьому ціни рости не закінчать, прогнозують експерти — до початку березня 2018 молочка в країні подорожчає ще на 17-20%, тобто, загалом ціни стрибнуть на 30%.

Іван Томич, колишній президент Асоціації фермерів та землевласників України, відмітив, що головна причина зростання цін на кисломолочну продукцію — критичне скорочення в Україні поголів’я корів. Від чого, відповідно, скоротилося виробництво молока. Свою роль в ціноутворенні зіграло і рішення про заборону прийому молока 2-го сорту, яке вступить чинності 1 липня 2018 року, пише “Економіст“. Експерт переконаний, що через цю заборону кількість корів ще більше впаде, адже молоко 2-го сорту виготовляють в дрібних сільських господарствах. За словами Івана Томича, така ситуація призведе до того, що скоро в Україні постане питання про імпорт молока як сировини для молокозаводів з-за кордону. Експерт вважає, що українські підприємства будуть змушені купувати молоко у інших країн.

Відзначимо, що однією з причин скорочення поголів’я худоби, що, в свою чергу, призвело до подорожчання молока, стало ембарго в РФ. Варто підкреслити, що за останній рік загалом всі соціальні продукти подорожчали на 90%, випередивши темпи інфляції в рази.

З огляду на скорочення платоспроможного попиту з боку населення все більше аграріїв орієнтуються на продаж своєї продукції за кордон. Так, більше половини курятини зараз експортується. Це також підвищує ціни на продукцію.

Читайте також: Подарунки від Миколая: ціна питання

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...